Ország-világ

2010.02.09. 08:19

Morvai Krisztina 12 évre csökkentené a büntethetőség korhatárát

A Jobbik államfő-jelöltje, Morvai Krisztina szerint a kiskorú, büntethetetlen elkövetők megzabolázására nincs kidolgozva megfelelő eljárásrendszer.

Delmagyar.hu

A hétvégén választ kaphattak kérdéseikre azok az olvasók, akik a Kuruc.info oldalán még tavaly októberében érdeklődtek e-mailben Morvai Krisztina közéleti ügyekről alkotott véleménye iránt. A radikális honlap a képviselőnővel készült interjúsorozat második részében kerített sort a magyar gazdaságról, hazánk uniós tagságáról és a gyermekbűnözésről kapcsolatos válaszadásra.

Az egyik ilyen a magyar gazdák helyzete, pontosabban a magyar földek külföldiek által történő felvásárlása, melynek kapcsán Morvai Krisztina kijelentette, hogy „nem szimplán kapitalizmus, hanem maga a gyarmatosítás". Véleménye szerint az lenne a megoldás, ha a magyar állam vásárolná meg a termőföldeket, és a magyar gazdáknak adná ki megművelésre, így tagadva meg a lehetőségeket a külföldi nyerészkedőktől.

Az Európai Parlament képviselőnője és a Jobbik államfő-jelöltje arra a kérdésre, hogy ki lehet-e lépni az EU-ból, igennel felelt, de hozzátette: nem biztos, hogy annyira célravezető lenne ez a lépés, egy igazi nemzeti kormánnyal ugyanis lehet küzdeni az ország érdekéért és jogaiért. „Lényegesen többet lehet kihozni az EU-tagságból, ha valóban a nemzeti érdekeket képviseljük"- fejezte ki véleményét.

Morvai a legérdekesebb választ a 14 év alatti bűnözők problémájával kapcsolatban adta: mivel a kiskorú, büntethetetlen elkövetők megzabolázására nincs kidolgozva megfelelő eljárásrendszer, ő „normális" jogszabályok keretében a büntethetőség korhatárát 12 évre csökkentené. Ha a gyereket pedig kis termete miatt a szülők küldenék be a spájz ablakán át lopni, még szigorúbban járna el, mert szerinte ez a fajta felbujtás megbocsáthatatlan bűnnek számít. „Itt kellene csírájában elfojtani a dolgokat és nagyon súlyosan büntetni ezt az »életformát" - nyilatkozta.

Morvai nem teszi hozzá válaszában, hogy elsősorban roma családokra gondol, csupán a megélhetési jelzőt használja, a Kuruc.info szerkesztői gárdája viszont a cikk bevezetőjében zárójelben arra utal, hogy a kisgyerekek büntethetőségének és az ezzel való visszaéléseknek problémáját a büntetőjogász elsősorban a cigány gyerekekre érti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában