Ország-világ

2016.03.17. 14:12

Kolumbia túljutott a zikajárvány csúcspontján

Az egészségügyi hatóságok szerint Kolumbia túljutott a zikajárvány csúcspontján.

Kolumbia túljutott a zikalázjárvány csúcspontján - közölték illetékesek.


Martha Lucía Ospina, az országos közegészségügyi intézet igazgatója szerdán bejelentette, hogy a február elején regisztrált csúcsértékeken túljutott a dél-amerikai állam, és a helyzet a vártnál gyorsabban javul. Szerinte a zikavírus okozta megbetegedések száma nem fogja elérni a 600 ezret.


Korábbi becslések még abból indultak ki, hogy az idén 650 ezren kaphatják el a vírust az országban.


A turisták körében kedvelt Cartagena, Santa Marta és San Andres üdülővárosokban kevesebb zikalázas megbetegedést regisztráltak, így a megbetegedések száma lecsökkent a megszokott szintre - mondta a kolumbiai közegészségügyi intézet igazgatója újságírók előtt. Ugyanakkor országszerte a zikavírus továbbra is gondot jelent, és néhány kolumbiai kerületben a fertőzöttek száma gyarapodott is.


A zikajárvány Brazília után Kolumbiát érinti a leginkább. A legfrissebb hivatalos adatok szerint Kolumbiában nagyjából 51 ezer zikalázas fertőzött van, köztük pedig mintegy 9500 terhes nő.


A gyanú szerint a vírus magzatoknál kóros kisfejűséget okozhat, ezt azonban egyelőre nem sikerült minden kétséget kizáróan bizonyítani. A megbetegedés tünetei közé tartozik többek között a fejfájás, a láz, a piros vagy fehér bőrkiütés, ritkábban pedig az izom- és ízületi fájdalom.

Címkék#zika

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában