Ország-világ

2013.08.21. 20:17

35 évet kapott Bradley Manning - elnöki kegyelmet kér a védő

A férfi több mint 700 ezer katonai és kormányzati iratot és egyéb anyagot szivárogtatott ki a WikiLeaks portálnak.

Bradley Manning ügyvédje elnöki kegyelmet fog kérni a nem jogerősen harmincöt évi szabadságvesztésre ítélt védencének, aki a katonai hírszerzés elemzőjeként több mint 700 ezer katonai és kormányzati iratot és egyéb anyagot szivárogtatott ki a WikiLeaks portálnak.

David Coombs ügyvéd közölte az ítélethirdetés után szerdán tartott sajtótájékoztatóján, hogy már a jövő héten azzal a kéréssel fordul Barack Obama elnökhöz, kegyelmezzen meg védencének "vagy legalább csökkentse" a büntetést három évre, vagyis a Manning által eddig fogságban eltöltött időre, hogy a katona azonnal szabadulhasson a börtönből.

"Itt az ideje, hogy vége legyen Brad szenvedéseinek. Itt az ideje, hogy az elnökünk a kiszivárogtatók oltalmára összpontosítson és ne a megbüntetésükre" - hangoztatta David Coombs. Az ügyvéd nyilatkozatára reagálva a Fehér Ház közölte, hogy amennyiben Manning elnöki kegyelmet kér, akkor folyamodnia kell érte, és kérését a szokásos eljárás szerint vizsgálják meg.

Az Amnesty International nemzetközi emberi jogi szervezet bejelentette, aláírásgyűjtésbe kezd, hogy petícióban kérjen elnöki kegyelmet az elítéltnek.
A Manning támogatására alakult amerikai szervezet tudatta, hogy folytatni fogja az elítélt kiszabadítását célzó kampányát, és adományokat fog gyűjteni az ügyvédi költségek fedezésére. Eddig több mint 20 ezer ember adakozott, és 1,4 millió dollár folyt be a jogi védelem költségeinek fedezésére létrehozott alapítvány számlájára.

A hadbíróság szerdán harmincöt évi szabadságvesztésre ítélte Manninget, aki a katonai hírszerzés elemzőjeként több mint 700 ezer katonai és kormányzati iratot és egyéb anyagot szivárogtatott ki a WikiLeaks portálnak.
Az ítélet automatikusan a katonai büntetőjogi fellebbviteli bíróság elé kerül.
A katonai ügyészség 60 évi, védője pedig legfeljebb 25 évi szabadságvesztés kiszabását kérte a vádlottra az Egyesült Államok eddigi legnagyobb iratállományt érintő titokkiszivárogtatási ügyében.

A WikiLeaks "stratégiai győzelemnek" minősítette a verdiktet, mert Manning büntetése egyharmadának, azaz de facto kevesebb mint kilenc évnek a letöltése után feltételesen szabadlábra helyezhető lesz. A katona büntetésébe beleszámítják az általa eddig fogságban már eltöltött több mint három évet is, vagyis jó magaviselet esetén akár hat év múlva kiszabadulhat börtönéből.

Korábban

Harmincöt évi szabadságvesztésre ítélte szerdán a hadbíróság Bradley Manninget, aki a katonai hírszerzés elemzőjeként több mint 700 ezer katonai és kormányzati iratot és egyéb anyagot szivárogtatott ki a WikiLeaks portálnak.

A marylandi Fort Meade-ben kihirdetett első fokú ítélet szerint Manninget, aki akár 90 évet is kaphatott volna, emellett őrvezetőből közlegénnyé fokozzák le és leszerelik. Denise Lind ezredes, katonai bíró a 25 éves katonát még júliusban 20 vádpontban - köztük a kémkedés elleni törvény hat rendbeli megsértésében - találta bűnösnek,de felmentette a legsúlyosabb vád, az ellenséggel való összejátszás alól.

A katonai ügyészség 60 évi, védője pedig legfeljebb 25 évi szabadságvesztés kiszabását kérte a vádlottra az Egyesült Államok eddigi legnagyobb iratállományt érintő titokkiszivárogtatási ügyében.

A WikiLeaks "stratégiai győzelemnek" minősítette a verdiktet, mert Manning büntetése egyharmadának, azaz de facto kevesebb mint kilenc évnek a letöltése után feltételesen szabadlábra helyezhető lesz. A katona büntetésébe beleszámítják az általa eddig fogságban már eltöltött több mint három évet is.

Az ítélet automatikusan a katonai büntetőjogi fellebbviteli bíróság elé kerül majd.

Manning 2009-2010-ben adott át információkat a WikiLeaksnek, amely 2010 áprilisában kezdte el a kiszivárogtatást. A hírszerzési elemzéssel foglalkozó katonát 2010 májusában tartóztatták le Irakban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában