Ország-világ

2015.06.16. 12:19

Egyen csokoládét a szíve egészségéért

A csokoládéfogyasztás a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkenését eredményezheti brit kutatók szerint. Kutatásuk azonban nem állapított meg közvetlen kapcsolatot a kakaó és az artériák egészsége között.

Korábban számos tanulmány talált összefüggést a fekete csokoládé fogyasztása és a szív- és érrendszer jobb állapota között, ám világos ok-okozati összefüggést nem tártak még fel.

A Heart című brit kardiológiai folyóirat online kiadásában megjelent újabb tanulmány készítői, az Aberdeeni Egyetem kutatói mintegy 25 ezer norfolki nőnél és férfinél vizsgálták meg a csokievés és a szívbetegség közötti kapcsolatot, ezután átlagosan egy évtizeden át kísérték őket figyelemmel.

Összefüggésbe hozták a fogyasztott csokoládé mennyiségét, amelyről a résztvevők maguk számoltak be, valamint a koleszterinszintet, a szívroham és az agyi érkatasztrófák előfordulását. Eredményeik alapján statisztikailag azok között fordult elő a legkevesebb szívbetegség, akik - bevallásuk szerint - a legtöbb csokoládét ették.

 

 


"A tanulmány szerint a jelentős csokoládéfogyasztás, amely akár napi 100 gramm fölé is emelkedhet, összefüggést mutat a szívkoszorúerek és az agyi erek betegségeivel" - írták a kutatók.

A munka szerzői azt is hozzátették, hogy a legtöbb csokievést bevalló résztvevők átlagosan fiatalabbak, vékonyabbak, egészségesebbek voltak és többet is sportoltak. Lehetséges tehát, hogy nem annyira csokoládé, mint inkább az életmód az, ami miatt ennél a csoportnál kisebb volt a szív- és érrendszeri zavarok esélye.

A kutatók azt is megjegyezték, hogy akik tudnak a szívbetegségre való hajlamukról, feltehetően korlátozzák a csokoládéfogyasztásukat, hogy egészségesebb életet éljenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában