Ország-világ

2014.05.21. 14:41

Aláírták az orosz-kínai gázszállítási szerződést

A Gazprom és a kínai állami kőolaj- és földgázvállalat, az CNPC képviselői az évi 38 milliárd köbméter orosz földgázról szóló megállapodást szentesítették kézjegyükkel.

Aláírták a 30 évre szóló orosz-kínai földgázszállítási szerződést szerdán Sanghajban - jelentette az Interfax orosz hírügynökség.

A Gazprom orosz állami energetikai cég és a kínai állami kőolaj- és földgázvállalat, az CNPC vezetői az évi 38 milliárd köbméter orosz földgáz Kínába szállításáról szóló megállapodást [namelink name="Vlagyimir Putyin"] orosz és [namelink name="Hszi Csin-ping"] kínai államfő jelenlétében szentesítették kézjegyükkel.

A bejelentést követően 2 százalékkal nőtt a Gazprom részvényeinek ára a moszkvai tőzsdén.

Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója azt nyilatkozta, hogy az orosz-kínai gázszállítási szerződés értéke 400 milliárd dollárt (mintegy 89 ezer milliárd forint) tesz ki. Miller az orosz földgáz köbméterenkénti árát azonban nem fedte fel arra hivatkozva, hogy az üzleti titok. Arról említést tett, hogy a szerződésben úgynevezett bányajáradéki adókedvezményről is szó van. (Oroszországban az ásványi anyagok kitermelését végző cégeknek kell bányajáradéki adót fizetniük.)

A Gazprom vezérigazgatója hozzátette, hogy minden elvi kérdést rendeztek kínai partnerükkel, és a Sanghajban aláírt szerződés a cég legnagyobb megállapodása. Ilyet más céggel még nem kötöttek.

A Kínába irányuló orosz földgázexportról szóló megállapodásról több mint tíz éve kezdtek tárgyalni. A szerződés szerint a Gazprom 2018-tól szállítja az évente 38 milliárd köbméter földgázt Kelet-Szibériából Kínába, amely a kelet-ázsiai ország jelenlegi éves fogyasztásának nagyjából a negyede. A csővezeték építését még nem kezdték meg.

Korábbi hírek szerint a Gazprom és a CNPC sokáig nem tudtak megállapodni a Kínába menő földgáz áráról. Moszkva szeretne évi legalább 10 dollárt kapni egymillió brit hőegységenként (BTU), ez nagyjából 350 dolláros árat jelent ezer köbméterenként. Nem hivatalos információk szerint Peking átszámítva kicsivel több mint 300 dollárt fizet a Türkmenisztánból érkező földgáz ezer köbméteréért.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában