Ország-világ

2007.01.05. 15:19

Zavaroktól mentesen folyik az euróra átállás Szlovéniában

Szlovéniában gyorsan és zavaroktól mentesen folyik az euróra való átállás, jóllehet esetenként az euró bevezetése az árak emelkedésével járt - értékelte pénteken a brüsszeli bizottság.

Szlovéniában gyorsan és zavaroktól mentesen folyik az euróra való átállás, jóllehet esetenként az euró bevezetése az árak emelkedésével járt - értékelte pénteken a brüsszeli bizottság. Amelia Torres bizottsági szóvivő pénteki sajtóértekezletén közölte, hogy a forgalomban lévő tolar mennyiségnek már mintegy 40 százalékát kivonták a forgalomból. Csütörtök estére már a készpénzfizetések 54 százalékát euróban eszközölték a szlovén központi bank közlése szerint. Egy felmérés szerint tegnap a polgárok 39 százalékának már csak euró bankjegye volt, további 31 százalék tartott még kis mennyiségben magánál tolart.

Január közepéig Szlovéniában még az euró és a tolar is a forgalomban marad, de Amelia Torres szerint a tolar forgalmazása ennél a határidőnél jóval hamarabb meg fog szűnni.

Torres megemlítette, hogy egyes árakat indokolatlanul felkerekítettek az átszámoláskor, köztük például a parkolási díjakat, egyes újságok és gyorséttermi ételek árát.

Ebben a vonatkozásban Szlovéniában, az unióhoz 2004-ben csatlakozott országok közül az eurózónához elsőként csatlakozott országban ugyanaz történik, mint a euró több tagországban történt 2002 évi beindításakor.

Az euróbevezetés akkor is áremelkedéssel járt, ami mérsékelte a közös pénz iránti lelkesedést. Torres felhívta a szlovéniai vásárlók figyelmét arra, hogy jelentsék a hatóságoknak azokat az árdrágítási eseteket, amiket indokolatlannak tartanak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában