Ország-világ

2014.04.13. 13:00

Három hetük van a plakátok eltávolítására a jelölteknek

A választás után egy héttel az ország számtalan pontján láthatók még hirdetőtáblákra, hirdetőoszlopokra kihelyezett, ám céltalanná vált választási plakátok.

Még valamivel több mint három hetük van az országgyűlési választáson indult jelölteknek és pártoknak arra, hogy eltávolítsák a kampány időszakában a közterületeken elhelyezett plakátjaikat.

A választási törvény szerint a szavazás napjához képest egy hónapon belül, tehát május 6-án 16 óráig kell eltüntetni e plakátokat. A jogszabály szerint a plakátot annak kell eltávolítania, aki azt elhelyezte, vagy akinek érdekében elhelyezték.

Ha a plakátokat nem távolítják el időben, Budapesten a fővárosi kezelésű közterületeken a fővárosi önkormányzatnak, míg a kerületekben a helyi önkormányzatoknak kell eljárniuk ezen ügyekben, ugyanúgy, ahogy az ország valamennyi településén.

Az önkormányzatok a határidő lejártát követően maguk is eltávolíthatják plakátokat, majd annak költségét kiszámlázhatják.

A legtöbb önkormányzat a választási időszakra hirdetőtáblákhoz hasonló "kampányoszlopokat" helyezett ki a közterületekre; a jelöltek és a pártok ezekre ingyenesen ragaszthatták fel plakátjaikat, szóróanyagaikat. Az önkormányzatok így próbálták megelőzni a "vadkampányolást", vagyis azt, hogy a pártok aktivistái a plakátokat házfalakra, villanyoszlopokra, telefonfülkékre, aluljárók falára vagy hidakra ragasszák fel.

Budapesti közterületeken több helyen még ma is láthatók, többnyire nehezen megközelíthető felüljárókon, villanyoszlopokon, házfalakon olyan plakátok, amelyeket a korábbi választások után nem távolítottak el a pártok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában