Ország-világ

2016.09.06. 12:55

Felső légúti fertőzéssel jöhet haza a gyerek

Az új tanév az immunrendszerüket próbára tevő új közösséget jelent az óvodát, iskolát kezdő gyermekeknek. A 12-13 éves kamaszok szüleinek már inkább a szexuális élet megkezdése miatt kell aggódniuk.

Kiss Tímea

Az a gyermek, aki most kezdte az óvodát vagy az iskolát, új közösségbe érkezett, ahonnan új betegségeket visz majd haza.


Az oltások megóvnak


A szegedi gyermekorvos, dr. Blazsovszky Matild szerint a védőoltások korában nincs sürgős teendőnk tanévkezdéskor, mert az ajánlott és a kötelező injekciók felvételével védetté válnak a gyermekek a közösségekben jelen lévő, komolyabb fertőzésekkel szemben. Ilyenek a pneumococcus okozta fül- és torokgyulladások, és ilyen az ősszel és tavasszal, nyár elején jelentkező bárányhimlő.


Ezért különösebb felkészülésre nincs szükség az őszi időszakban. Blazsovszky Matild azért örül a mindennapos testnevelésnek. Mint mondja, a szellemi és a fizikai terhelés egyensúlya egészséget és jó tanulási készséget hoz.


Rendszer az életben


Az azonban előfordulhat, hogy az első hetek után felső légúti fertőzés tünetei jelentkeznek a kisebbeknél. – Aki lappangó vagy enyhének tűnő tünetekkel járó betegséget tapasztal gyermekénél, ne vigye iskolába. Lassabban gyógyul, és tovább fertőz az iskolapadban – figyelmeztetett a háziorvos.


De iskolakezdéskor önmagában az életmódváltás is megviselheti a gyermekeket, hiszen mindannyiunk számára stresszt jelent a legtöbb változás. – Ehhez rendszert kell vinnünk a gyermek életébe, és magunknak is tennünk kell az egészségéért.  Egy éhes gyermek nem tud figyelni az órákon, a zsebpénzét pedig valószínűleg nem a legegészségesebb reggelire fogja költeni – beszélt a gyermekorvos tapasztalatból.


Egy karton sör ára


A serdülőknél már egész más egészségügyi veszélyekre kell a szülőknek gondolniuk. A statisztikák azt mutatják, hogy a szexuális életüket a kamaszok már nem 15-16 évesen kezdik, ez 12-13 éves korra tolódott, így nagy szerepet kapnak az iskolakezdéskor életbe lépő felvilágosító kampányok.


– Beszéljünk ezért a serdülőkkel, hogy felkészítsük őket a tudatos vagy akár ösztönös szexuális életre, így ősszel el kell kezdenünk a 12-13 éves lányok szexuális felvilágosítását. Ez elsődlegesen a szülők feladata – szögezte le Blazsovszky Matild. – Sokszor anyagi vonzata van a felkészülésnek, egy-egy oltás, vitamin vagy éppen a fogamzásgátló beszerzésének, de számoljuk ki: néhány doboz cigaretta vagy pár karton sör árán meg tudjuk védeni sok mindentől a gyermeket – fejtette ki.

3 tipp, hogy egészségben teljen a tanév


1. Ne engedjük el éhesen az iskolába gyermekünket! Az otthon elkészített reggeliről tudjuk, miből készült.

2. A 10 éven aluli gyermekekre különösen ügyeljünk, hogy meglegyen

a napi 10-11 órás alvásidejük! Ne hagyjuk, hogy éjszaka is netezzenek!

3. Törekedjünk a rendszerességre! A gyermek ugyanabban az időpontban feküdjön le aludni, illetve keljen fel!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában