Ország-világ

2009.11.01. 15:51

Flores-ügy: Morales mocskos kampányt emleget

A választásokat megelőző "mocskos kampány" részének tekinti a bolíviai elnök az ellenzék azon állításait, amelyek szerint kormányának köze volt a Rózsa Flores Eduardo vezette csoporthoz.

Morales úgy vélte, hogy az ellenzék így próbálja meg lejáratni elnöki tevékenységét és megakadályozni újraválasztását. Bírálta a rendőrséget a napokban kiszivárgott videofelvétel miatt. "Mit össze nem szednek, hogy lejárassák a kormányt. Most előkerítettek egy videofelvételt, amelyen azt mondják, hogy mi hoztuk ide ezeket a külföldieket. Ki hihet ebben? Ez egy mocskos kampány része" - mondta a bolíviai elnök. Hangsúlyozta, hogy a Rózsa Florest és társait finanszírozó személyek az Egyesült Államokba szöktek. Moralest szombaton kérdezték újságírók arról az új videóról, amelynek alapján ellenzéki parlamenti képviselők azt állítják, hogy a kormány ügynökei utólag rejtettek el bizonyítékul szolgáló tárgyakat az állítólagos terrorista csoport véres felszámolásának helyszínén, a Santa Cruz-i Las Americas szállodában.

Április 16-ának hajnalán belbiztonsági kommandósok agyonlőtték a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról származó Magyarosi Árpádot és Michael Dwyer ír állampolgárt. A szintén romániai születésű, magyar állampolgárságú Tóásó Elődöt és a bolíviai-horvát Mario Tadicot letartóztatták. A La Paz-i kormány terrorizmussal, és szakadár fegyveres erő szervezésével vádolja őket és állítólagos felbujtójukat, egy bolíviai ellenzéki üzleti-politikai csoportosulást.

Morales szombaton kijelentette, hogy azért engedélyezte a kommandósok akcióját, mert a kormány értesülései szerint "ezek az urak szökésre készültek". Sajnálkozását fejezte ki, hogy egyes rendőrök éppen a választási kampányban, valamivel több mint egy hónappal a december 6-i választások előtt adták el és hozták így nyilvánosságra a kérdéses videofelvételt, azt sugallva, mintha a kormánynak köze lenne a "szeparatizmushoz és a terrorizmushoz", noha a kabinetnek semmi köze nem volt a Rózsa-csoporthoz. A bolíviai elnök szerint a történtek hátterében egyrészt a jobboldali ellenzék tevékenysége húzódik. Másrészt pedig "még mindig vannak olyan rendőrök, akik az Egyesült Államok nagykövetségéhez hűek", annak érdekeit szolgálják, és nagyon nehéz megváltoztatni az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) által kialakított gondolkodásmódjukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában