Ország-világ

2010.10.22. 08:34

Itt a pitypangból készült óvszer és autógumi

Bécs/Budapest - Német kutatóknak sikerült kikapcsolniuk a gyermekláncfű tejnedvének alvadásáért felelős gént - így reményeik szerint nem telik el sok idő, és autógumik, cumik, óvszerek is készülhetnek a növényből.

A gumipiac óriási: mintegy 40 000 használati tárgy készül kaucsukból, az autóban használatos gumiszőnyegtől a műtőskesztyűn át a játékkacsáig. Amíg megjelennek az első pitypangból készült autógumik, még el kell telnie néhány évnek. Az alvadásért felelős enzim kikapcsolásával még csak az első lépést tették meg a kutatók.

A genetikailag módosított növényt tilos szabadföldön termeszteni, ezért hagyományos úton kell előállítani a nem-alvadó tejnedvű pitypangot. Dirk Prüfer, a Münsteri Egyetem kutatója szerint a nagyléptékű termesztésre még úgy öt évet kell várni - írja a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása (www.derstandard.at).

Az ipar számára azért fontos a pitypang-kaucsuk, mert ezt a nyersanyagot eddig nagyrészt a délkelet-ázsiai gumifából származtatták. Azt azonban gombafertőzés fenyegeti, és a helyi - például kínai és indiai - kereslet igencsak megnőtt a közelmúltban, vele együtt pedig a kaucsuk ára is. Létezik persze mesterséges kaucsuk, az azonban kőolajszármazék, így világpiaci ára erősen ingadozik.

A gyermekláncfű nem fogja azonnal teljesen kiváltani a gumifát, és a tízmillió tonnás globális keresletet sem fogja fedezni, azonban az európai piac tíz-húsz százalékának kiszolgálása reális cél a következő tíz évre - mondta a kutatásban résztvevő aacheni Frauenhofer Intézet munkatársa, Christian Schulze Gonover. A 2006-ban indult kutatási projektet hétfőn a német "Land der Ideen" (ötletek országa) versenyen a jövő ötleteként díjazták.

Az ötlet maga pedig nem új - már az 1930-as években vizsgálták a növényt kaucsuktermelés szempontjából orosz tudósok, majd a náci Németország kutatói folytatták ezt. Az auschwitzi koncentrációs tábor körül pitypangmezők terültek el, amelyeket a foglyoknak kellett learatniuk.

Címkék#tudomány

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában