Ország-világ

2014.07.08. 14:39

Coming out - előbújás

A coming out - magyarul előbújás - arra utal, amikor valaki elmondja egy másik embernek, vagy nyilvánosan felvállalja, hogy leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű vagy queer (LMBTQ).

Munkatársunktól

Pár hete [namelink name="Kulka János"] színész coming outolt, és a Magyar Narancsnak beszélt először nyíltan arról, hogy a saját neméhez vonzódik. „Én mindig szabadon éltem, soha nem kellett bujkálnom, talán ezért is lep meg mindig, ha valakinek ez élete nagy titka, ha valaki azt gondolja, ettől hátrányok érik. Talán én voltam szerencsés, hogy csupa olyan társulat tagja voltam, olyan közegekben mozogtam, ahol soha fel sem merült, hogy bárkit hátrány érjen. És a hétköznapokban sem. Jó, azt elég szórakoztatónak találom, hogy ha elkezdem beírni a keresőbe, hogy Kulka János, az első, ami kijön, hogy %BBKulka János meleg%AB, a második pedig, hogy %BBKulka János zsidó%AB" – mondta az újságnak a színész.

[namelink name="Alföldi Róbert"] színész, rendező, a Nemzeti Színház volt igazgatója [namelink name="Csáki Judit "] könyvében az egyik legfinomabb coming outot mutatta be, és vállalta fel másságát. [namelink name="Oláh Ibolya"], a Megasztár első szériájában feltűnt énekesnő is felvállalta, saját neméhez vonzódik. Két éve arról írtak az újságok, hogy gyűrűvel és tetoválással örökítette meg a szerelmét és összetartozását [namelink name="Gallusz Nikolett"] színész, énekes és kedvese, a DJ-ként dolgozó [namelink name="Bártfai Laura"].

[namelink name="Szetey Gábor"], a második Gyurcsány-kormány személyügyi államtitkára 2007- ben a melegbüszkeség napja rendezvényét nyitotta meg, és a nagy nyilvánosság előtt először beszélt arról, hogy homoszexuális. Magyarországon a politikusok közül addig csak [namelink name="Ungár Klára"], az SZDSZ volt ügyvivője, a Fidesz egykori alapítója vállalta nyilvánosan másságát.

Klaus Wowereit: Meleg vagyok, és ez így van jól
Nyugat-Európában nem ritkaság a coming out. Berlin polgármestere, Klaus Wowereit 2001-ben, megválasztása előtt ismerte el nyilvánosan, hogy meleg, azóta a világ talán leghíresebb meleg politikusa. Mai napig a német főváros első embere. Pártja, a német szociáldemokraták kongresszusa előtt elhangzott mondata („Ich bin schwul, und das ist auch gut so.", magyarul: „Meleg vagyok, és ez így van jól.") azóta szállóigévé vált. Bertrand Delanoe párizsi polgármester is vállalt melegként nyerte el posztját 2001-ben, és irányította egészen idén áprilisig a francia fővárost. Wowereit és Delanoe baloldali politikusok, de Nyugaton már az sem okoz megütközést, ha egy jobboldaliról derül ki ugyanez. Alan Duncan brit konzervatív képviselő mellett a toryk akkori elnöke, Ian Duncan Smith is nyíltan kiállt. A napokban hunyt el Frank M. Robinson amerikai sci-fi író, a Pokoli torony című nagy sikerű katasztrófafilm alapjául szolgáló regény társszerzője. Robinson homoszexuális volt, és síkra szállt a melegek jogaiért. Ő volt Harvey Milk, a homoszexualitását elsőként nyíltan vállaló amerikai politikus beszédírója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában