Ország-világ

2007.01.24. 15:19

Megóvják az épületet

Nemcsak a könyveknek, a gyárépületeknek is megvan a maguk sorsa. A valamikori – nagy múltú – Elzett városképet meghatározó Csengery utcai épületegyüttese új tulajdonoshoz került. Faragó János ígéri, megóvják az épületet, a szolgáltatásokat pedig bővítik.

H. F.

– Az elmúlt év végén került tulajdonunkba a volt zárgyár – mondta Faragó János, az épületet megvásárló Csengery-Ingatlan Kft. ügyvezető igazgatója. Az előző tulajdonos nyilvános pályázatot írt ki, s mi lettünk a nyertesek. Természetesen tisztában vagyunk azzal, hogy városképet meghatározó ipari műemlékről van szó, amelyben néhány évvel ezelőtt – miután itt megszüntették a termelést – a korábbi tulajdonos iroda- és szolgáltató központot alakított ki.
Mint megtudtuk, a 11 ezer négyzetméteren lévő épületben nagyjából ugyanennyi a hasznosítható terület. Jelenleg ötvenkilenc bérlőjük van, ami azt jelenti, hogy az épület kihasználtsága 70–80 százalékos.
– A tulajdonosváltás nem befolyásolja a már itt működő irodák, üzletek, szolgáltatások munkáját, a szerződések jogfolytonosak – folytatta az ügyvezető. – Szándékaink szerint hasznosítjuk a még meglévő területet és emeljük az általunk nyújtható szolgáltatások színvonalát. A bérlőkkel hivatalosan pénteken találkozunk először.
Hogy mennyiért cserélt gazdát a patinás épület, arról sem az új tulajdonos, sem pedig az eladó, az Euro-Elzett Zárgyártó és Kereskedelmi Kft. vezérigazgatója nem nyilatkozott, mondván, ez csak a két cégre tartozik. Jacques Leveque arra a kérdésre, miért értékesítették a Csengery utcai ingatlant, elmondta, nem feladatuk az ingatlanfenntartás. Az épületegyütte-

sért kapott pénzt főtevékenységük fejlesztésére fordítják. Azzal, hogy az ingatlannak korábban funkciót kerestek és találtak, értéket teremtettek. Az új tulajdonosnak így nem kell új koncepciót kitalálnia.

Gyártörténet

Az Elzett és a vasöntöde jogelődjét, a Vasárugyárat 1901-ben alapították. A második világháborút követő államosítás után zárakat és vasalatokat gyártottak a Csengery utcai üzemben. 1992-ben privatizálták, egy német és egy francia cég közösen vásárolta meg. Négy év múltán elváltak útjaik. A Roto Lövőre költözött, az

Euro-Elzett Sopronban maradt, de termelését fokozatosan áthelyezte a Csepel útra, a Csengery utcában lévő épületegyüttes helyiségeit pedig bérbe adták.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában