Ország-világ

2015.12.15. 13:23

Fogalmuk sincs, hogyan bontsák le a sérült fukushimai reaktort

Arról sincsenek szilárd elképzelések, hogyan lehetne kiemelni az atomhulladékot a reaktorokból, a létesítmény sugármentesítését lehetővé tevő technológiák pedig még nem is léteznek.

Egyelőre nem lehet megmondani, hogy mennyi ideig fog tartani és mennyibe kerül majd a 2011-es japán földrengés és cunami során balesetet szenvedett Fukusima-1 erőmű lebontása, mivel jelenleg arról sincsenek szilárd elképzelések, hogyan lehetne kiemelni az atomhulladékot a reaktorokból, a létesítmény sugármentesítését lehetővé tevő technológiák pedig még nem is léteznek - mondta kedden Maszuda Naohiro, a munkát irányító tisztviselő.

"Ez olyasvalami, amit még soha nem próbáltak. Nem létezik tankönyvi megoldás ilyesmire" - fogalmazott a létesítményt üzemeltető Tepco energiacég bontásért felelős vezetője az AP amerikai hírügynökségnek adott interjújában.

Maszuda elmondta, csak a közelmúltban kezdett normalizálódni a helyzet az erőműben, szavai szerint "korábban háborús övezet volt" a Fukusima-1.

Az AP megjegyezte: a japán kormány már 2011-ben azt hangoztatta, hogy urai a fukusimai helyzetnek. Azóta a katasztrófa hatásainak felszámolásáról szóló menetrendet többször módosították, a tervezett 40 év helyett jelenleg már azzal számolnak, hogy akár 50 évig is tarthat majd a munka.

Maszuda ezzel kapcsolatban azt mondta, egyelőre nem tudja megválaszolni, hogy mikor, mennyiért és hogyan fogják lebontani az erőművet. Még azt sem tudják, hogy pontosan hol vannak a reaktorépületeken belül a megolvadt fűtőelemek, azt pedig végképp nem, hogy azokat hogyan lehetne kiemelni. Erről csak számítógépes szimulációk és spekulatív tervrajzok állnak rendelkezésre - mondta.

Azt is közölte, hogy az erőmű sugármentesítéséhez új technológiákat kell feltalálni, és a folyamatban még számos további csúszás várható.

Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az erőműből a Csendes-óceánba szivárgó sugárzás mértéke a 2011-es szint egy milliomod részére csökkent, így az ma már nem jelent veszélyt a tengerre és annak élővilágára nézve.

2011. március 11-én a nagy erejű földrengés és a szökőár nyomán a Fukusima-1-es erőmű három blokkja is leolvadt, ez volt az 1986-os csernobili katasztrófa óta a legsúlyosabb atomerőművi baleset. Az erőmű környéken nagy területek váltak sugárszennyezetté, ahonnan több mint 80 ezer embert kimenekítettek.

Maszuda egyébként a balesetet szenvedett létesítménytől nem messze lévő Fukusima-2 erőmű igazgatója volt a 2011-es természeti katasztrófa idején, és sok dicséretet kapott, amiért beosztottjaival megakadályozta, hogy náluk is hasonló incidensek történjenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában