Ország-világ

2007.01.05. 15:19

Ötletpályázat a volt fogdára

A győri Frigyes-laktanya második épületének is megvannak a tervei, ha az örökségvédelem engedélyezi, 19 lakásos társasház épül a volt altiszti szárnyban. A beruházónak a legnagyobb gondot még mindig a fogdaépület jelenti, már ötletpályázatot is kiírt, de eddig hiába.

– Sudár –

Úgy tűnik, a Frigyes-laktanya mostantól folyamatosan témát szolgáltat az újságnak, s persze a győrieknek: a volt altiszti szárnyban már a tetőt építik, de ez még mindig nem az építkezés része, hanem az állagmegóvásé. Ahogy Butor Dezső építészmérnök a Kisalföldnek mondta, az épület befedése elkerülhetetlen az igazi fagyok beállta előtt. Az épület látványtervei már készen vannak, s azokat engedélyeztetésre be is nyújtották. De tudni kell, a leendő tizenkilenc lakásos társasház esetében is bizonyos, hogy az örökségvédelemmel lesznek a legnagyobb viták, a tárgyalások mindenesetre most is zajlanak a beruházó és a műemlékvédelem között.
Az igazi probléma nem is ezzel az épülettel van, hanem a volt fogdával, illetve a lőszerraktárral. (Két épületen múlik a felújítás – Kisalföld, 2006. március 29., A tiszti kaszinóval véget is ér a felújítás? – 2006. július 26., A műemlékvédelem nem alku tárgya – 2006. augusztus 2.) Az előbbivel kezdjük: a fogda alá mélygarázst tervez a beruházó Leier-csoport, de a mintegy 400 négyzetméteres épület útban van szinte minden felszín fölötti elképzelésnek is. Bár számos terv született „házon belül" is arról, hogyan lehetne mégiscsak rentábilis megoldást találni – ha már az örökségvédelem ragaszkodik a romos épület megtartásához –, de eddig egyik megoldás sem tökéletes.
Leierék ezért úgy döntöttek, ötletpályázatot írnak ki a győri egyetem építészhallgatói számára, de a december végi határidőig egy pályázat sem érkezett.
A beadást ezért eltolták január 15-ig, de számolnak azzal, hogy esetleg továbbra sem érkezik pályamunka. A feladat mindenesetre nem könnyű.

A másik kérdéses épület a lőszerraktár – itt viszont körvonalazódni látszik a megállapodás a műemlékvédelemmel. Szóban megegyeztek ugyanis arról, hogy ha a raktár egy-egy részét jelzés értékkel meghagyják, akkor az az ingatlanrész is hasznosítható lesz a beruházó szándékai szerint.
A volt kaszárnya teljes beépítése ilyen tempó mellett is legalább tízéves folyamat, a Kisalföld a jelentősebb történésekre természetesen visszatér.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában