Ország-világ

2012.02.29. 17:21

JESZ: Plágiumgyanús Bokros Lajos doktorija

A politikus még az MDF-nek mesélt panamai diplomájáról, de a JESZ szerint az egyetemnek nem volt Bokros nevű hallgatója.

Munkatársunktól

A Jólét és Szabadság Demokrata Közösség ifjúsági tagozata szerint [namelink name="Bokros Lajos"] a Magyar Demokrata Fórum tagjait a 2010-es választások előtt, képviselőjelöltté válásának idején arról tájékoztatta, hogy doktorija megírása előtt egy évig a Panamai Állami Egyetemre járt, ahonnan ösztöndíjat is kapott. Saját elmondása szerint ezt a lehetőséget úgy nyerte el a közgazdász, hogy félév alatt megtanult spanyolul felsőfokon, miközben korábban semmit nem tudott a spanyol nyelvről - írja az Index.

Bokros Lajos ezután egy évig járt a Panamai Állami Egyetemre, majd megírta "A közép-amerikai iparosítás és integráció, a közép-amerikai közös piac fejlődéséről" című doktori disszertációját. A párt közleményes szerint a dolgozat 56 tételből álló irodalomjegyzékében több mint 40 spanyol nyelvű található, több mint 35 szerzőtől. "Ez azt jelenti, hogy Bokros Lajosnak 100 százalékos találati arányt feltételezve minimum 35-40 olyan művet kellett elolvasnia, kijegyzetelnie, megértenie, amelyet a legmagasabb színvonalú szaknyelven írtak. Ha olvasott olyan műveket is, amelyek nem illettek a szakdolgozatába, akkor ennél a számnál jóval több szakmai anyagot kellett áttekintenie. Mindössze egyetlen év alatt" - olvasható a közleményben.

Az U21, a JESZ ifjúsági tagozata azt állítja, nyelvtanárokat kérdezett meg arról, hogy pályájuk során találkoztak-e már olyan nyelvtehetséggel, aki ezt a teljesítményt tudta produkálni. A válasz egyértelmű nem volt.

A JESZ arra kéri a Corvinus Egyetem vezetését, hogy [namelink name="Schmitt Pál"] doktorijának vizsgálatához hasonló eljárást indítson Bokros Lajos doktorijával kapcsolatban. A jeszesek a Magyar Külügyminisztériumot is felkérik, hogy a Panamai Állami Egyetemtől hivatalos formában kérjen igazolást arról, volt-e Bokros Lajos nevű hallgatójuk. A párt szerdán kiadott közleménye szerint az egyetem 1995-ben hivatalos levélben állította, hogy nem volt.

A Panama-kérdés 17 éve már az országgyűlésben is felmerült - olvasható az Indexen.

A további részletekért kattintson ide! >>

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában