Ország-világ

2009.10.29. 18:58

Életfogytiglan az olaszliszkai lincselőknek

Az olaszliszkai emberölés öt vádlottja esetében az elsőfokú ítélet súlyosbítását, közülük négy vádlottra életfogytig tartó fegyházbüntetés kiszabását indítványozta Tóth István fellebbviteli főügyész csütörtökön a Debreceni ítélőtáblán folyó tárgyaláson.

MTI

Miután Balla Lajos tanácsvezető bíró bejelentette, hogy a táblabíróság a védők által beterjesztett valamennyi bizonyítási eljárást elutasította, megkezdődhettek a perbeszédek.

Szögi Lajos tiszavasvári tanárt a gyermekei szeme láttára verték agyon 2006. október 15-én a Borsod megyei Olaszliszkán, miután a feltételezések szerint elsodort egy kislányt, aki árokba esett, de nem sérült meg. Az ügyben nyolc ember ellen emeltek vádat.

Az ügyész a csütörtöki tárgyaláson az elsőrendű vádlott (ifjú H. Dezső) esetében az első fokon kiszabott 15 év fegyházbüntetés súlyosbítását indítványozta. A harmadrendű (Sz. András), az ötödrendű (id. H. Dezsőné), a hatodrendű (F. György) és a hetedrendű vádlottra (J. Gusztáv) korábban kiszabott 15 éves fegyházbüntetés helyett életfogytig tartó fegyházbüntetést indítványozott azzal, hogy feltételes szabadlábra a leghamarabb 30 év múltán legyenek bocsáthatók.

Az első fokon eljáró bíróság korábban életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte a másodrendű vádlottat, id. H. Dezsőt (a lány apját), és a kiszabható leghosszabb, 10-10 év szabadságvesztésre a két fiatalkorú elkövetőt, Sz. Gergő Rolandot és H. Krisztiánt.

Az elsőrendű vádlott védője a kiszabott büntetés enyhítését kérte. A másodrendű vádlott id. H. Dezső, illetve felesége, az ötödrendű vádlott védője az elsőfokú ítélet megalapozatlanságára hivatkozva az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését, illetve felmentést kezdeményezett. A harmad- és a negyedrendű vádlott védői felmentést, az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését, illetve új eljárást indítványoztak.

Helmeczy László sértetti képviselő, miután napközben orvosi kezelésre szorult vérnyomás-problémái miatt, a tanácselnök beleegyezésével pénteken mondja el perbeszédét, mint ahogy további három vádlott védője is.

A csütörtöki tárgyaláson bocsánatot kért Szögi Lajos családjától a gyilkosság negyedrendű vádlottja. A fiatalkorú Sz. Gergő Roland előző nap beismerte, hogy egy alkalommal fejen rúgta az akkor már a földön fekvő Szögi Lajost. A tárgyalás elején ügyvédi kérdésre közölte: bűnösnek vallja magát, a korábbi ítélet elleni fellebbezését visszavonja.

Azt mondta: nagyon megbánta tettét, amiért megérdemli a méltó büntetést. "Szégyellem magam azért, amit megcsináltam" - mondta, hozzátéve, hogy ezt nem lett volna szabad tennie. A vádlott bocsánatot kért az elhunyt családtagjaitól és a bíróságtól. Arra a kérdésre, ezzel könnyített-e a lelkiismeretén, annyit mondott: megkönnyebbült.

A tárgyaláson egy okirat ismertetésekor kiderült: egy, a Szögi Lajos meggyilkolásához hasonló bűncselekményt akadályoztak meg a rendőrök Olaszliszkán 1994-ben, az akkori elkövetői kör szinte azonos volt a mostani ügy vádlottjaival, illetve családjaikkal.

Balla Lajos tanácsvezető bíró a Borsod Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság által egy közlekedési bűncselekmény ügyében hozott ítéletet ismertetve felidézte: egy gépkocsi 1994-ben halálra gázolta a jelenlegi eljárásban harmad- és negyedrendű vádlottak, Sz. András és Sz. Gergő Roland húgát. Akkor a család - mint ahogy az Szögi Lajos esetében is történt - összetörte a gázoló autóját, az elkövetőt akkor a rendőrök mentették meg a lincseléstől.

Az olaszliszkai gyilkosság tárgyalása pénteken perbeszédekkel folytatódik. A táblabíróság várhatóan november 6-án hirdet ítéletet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában