Ország-világ

2007.01.23. 15:19

Törökország előtt tagja lehet az EU-nak Szerbia?

Erhard Busek uniós koordinátor szerint a szervezet alapvető célja , hogy a Balkán is békeövezetté váljon. Az új belgrádi kormánnyal együtt Szerbia számára elviselhető megoldást kell találni a koszovói problémára - mondta az Unió délkelet-európai stabilitási egyezményének koordinátora.

Erhard Busek a Deutschlandfunk rádióállomásnak adott interjúban ezt a reményét a vasárnapi szerbiai parlamenti választások eredményeire alapozta. A tekintélyes osztrák konzervatív politikus szerint az elkövetkező időszakban mindenekelőtt azon van a hangsúly, hogy Belgrádban mielőbb stabil kormány alakuljon, s megkezdődjenek a tárgyalások az EU-val.

Busek meggyőződésének adott hangot, hogy a Szerb Radikális Párt meglehetős választási sikere ellenére Európa-barát kormány jön létre a balkáni országban. A térségért felelős uniós politikus úgy vélte: az Európai Uniónak és az ENSZ-nek minden erőfeszítést meg kell tennie annak érdekében, hogy az új szerb kormánnyal együtt Belgrád számára "elviselhető megoldást" találjanak a koszovói problémára.

A balkáni államokkal kötött stabilitási egyezmény magában hordozza a tagság lehetőségét valamennyi érintett ország számára - fűzte hozzá Erhard Busek. Hangsúlyozta: az Európai Uniónak alapvető érdeke fűződik ahhoz, hogy a Balkán is a béke övezetévé váljon.

Krónika hírszolgálat

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában