Ország-világ

2014.05.08. 20:22

A német parlament meg akarja hallgatni Edward Snowdent

Snowden jelenleg Oroszországban él menedékjogot élvezve. Berlinnel tudatta, hogy kész válaszolni a német parlamenti bizottság kérdéseire.

MTI

A német parlament meg akarja hallgatni Edward Snowdent az amerikai hírszerzés tömeges lehallgatási botrányának ügyében - így döntött csütörtökön a vizsgálattal foglalkozó német parlamenti bizottság.

Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) egykori alkalmazottja hatalmas adatmennyiséget szivárogtatott ki hazája elhagyása után a globális amerikai gyűjtésből felfedve annak méreteit, továbbá azt, hogy minden fontos politikus a világon célpontjává vált. Köztük volt Angela Merkel német kancellár, de tömegével figyelt meg elektronikusan az NSA egyszerű német állampolgárokat is.

Snowden jelenleg Oroszországban él menedékjogot élvezve. Berlinnel tudatta, hogy kész válaszolni a német parlamenti bizottság kérdéseire. Hogy ez miként valósul meg, még nem tisztázott. Lehet, hogy videokapcsolaton keresztül, de az sem kizárt, hogy az amerikai férfi meghívót kap Németországba. Utóbbi azonban nem túl valószínű.

Washington érvénytelenítette Snowden útlevelét, így a német kormány különleges eljárására lenne szükség ahhoz, hogy az amerikai férfi Berlinbe utazhasson. A német ellenzéki pártok ezt szeretnék mondván, Snowden csakis német földön tudna teljesen szabadon beszélni, Merkel koalíciója viszont ellenzi a személyes meghallgatást.

Snowden, ha az Egyesült Államokkal szövetséges állam területére lép, azt kockáztatja, hogy őrizetbe veszik és kiadják az Egyesült Államoknak, amely tavaly vádat emelt a férfi ellen egyebek közt tömeges adatlopás és bizalmas információk kiadása címén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában