Ország-világ

2014.05.30. 07:24

Az NSA szerint Snowden sosem aggályoskodott munkája alatt

Állítűsuk szerint mindössze egyetlen olyan elektronikus levelet talált, amelyben Snowden egy technikai jellegű jogi kérdés tisztázását kérte.

MTI

Cáfolta az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA), hogy [namelink name="Edward Snowden"] az ügynökség munkatársaként többször is aggályainak adott hangot az NSA adatgyűjtésével kapcsolatban, és azt közölte csütörtökön, hogy mindössze egyetlen olyan elektronikus levelet talált, amelyben Snowden egy technikai jellegű jogi kérdés tisztázását kérte.

A magát kiképzett kémnek mondó férfi előtt az ügynökség szerint számos út nyitva állt volna, hogy kifejezze kétségeit vagy bírálatait. Ennek azonban nincs nyoma.

Edward Snowden az NBC amerikai csatorna által szerdán sugárzott első tévéinterjújában arról beszélt, hogy annak idején tájékoztatást kért az NSA-től az adatgyűjtési eljárása törvényességéről.

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség csütörtökön közzétett egy e-mailt, amelyben szerintük Snowden vélhetően utal erre. A levél 2013. április elejéről származik, vagyis három hónappal az után íródott, hogy a férfi először kapcsolatba lépett újságírókkal.

Az e-mailben Edward Snowden egy olyan - a jogszabályi hierarchiát taglaló - NSA-dokumentummal kapcsolatban kért tisztázó választ, amelyből az volt kiolvasható, hogy az elnöki rendeletek egyenrangúak a szövetségi jogszabályokkal. "Nem vagyok benne teljesen biztos, de ez pontatlannak látszik, úgy tűnik, mintha azt jelentené, hogy az elnöki rendeletek egyenrangúak a törvénnyel. Tudnák ezt tisztázni?" - írta.

Az ügynökség egy meg nem nevezett jogásza válaszában azt írta, Snowdennek igaza van, az elnök által kiadott rendeleteknél magasabb rangú a törvény.

Moszkvában adott interjújában a kiszivárogtató azt mondta, levelére bürokratikus nyelvezetben azt a választ kapta, hogy "hagyja abba a kérdezősködést". Valójában a jogász a válaszlevél végén azt írta, Snowden hívja fel, ha lenne még kérdése.

Keith Alexander volt NSA-főnök megjegyezte, az ügynökség arról szóló bizonyítékot sem talált, hogy a kiszivárogtató valakivel személyesen megosztotta volna aggályait, mint ahogy azt az interjúban állította.

Snowden ugyanis azt állította, nemcsak írásos panaszt tett, aggályait főnökeivel és kollegáival is megosztotta. "Sokakat közülük sokkoltak a (megfigyelési) programok - mondta, hozzátéve, hogy azt tanácsolták neki, ne beszéljen erről, mert megölik.

Az NSA egykori alkalmazottja hatalmas adatmennyiséget szivárogtatott ki hazája elhagyása után a globális amerikai adatgyűjtésből felfedve annak méreteit, továbbá azt, hogy minden fontos politikus a világon célpontjává vált. Snowden jelenleg Oroszországban él menedékjogot élvezve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában