Ország-világ

2007.01.03. 15:19

Telekadó a kaszinóvárosi földekre

Folytatás az 1. oldalról.

Cséfalvay Attila


– A tervezést követő építési engedélyek beszerzése elvileg tavasz elejét jelentheti – mondta Szőke László hegyeshalmi polgármester. – Asamer a jelenlévőknek – a hegyeshalmi testületi tagok többsége részt vett a megbeszélésen – úgy nyilatkozott: közel áll a megvalósítás a „végső stádiumhoz”. Bennem legalábbis ezt az érzést keltették az elhangzottak. Az osztrák üzletember azt is elmondta: 4–5 céggel pályáztatja meg a kaszinóváros üzemeltetését, ám jelezte, hogy ezek közül az egyik „közel áll a szívéhez” – mondta Szőke László.
Bezenyén eközben a helyi adórendeletet módosították. A településen 2006-ban vezették be – évi 6000 forinttal – a kommunális adót: ennek összege nem változott. Ellenben két új helyi adónemtől várnak bevételt: az egyik az építményadó (például garázsokra), a másik a telekadó. Ez utóbbi a belterületbe vont beépítetlen – művelési ágból kivett – területre vonatkozik. Ilyenek az évek óta beépítetlen Euro Vegas-földek. A bezenyei telekadó-rendelet szerint a maximálisan kiszabható összeg négyzetméterenként 200 forint, az Euro Vegasra 25 forintot vetettek ki, a kedvezményes lakossági árú építési telekre négyzetméterenként nyolc, nem építési telekre (konyhakertekre) négy forint a taksa. Az Euro Vegas esetében ez közel 60 millió forint körüli befizetendő összeget jelenthet évente. A település költségvetésében ez már jelentős adóbevétel lenne, s akár a beruházók „szándékait” is felgyorsíthatja.
Kammerhofer Róbert bezenyei polgármester is ezt erősítette meg: jelenleg három cég nevén van – az utakat és anyaggödröket nem számolva – körülbelül 230 hektáros terület.
– Több hónapot dolgoztunk a telekadó bevezetésének előkészítésén: évente összesen 59,5 millió forint bevételt remélünk így az Euro Vegas-os területek után. Az első részletet március közepéig, a másodikat szeptember közepéig kell befizetniük. Az adóbevétel növelése mellett az is a célunk, hogy – ha a beruházó komolyan gondolja – felgyorsítsuk az itteni folyamatokat. Szeretnénk kiugrasztani a nyulat a bokorból, meglátjuk, mi sül ki belőle – mondta a polgármester.

Visszatekintő: logisztikai központból szerencsejáték-központ

Hans Asamer októberben úgy nyilatkozott a bezenyei falugyűlésen: ő 1996-ban először logisztikai központot akart Bezenye és Hegyeshalom között, az Euro Vegas terve „csak 4 és fél éves”. A tervek szerint öt ütemben épülne fel a teljes beruházás: elsőként 450 millió euróból (mintegy 120 milliárd forint) kaszinó, szálloda és a hozzá kapcsolódó kiszolgálólétesítmények. Ezek összesen ezerötszáz ember számára kínálnának munkalehetőséget. Az öt ütem elkészülte után vagy ötezer embernek adhatna megélhetést a komplexum. Ez lehetne Kelet-Közép-Európa legnagyobb idegenforgalmi beruházása. Az állammal a koncessziós szerződés tavaly októberben köttetett meg, ám az amerikai befektetők kilétét továbbra is titokban tartja Asamer.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában