Ország-világ

2014.03.11. 15:20

Légicsapást hajtott végre Izrael a Gázai övezetben, halottak

Néhány órával korábban egy pilóta nélküli megfigyelő repülőgép zuhant le a környéken.

Három palesztin fegyveres meghalt a Gázai övezetben egy izraeli légicsapásban kedden, néhány órával azután, hogy egy pilóta nélküli megfigyelő repülőgép lezuhant a környéken - közölték hivatalos források.

Az Iszlám Dzsihád palesztin iszlamista szervezet arról tájékoztatott, hogy Izrael légicsapást hajtott végre a Hamász palesztin radikális szervezet irányította övezetben, és ennek következtében a csoport három tagja vesztette életét.

Az izraeli hadsereg közleményben tudatta, hogy tüzérségi lövedékekre válaszolt az ellencsapással. "A terroristáknak tudniuk kell, hogy az agressziónak ára van" - mondta Peter Lerner alezredes, a fegyveres erők szóvivője, hozzátéve, hogy a légierő az izraeli civilek elleni további csapásokat akarta megakadályozni a célzott támadással.

A hadsereg nem sokkal ezt megelőzően arról számolt be, hogy egy Skylark típusú felderítőgép műszaki hiba következtében lezuhant a Sínai-félszigetet és a Gázai övezetet elválasztó rafahi átkelőhely közelében.

A zsidó állam drónokkal deríti fel az Izrael-ellenes fegyveres csoportok tevékenységet. A Hamász harcosai elmondták, hogy miután Gáza déli részében begyűjtötték a repülőgép roncsait, átadták az övezet biztonsági erőinek. További részletek egyelőre nem ismertek.

Izrael nem közölte, hogy a pilóta nélküli gépből kinyerhetőek-e titkos információk, úgy tudni azonban, hogy a Skylark olyan biztonsági berendezésekkel van felszerelve, amelyek illetéktelenek számára lehetetlenné teszik a dekódolását.

Szakértők szerint az erőszak fokozódása miatt a helyzet azzal fenyeget, hogy vége szakad az Izrael és a Hamász közti, közel másfél éve tartó tűzszünetnek. A fegyvernyugvási egyezményt a százkilencven ember halálát okozó "nyolcnapos háború" után kötötték 2012 novemberében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában