Ország-világ

2014.10.12. 18:42

Szelfiző képviselőjelölt, részeg választó, lefizetési botrány

Eseménydúsan telik a választás napja. Bálint Antónia szelfizett, pedig tilos, egy részeg választót ki kellett vezetni, Érpatakon pedig állítólag pénzt osztott a szavazóknak az egyik polgármesterjelölt.

munkatársunktól

Toncsi a fülkében szeflizett



A Fidesszel nemrégiben összebútorozott szépségkirálynő nem bírt magával, és szelfizett a szavazófülkében az üres szavazólapjával - írta a 444.hu.

"A szavazólap okirat, amelynek rendeltetése a választópolgárok akaratának megjelenítése és a választás eredményének megállapítása.

Sérti a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás elvét, valamint a választás titkosságát és a választáson való önkéntes részvételt, ha a választópolgár a szavazólapot sajátjaként kezeli, a szavazóhelyiségből kiviszi vagy a borítékba helyezés előtt felvételt készít róla.

Ez azt is jelenti, hogy a választópolgár szelfit sem készíthet magáról a szavazófülkében.

A szavazás titkosságához hozzátartozik a szavazólap tartalmának titkossága is" - adta tudomásul korábban a NVI.

Tudni kell, hogy ez csupán állásfoglalás, erős lenne azt állítani, hogy az angyalföldi képviselőjelölt, [namelink name="Bálint Antónia"] törvényt sértett volna, azt ugyanis panasz esetén a választási bizottságok dolga megállapítani.

Tenken egy ittas szavazó felszakította az egyik urnát


18.43 - Tenken egy "erősen illuminált állapotban" lévő szavazópolgár vasárnap délután felszakította az egyik urnát a boríték behelyezésekor - tájékoztatta Heves megye aljegyzője, a területi választási iroda kommunikációért és médiakapcsolatokért felelős tagja az MTI-t.

Kovács Csaba elmondta: a szavazatszámláló bizottság tagjai azonnal lezárták és félretették a sérült urnát. A bizottság úgy határozott, hogy a lezárt urnában lévő szavazatokat a szavazás végén a többivel együtt fogják megszámolni - közölte.

Részeg választót vezetett ki a rendőrség egy szavazókörből Ercsiben



18.31 - Erősen ittas választópolgárt kellett a rendőrséggel kivezettetni vasárnap délután Ercsi 6-os számú szavazóköréből, miután többszöri felszólításra sem volt hajlandó távozni - közölte a Fejér megyei város helyi választási irodája a valasztas.hu-n.

A tájékoztatás szerint a választópolgár kommunikációra alkalmatlan volt, a névjegyzéket két helyen próbálta meg firkálással aláírni, szavazókörben lévő választópolgárokat zaklatott és hangoskodott.

A szavazást nem kellett felfüggeszteni.

Választási alapelvet sértett az mno.hu portál



18.15 - A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) vasárnap délutáni határozata szerint az mno.hu internetes újság szerkesztősége megsértette a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás választási alapelvét azzal, hogy egy csütörtöki írásának azt a címet adta: "Elítélték Józsefváros Együtt-PM-es polgármesterjelöltjét".

A testület 7:5 arányú többséggel meghozott határozatában eltiltotta a szerkesztőséget a további jogsértéstől, és arra kötelezte az mno.hu-t, hogy a döntés rendelkező részét a jogerőre emelkedést követően három napon belül jelentesse meg oldalán.

Az mno.hu cikke szerint birtokháborítást követett el, ezért "jogerősen elítélte" a Fővárosi Törvényszék Erőss Gábort, az Együtt-PM VIII. kerületi polgármesterjelöltjét. A politikus a cikkel kapcsolatban úgy nyilatkozott, szerinte politikailag motivált akció történt, és nem ítélték el, mert nem büntetőügyről van szó, hanem egy polgári peres eljárásban nem neki adtak igazat.

A bíróság egy korábbi birtokháborítási ügyben hozott határozatában attól tiltotta el Erőss Gábort, hogy úgy használja parkolóként házának udvarát, hogy azzal egy másik lakó garázshasználatát akadályozza.

Az NVB vasárnap azért hozott elmarasztaló határozatot, mert az "elítélte" jogi kifejezést csak büntetőügyekben használják, polgári peres ügyekben nem, és ezzel megítélése szerint az mno.hu félrevezethette a cikket olvasó választópolgárokat.

Az érpataki polgármester szerint pénzt osztottak a választóknak, a rendőrség vizsgálódik



14.19 - Az érpataki polgármester szerint pénzt osztott az egyik polgármesterjelölt a választóknak a vasárnapi önkormányzati választás idején a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen, a rendőrség vizsgálódik.

Orosz Mihály Zoltán (független) vasárnap délután az MTI-t arról tájékoztatta, hogy az egyik független képviselőjelölt és családja "pénzt osztogat szegény és nehéz sorsú embereknek a választás kimenetelének befolyásolása céljából".

A településvezetői tisztségért ismét függetlenként induló polgármester állítása szerint korábban a fideszes polgármesterjelölt osztogatott fehér borítékban kétezer forintot Érpatakon.

Fülöp Gergely, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője az MTI megkeresésére elmondta, Érpatak polgármestere vasárnap e-mailben tett bejelentést feltételezett választási visszaélésekről. A bejelentés nyomán a Nyíregyházi Rendőrkapitányság adatgyűjtést folytat Érpatakon - tette hozzá az őrnagy.

Simon Miklós, a Fidesz-KDNP térségi országgyűlési képviselője a kormánypárti polgármesterjelöltet ért vádra az MTI-nek nyilatkozva azt mondta, nem igaz, amit az érpataki polgármester állít, Orosz Mihály Zoltán "nem tudja, hogy mit beszél".

Kilenc szavazólapot találtak egy Tiszakeszi szavazófülkében


12.31 - Kilenc szavazólapot talált a választási bizottság egyik tagja a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tiszakeszi egyik szavazókörének szavazófülkéjében - közölte a helyi választási iroda vezetője vasárnap az MTI-vel.

Kruj Tímea elmondta, a szavazófülkében a kilenc szavazólap közül nyolc a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés tagjainak választására, egy pedig a polgármester-választásra szolgált. A kilenc szavazólap között volt kitöltött és kitöltetlen is - tette hozzá.

Tájékoztatása szerint a rendkívüli eseményről jegyzőkönyvet készítettek, a szavazatszámláló bizottság a talált szavazólapokat külön kötegelte, borítékba helyezte, a borítékot külön tárolja.

A szavazás zavartalanul folytatódik - mondta a választási iroda vezetője.

Rosszul lett egy szavazó Alsónémediben



11.40 - Elvesztette az eszméletét egy idős férfi a Pest megyei Alsónémedi 1-es számú szavazókörében, a férfihez mentőt hívtak, a voksolni érkezők az udvaron várakoznak - közölte a helyi választási iroda vezetője vasárnap délelőtt az MTI-vel.

Percze Tünde tájékoztatása szerint a férfi egyedüli szavazóként tartózkodott a helyiségben, amikor délelőtt 11 óra előtt rosszul lett. Azonnal mentőt hívtak hozzá, a voksolást pedig átmeneti időre felfüggesztették. A mentők nem sokkal később kórházba vitték a beteget.

Az udvaron várakozóknak székeket és vizet vittek ki, amint lehet, folytatják a szavazást - mondta a választási iroda vezetője.

Rosszul lett a bizottsági elnök Jászapáti egyik szavazókörében



10.24 - Hirtelen rosszul lett a szavazatszámláló bizottság elnöke Jászapáti 2-es számú szavazókörében még a voksolás megkezdése előtt, emiatt elhagyta a szavazóhelyiséget - közölte a helyi választási iroda vezetője az MTI-vel.

Ádám Mónika tájékoztatása szerint értesítették az elnöknő hozzátartozóit, akik hazakísérték a szavazatszámláló bizottság vezetőjét. Az elnöki feladatokat a továbbiakban az elnökhelyettes látja el.

Mi számít rendkívüli eseménynek?



Az önkormányzati választás napján a szavazatszámláló bizottság elnöke felelős a szavazóhelyiségben a rend fenntartásáért. A rendkívüli eseményekről jegyzőkönyvet kell vezetnie a bizottságnak, és haladéktalanul tájékoztatnia kell az eseményekről a helyi választási iroda vezetőjét.

A szavazás napján a szavazókörben rendkívüli eseménynek kell tekinteni minden olyan történést, amely a választás szabadságát vagy titkosságát, illetve a választás lebonyolítását veszélyezteti. Ilyen lehet például, ha rosszullét miatt mentőt kell hívni egy választópolgárhoz, esetleg a bizottság valamely tagjához, haláleset történik a szavazóhelyiségben, bombariadó van, tűz üt ki, áramszünet van a szavazóhelyiségben.

Rendkívüli eseménynek számít az is, ha tettlegesen bántalmazzák a szavazatszámláló bizottság (szszb) tagját, a választópolgárok összeverekednek a szavazóhelyiségben, kábítószer hatása alatt álló vagy ittas ember akadályozza a választópolgárokat a szavazásban, inzultálja az szszb tagjait, esetleg rendbontók megrongálják a szavazóhelyiség bútorzatát, felborítják a szavazófülkét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában