Ország-világ

2007.01.09. 15:19

Negyven százalékkal nőtt a kiemelt adózók száma

Miközben az értékhatár mindössze tíz százalékal nőtt, a kiemelt adózók száma jelentősen, negyven százalékkal bővült - mondta Juhász István, az APEH Kiemelt Adózók Igazgatóságának vezetője.

A Pénzügyminisztérium (PM) tavaly év végén megjelent rendelete szerint 2007-ben a hitelintézetek és a biztosítók, valamint azok a havi áfabevallásra kötelezett cégek minősülnek kiemelt adózónak, amelyek adóteljesítménye a 2,2 milliárd forintot elérte, illetve meghaladta. Az értékhatár csupán tizedével emelkedett, a kiemelt adózók száma viszont 40 százalékkal, 631-re.

A regionális átalakítás során létrehozott új, országos illetékességű szervezet ellenőrzi majd a háromezer legnagyobb adózót is, közéjük idén azok a cégek kerültek, amelyek adóteljesítménye legalább 488 millió forintra rúgott. Az értékhatár jelentősen - csaknem ötödével - nőtt, ami az adózói elit teljesítményének emelkedésére utal. Utóbbi többek között az elmúlt hat évben előzetesen felszámított vagy fizetendő áfát (a nagyobbik összeget), a kedvezményekkel nem csökkentett társasági és osztalékadót, a járulékokat és a munkavállalóktól levont személyi jövedelemadót tartalmazza.

Az APEH becslései szerint idén a Kiemelt Adózók Igazgatóságára esik majd az összes adóteljesítmény 30 százaléka. A tavalyi évtől a legnagyobb adóteljesítményű adózókat háromévente ellenőrzi kötelezően az állami adóhatóság, vagyis az idén legalább ezer kiemelt adózó számíthat a revizorok megjelenésére.

A PM rendelete szerint a legnagyobb tízezer adózó közé idén a legalább 119 millió forintos adóteljesítményt elérő, havi áfabevallásra kötelezett társaságok kerültek. A tízezres kör adóteljesítménye is jelentősen bővült, az értékhatár ugyanis esetükben is csaknem ötödével nőtt. Az APEH elnöke a tízezer legnagyobb adózót idén is soron kívüli adatszolgáltatásra kötelezheti.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában