Ország-világ

2015.10.16. 02:40

Mennyit kell futni egy sajtburger ledolgozásához? - Kíváncsiság vezetett a kalóriaszámoláshoz

Egy átlagosnak mondható hamburger négy-nyolcszáz kalória. Hogy ledolgozzuk, nagyjából négy-nyolc kilométert kell hozzá futnunk. De érdemes ilyen szinten mérlegre tenni, mennyit eszünk és mellette mennyit sportolunk? Érintettek beszélnek tapasztalataikról, Sántha Gergely személyi edző pedig rávilágít, hogyan érdemes a táplálkozást és a sport összhangját megteremteni életünkben.

Kancsár Tímea

– A kalóriaszámoláshoz a kíváncsiság vezetett. Mennyi az annyi? Ha minden kis morzsát, összeadok és levonom az edzésmunkát, hol állnak meg a kalóriák a javasolt napi 2200 kilokalóriához képest. Az eredmény meglepő volt, egy átlagos napon 3200 Kcal körüli bevitel volt jellemző és ehhez nem kell habzsolni! A számolás kezdetben pepecs munka, két hónap után viszont már étkezési napló sem kell hozzá, fejben meg lehet becsülni a napi adagot, a lényeg a nagyságrenden van.


Például egy szelet kenyér kb. 60-70 g és 210 Kcal, ezt memorizálja az ember a tizedik mérés után. Ha a saját paramétereidhez adott napi 2200 egységed, egészséges ételekkel a nap folyamán szépen elosztva elég, hamburgerrel, csokival bűnözve szoros. A döntés innentől kezdve nálunk van, miénk a kontroll. Egy idő után tudatosan az egészséges ételek felé fordulunk, mert ezekkel úgy maradhatunk a keretek között, hogy nem éhezünk. Bűnözni persze szoktam, de akkor legalább tudom, hogy mennyivel, és ha nagyon mardos a bűntudat, tudom, hogy a sajtburgerem 4 km futásomba fog kerülni. És a számok nem hazudnak, a szervezet szép lassan reagál a kitartó munkára, mindeközben pedig a türelmetlenségünket tompítja a tudatos jelenlét a saját táplálkozásunkban. Idővel a számok elmaradnak és megmarad a kiegyensúlyozott életvitel – avat be saját tapasztalataiba Simon.


A harmincéves férfihez hasonlóan sokan alkalmazzák azt a módszert, hogy minden napszakban méricskélik, mennyi táplálékot fogyasztanak, ebben már segítségükre van több online kalória-adatbázis is, ahová csak be kell írniuk a paramétereiket – súly, magasság, életkor, hogy mennyit sportolnak –, és a számítógép kiszámolja helyettünk, mennyit ehetnek, és ha mindent betartanak, mikorra fogják elérni a kívánt testsúlyt.

Bonyolult kezdés, sokan feladják

Sántha Gergely személyi edző elmondta, hogy a kalóriaszámlálás egy bonyolult módszer, és mivel hosszú távon aprólékos odafigyelést igényel, az a tapasztalata, hogy általában néhány hét alatt feladják az emberek. – A lényege, hogy napi szinten kevesebb energiát vigyünk be a szervezetünkbe, mint amennyire szüksége van, és akkor értelemszerűen fogyni fogunk. Manapság számos helyről, ha komplett menüket rendelünk, a csomagoláson feltüntetik, hogy mennyi energiát tartalmaz, mindez nagy segítség lehet annak is, aki számolgat.


Én azonban inkább annak fontosságát szoktam hangsúlyozni, hogy melyik napszakban mit és mennyit együnk. Reggel rostban gazdag, tartalmas ételeket, az esti órákban pedig már teljesen felejtsük el az egyszerű szénhidrátokat. A gyümölcsök legtöbbje sok cukrot tartalmaz, például a szőlő is, ezért ezeket is már inkább csak uzsonnára fogyasszuk. Sokan nem tudják, hogy a gomba is rengeteg energiát tartalmaz, ezért vacsorára ez sem jó választás. Továbbá el kell felejteni a diéta szót, mert görcsössé teszi az embert. Jól, megfelelően kell étkezni.

 

A méricskélés önmagában nem elég.


A saját klienseimet inkább arra vezetem rá, hogy minőségi ételeket fogyasszanak, és legyenek mértékletesek. Ugyanis amikor súlyt szeretnénk csökkenteni, minden ekörül és a sport körül forog – magyarázza a személyi edző, és rávilágít: – A legtöbb emberrel az a probléma, hogy amikor felismeri, hogy felszedett néhány vagy akár nagyon sok kilót, hirtelen és drasztikus lépésekre szánja el magát. A szándék megvan, hogy fogyni szeretne, de nem elég tudatos és összeszedett módszert használ, és nincs benne az a fokozatosság, ami ilyenkor szükséges.


Általában választanak egy divat diétát, csökkentik a táplálékot, napi egyszer esznek, vagy egyáltalán nem esznek. Így is le lehet fogyni, és bizonyos ideig még motiváltnak is érzik magukat, hiszen látják, hogy változik a ruhaméret, de sajnos hosszú távon ez nem vezet eredményre. És koplalni sem lehet örökké! Ráadásul több kárt okozhatunk vele, mint hasznot – magyarázza a szakember, aki maga is sportoló, triatlonozik.

Figyelnek a sportra, a táplálékra

Miközben Gergellyel beszélgetünk, két fiatal nő végzi a gyakorlatokat a kondi gépeken egy edzőteremben. Bevallásuk szerint, egyikük sem számolgatja a kalóriákat, inkább arra próbálnak odafigyelni, hogy meglegyen a sport és a táplálkozás egyensúlya az életükben. Ha pedig úgy érzik felszedtek néhány felesleges kilót, jobban odafigyelnek.


– Imádok enni! De, ha érzem, hogy le kell adnom két-három kilót, amellett, hogy eljárok ide, több zöldséget és gyümölcsöt eszem, kevesebb kenyeret, tésztát és édességet. Gergely minden edzésen megkérdezi, hogy mit ettél, miért ettél, hogy ettél? Ez is motivál, illetve a jó társaság, ami itt verbuválódik – meséli Kószóné Csonka Tünde, aki a kondi edzés mellett rendszeresen squashol is. Edzőtársának, Koszóné Gallyas Szilviának a rendszeres mozgás mellett az vált be, hogy reggel is könnyedebb reggelit fogyaszt – sok gyümölcsöt, joghurtot, és este hat után már nem eszik. Az ebédnél pedig arra figyel, hogy köretnek inkább grill zöldséget és salátát válasszon a hús mellé. – 39 évesen már oda kell figyelni, egyébként meg sem mozdulnak a kilók – magyarázza.

Emelt pulzusszámon dolgoznak

Rekreációs szinten a heti két-három edzés az már elégséges. Alkalmanként érdemes egy, másfél órát edzeni, de ha negyven percünk van, az is jó lehet. Menjünk el akár sétálni, kocogni vagy biciklizni, nem kell feltétlenül edzőterembe járni. A lényeg, hogy fokozatosan vezessük be az életünkbe a mozgást. Ha például most szeretne valaki elkezdeni futni, még jó idő van, megteheti. De télen inkább az edzőterembe menjen, mert a szabadban meg fog fázni.


– Ha rendszeresen választjuk ezt a mozgásformát, és mértékletesen emeljük a szintet, egyre többet és gyorsabban futunk majd, és ha még a táplálkozásunkra is odafigyelünk, észre fogjuk venni a változást, elkezd fogyni az ember – érvel, majd hozzáteszi: – Itt az edzőteremben funkcionális tréningeket alkalmazunk erre a célra. Végig emelt pulzusszámon dolgozunk, de természetesen nem tartjuk olyan magasan, hogy az ember az első öt perc után kifulladjon. Egyszerre több izomcsoport dolgozik. Gyakran köredzéseket csinálunk, nincs hagyományos értelemben vett pihenő, gyakorlatnak a pihenője egy másik gyakorlat. A fitneszbe tulajdonképpen az a lényeg, hogy folyamatosan, felszabadultan, sokszínűen edzünk, és közben hétköznapi nyelven: zsírt égessünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában