Ország-világ

2015.06.29. 21:15

Tanulmányok lóháton

Lovaglás közben nemcsak fizikálisan, hanem szellemileg és pszichésen is fejlődik a gyermek. Amellett, hogy megtalálja az egyensúlyt a lovon, megtanul ˝beszélgetni˝ az állattal, ami általában örökre szóló bizalomhoz és barátsághoz vezet mindkettőjük életében.

Kancsár Tímea

– Megfogott a szépségük. Olyan állatok, akikkel szavak nélkül is lehet beszélgetni. Még kisgyerek voltam, amikor megtapasztaltam, hogyan lehet a lovakkal kommunikálni – valami megmagyarázhatatlan, különleges kapocs alakult ki közöttünk – mesél tapasztalatairól a 18 éves [namelink name="Petrán Klaudia"], aki tíz évvel ezelőtt a fábiánsebestyéni lovasnapokon ült először lovon a nagymamája biztatására, és beleszerelmesedett a sportba.


Kijár segíteni a Baktói Lovasklubhoz, és hobbija a lovaglás. A versenyzéshez ugyanis saját lóra lenne szükség, de az nincs neki. A 17 éves Lévai Renátának van egy sportpónija, két éve versenyeznek együtt.


Korosztályában, ügyességi nehézlovas kategóriában országos bajnok lett 2011-ben. Azóta kezdő ugró lovas- és megyei díjugrató versenyekről is szép eredményeket hozott.


 

Vörös Henriknek már kísérő sem kell a terepen. A mozgáskoordinációt is fejleszti a lovaglás. Fotók: Kuklis István

Vörös Henriknek már kísérő sem kell a terepen. A mozgáskoordinációt is fejleszti a lovaglás. Fotók: Kuklis István

 

– A lovak, a sport szeretete és a versenyszellem a lovas- sportoknál szorosan összekapcsolódik. Olyan komplex sportágak, amelyeket egy egész életen át kell tanulni, és még 50 évesen is lehet eredményesen versenyezni.

Magatartási zavarokra lovaglás

– Mint minden más sporthoz, a lovagláshoz is kell erőnlét, illetve ész. Sokat nyom a latban, hogy ki tud az állat fejével gondolkodni. Ez ugyanis a sikeres sportoló egyik legfontosabb adottsága – magyarázza [namelink name="Vörös László"]. A Baktói Lovasklub vezetője azt is fontosnak tartja elmondani, hogy az állatokkal együtt végzett sportoknak mindenképpen terápiás szerepe van a gyerekek életében.


– Előfordult, hogy egy autista kisfiúnál jelentős javulást tapasztaltunk amiatt, hogy rendszeresen kihozták lovagolni. Tizenöt éves koráig nem beszélt, nem azért, mert nem tudott. A lónak azonban megnyílt. A magatartási zavarokkal küzdő gyermekeknek is segít ez a sport, hiszen amellett, hogy a mozgással levezetik felesleges energiáikat, szabályokhoz szoknak.

Feladatok a ló hátán

Továbbá fejlődik a gyerekek egyensúlyérzéke, hiszen mindenféle gyakorlatot el kell tudniuk végezni a mozgásban lévő lovon: például megfordulni vagy mérleget bemutatni a hátán. A feladatok célja nemcsak az, hogy fejlődjön a fiatalok mozgáskoordinációja, hanem az is, hogy nagyobb biztonságban érezzék magukat a ló hátán, illetve az állat is hozzászokjon lovasa jelenlétéhez.


Előbbi megérzi, és vigyáz, ha gyermek ül a hátán, természetesen abban az esetben, ha kialakult a kölcsönös tisztelet. Emellett direkt olyan lovakat válogatunk a csöppségek számára, amelyek toleránsabbak velük szemben – tudjuk meg a szakembertől, miért teszi egészségessé és kiegyensúlyozottá a fiatalokat, ha valamilyen lovassportot választanak.

 

 

Klaudiát és Renátát megfogta a lovak szépsége.

Klaudiát és Renátát megfogta a lovak szépsége.

 

– Manapság a gyerekek egyre kevesebbet beszélgetnek egymással, inkább valamilyen közösségi oldalon chatelnek. A lovak társaságában azonban ezek elmaradnak, és olyan ősi dologhoz térnek vissza, ami garantáltan csoda lesz számukra, és leköti őket. A sportoló kénytelen beszéd nélkül kapcsolatot kialakítani az állattal. Úgy gondolom, hogy ennek van a legnagyobb terápiás szerepe.

Összhangon múlik a siker

– A lovaglás szinte mindig egyéni foglalkozásban zajlik, kezdetben futószáron. Hármasával-négyesével esetleg a sportolók edzenek. Sokan csupán egy héten egyszer jutnak ki egy-egy órára lovagolni. Vannak gyerekek, akik kezdetben igénylik a szülők jelenlétét, biztonságérzetből, illetve azért, mert jó móka a közös mozgás. „Lesportolják" magukat, amíg mondjuk elkészül a vasárnapi ebéd. Nagyon jól el lehet fizikálisan és mentálisan is fáradni – világít rá a szakember. Megtudjuk, ebben a sportágban az ötévesek nem számítanak túl kicsinek, ugyanúgy, ahogyan más sportágakat érdemes minél fiatalabb korban elkezdeni. Viszont az ilyen apró gyerekeknek heti két alkalommal egyszerre fél óra edzés bőven elegendő. Lehet, hogy fizikálisan még bírná a gyermek a tréninget, de fejben már elfárad a koncentrálás miatt.


Nagy valószínűséggel azokból a gyerekekből lesznek a sportolók, akiknek a szülők tudnak saját sportpónit biztosítani, akár úgy, hogy megveszik, akár úgy, hogy fizetik a fenntartási költségét. A lovassportoknál két fél – az ember és a ló – dolgozik együtt. Az összhangon múlik a versenyek kimenetele és a siker.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában