Ország-világ

2015.02.20. 13:48

Kész Zoltán borította a kétharmadot

Közel teljes a feldolgozottság, a független Kész Zoltán 42,66 százalékkal nyerte a mandátumot Veszprém megye 1-es választókerületében.

nmgr

Kész Zoltán nyert



Egyetlen szavazókörre kell még várni: a veszprémi 2-esre, ez az átjelentkezettek és a külképviseleti szavazatok számára kijelölt körzet, így itt napok múlva várható csak eredmény.

99 százalékos feldolgozottságnál Kész Zoltán 42,66 százalékon áll, Némedi Lajos 33,64 százalékon.

A jobbikos Varga-Damm Andrea a harmadik 14,14 százalékon áll, az LMP-s Gertsmár Ferenc 4,57 százalékot gyűjtött, Bősze Ferenc független jelölt 2,75 százalékot. A többiek nem érték el eddig az 1 százalékot sem.

Kész Zoltán, a baloldali pártok által támogatott független jelölt (k) sajtótájékoztatót tart, miután megnyerte a veszprémi időközi országgyűlési képviselő-választást 2015. február 22-én. Veszprém megy
Kész Zoltán, a baloldali pártok által támogatott független jelölt (k) sajtótájékoztatót tart, miután megnyerte a veszprémi időközi országgyűlési képviselő-választást 2015. február 22-én. Veszprém megye 1-es számú egyéni választókerületében azért kellett időközi választást tartani, mert Navracsics Tibort, a választókerület korábbi fideszes országgyűlési képviselőjét uniós biztossá nevezték ki, ezért lemondott országgyűlési mandátumáról. MTI Fotó: Nagy Lajos


Kész: a veszprémiek megtették, amit az ország megkövetelt

A veszprémiek megtették, amit az ország megkövetelt, megszűnt a Fidesz-KDNP kétharmados kormányzása a parlamentben - jelentette ki az időközi választás győztese, Kész Zoltán (független) vasárnapi veszprémi sajtótájékoztatóján.

A választáson a több baloldali párt és civil szervezet által támogatott jelölt úgy fogalmazott, hogy Veszprém eddig a királynék városaként volt ismert, mostantól " a józan ész városa".

"Érzem a felelősséget, a hatalom igazi kritikusa leszek" - fogalmazott Kész Zoltán.

Napközbeni részvételi adatok

Meglehetősen alacsony a részvételi arány.


A választás tétje

Vasárnap a veszprémi 1-es körzetben országgyűlési képviselőt választanak.

Azért van szükség a választásra, mert a körzet 2014 áprilisában megválasztott képviselője, a Fidesz-KDNP-s [namelink name="Navracsics Tibor"] november óta az Európai Parlament oktatási, kulturális, ifjúsági és állampolgársági ügyekkel foglalkozó európai uniós biztosa lett, és a korábban megszerzett országgyűlési képviselői mandátumáról le kellett mondania.




A vasárnapi választásnak a kétharmados kormánytöbbség a legfőbb tétje.

Orbán Viktor még decemberben a veszprémi időközi választás tétjét firtató kérdésre azt válaszolta a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában, hogy a kétharmadnak a mostani helyzetben nincs jelentősége, mert nem ismer olyan problémát, amelyet 2010-2014 között ne oldottak volna meg a kétharmaddal. Ennek némileg ellentmond Pintér Sándor belügyminiszter két hete tett nyilatkozata, miszerint kétharmad kell a Belügyminisztérium működéséhez.

A jelöltek

A Republikon még decemberben közvéleménykutatást tartott a körzetben.

  • A megkérdezett veszprémiek 63%-a szerint rossz irányba mennek a dolgok az országban. 28% szerint jó irányba, 10% nem tudott/akart válaszolni.
  • Helyben, a fideszes vezetésű Veszprémben a dolgok a megkérdezettek 55%-a szerint jó irányba mennek, és csupán 32% szerint rossz az irány.

Az események már november végén felpörögtek az események a veszprémi választással kapcsolatban. Először az ismert politikai elemző, [namelink name="Török Gábor"] jelentette be, hogy függetlenként indulna a veszprémi időközi választáson. Aztán pár nappal később egy újabb nagyágyú neve röppent fel: [namelink name="Simicska Lajos"]é. Török aztán bejelentette, hogy ha Simicska indul, ő biztosan nem fog. Az indoklás így hangzott: "Simicska Lajos indulási szándékának váratlan bejelentésével számomra világossá vált, hogy ez a kampány nem Veszprémről, nem az itt élőkről, de még csak nem is a kormány és az ellenzék átlátható, kívülről is megítélhető viszonyáról szól majd. Közvetve vagy közvetlenül egy olyan mérkőzés színtere lehet ez a választás, amelynek a részleteiről a nyilvánosság szinte semmit sem tud, ugyanakkor a tétje – hatalmi szempontból – mindennél jelentősebb."

A Fidesz-KDNP december elején bejelentette: jóváhagyta [namelink name="Némedi Lajos"] jelölését. Némedi középiskolai tanár, 2006 óta Veszprém önkormányzati képviselője, 2010 óta pedig a város alpolgármestere.

Ugyancsak december elején az MSZP bejelentette, hogy Kész Zoltánt támogatja. Az LMP teljes ellenzéki összefogást szeretett volna, de [namelink name="Kész Zoltán"] mögé nem akartak beállni. Schiffer András az Indexnek arról beszélt, a csalódott fideszes szavazók megszólításához olyan indulóra van szükség, akit az LMP is támogat és a Jobbiknak sem vállalhatatlan, mert csak így van esélye a jobbra hajló kerület megnyerésére. Végül az LMP saját jelöltet állított, [namelink name="Gertsmár Ferenc"]et, a független Kész Zoltánt pedig az MSZP, a DK, az Együtt, a PM, a Liberálisok és a MoMa is támogatja.

A Jobbik jelöltje [namelink name="Varga-Damm Andrea"] a választáson, aki egy nyilvános vitára hívta január elején vetélytársait (amiről azóta nincs újabb hír, vagyis vélhetően a vitából semmi sem lett).

Míg Némedi háromszor is nyert önkormányzati képviselői mandátumot a városban, addig Kész Zoltán szinte újoncnak számít a helyi politikai életben. 2004-ben rövid ideig tagja volt a Fidesznek. Ezalatt a Fidelitas veszprémi csoportja elnökének is megválasztották. Varga-Damm Andrea Veszprémben született, s bár most nem ott él, sok szál köti a városhoz. Ő is újoncnak számít a helyi politikai életben. 

A vasárnapi választás indulói:
Kásler Árpád A HAZA NEM ELADÓ
Gertsmár Ferenc LMP
Némedi Lajos István FIDESZ-KDNP
Kész Zoltán független
Dr. Bősze Ferenc Imre független
Varga Péter Miklósné AQP
Szentpáli Kolos MUNKÁSPÁRT
Dr. Varga-Damm Andrea JOBBIK
Szepessy Zsolt ÖSSZEFOGÁS PÁRT
Horváth Lajos független
Karancsi Tibor József független
Papp András Pál független

Korábbi eredmények és részvételi arányok

A 2014-es április választáson 64,08%-os volt a részvételi arány a körzetben. A mandátumot Navracsics Tibor nyerte 47,15 százalékkal, a baloldali összefogás jelöltje, Pál Béla 27,64 százalékot ért el, a Jobbik jelöltje Forgóné Kelemen Judit Andrea 16,48-at. Az LMP jelöltje akkor is Gertsmár Ferenc volt, ő 6,17 százalékát kapta a voksoknak.

2010-ben még más volt a felosztás Veszprém megyében is, a mostani 1-es körzet főként a korábbi 6-osból és 7-esből állt. 2010-ben az akkori 6-os egyéni választókerületben 69,26 százaloks, a 7-esben 67,36 százalékos volt a részvételi arány. A 6-os kerületben a Fidesz-KDNP-s Horváth Zsolt 65,68 százalékkal győzött, a 7-esben a szintén fideszes Navracsics Tiboré lett a mandátum 51,85 százalékkal.

MSZP-s jelölt utoljára ezen a vidéken 2006-ban nyert, az akkori 7-esben a szocialista Pál Béla 53 százalékkal verte Navracsics Tibort.

Az időközi voksolás 25 település választópolgárait érinti: szavazhatnak Bakonynána, Bánd, Csehbánya, Csetény, Dudar, Eplény, Hajmáskér, Hárskút, Herend, Jásd, Királyszentistván, Kislőd, Lókút, Márkó, Nemesvámos, Olaszfalu, Öskü, Sóly, Szápár, Szentgál, Tés, Úrkút, Városlőd, Veszprém és Vilonya választói.

Esélyek

A Fidesz-KDNP népszerűségvesztése valószínűleg rányomja a bélyegét a veszprémi eredményre is. Ez azonban még mindig a Fidesz-KDNP-nek kedvez, legalábbis ha az országos népszerűségi adatok visszaköszönnek a veszprémi voksokban.

Közben komoly fejlesztést ígértek Veszprémnek, még ebben a ciklusban egy 50 méteres, a 21. századi igényeket kielégítő sportuszodát szeretnének megépíteni. „Nagyrészt állami támogatásra, fejlesztési forrásokra számítunk, de természetesen tisztában vagyunk azzal, hogy az önkormányzatnak bizonyos forrásokat ehhez mellé kell rendelni. Ezért is a mostani sajtótájékoztató időzítése a város 2015. évi költségvetésének elfogadás elé. Azért is számítunk a veszprémiek véleményére, mert szeretnénk minél gyorsabban beépíteni a veszprémi költségvetésbe ezt a forrásszükségletet" – nyilatkozta Némedi Lajos alpolgármester, fideszes képviselőjelölt. A fenti bejelentés is közrejátszhat az eredményekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában