Ország-világ

2016.11.29. 14:56

Veszélyes a gyermekkori gerincferdülés

A gyermekkori gerincferdülésnél a normális, egyenes lefutású forma megváltozik, kóros elgörbülés látszik. Az elváltozás 10 éves kor előtt jelenik meg, de akár már nagyon fiatalon, 3-4 évesen is előfordulhat.

Dr. Burkus Máté

A korai gerincferdülésnek is több formája ismert. Egyrészt lehet ismeretlen eredetű, amikor egyértelmű kiváltó okot nem lehet a háttérben azonosítani. Az esetek jelentős százalékában kimutatható egyéb elváltozás, amikor a gerinc kóros görbülete csak egy kapcsolt, következményes tényező. Ilyen lehet például az ideg-izom elem érintettsége miatt kialakuló elváltozás, melynél az egyéb, például légzésre való hatás is erősen érződik. A ferde gerinc lehet továbbá úgynevezett rendszerbetegségekhez társuló.

További problémák

A hamar kialakuló gerincferdülés progresszív elváltozás, fokozatos romlása valószínű, illetve kialakulása azon életszakaszra tehető, amikor a tüdőfejlődés is aktívan zajlik, így bármilyen, a mellkasra, légzőrendszerre való hatás a későbbiekben nagy eséllyel jár légzést érintő funkciókárosodással is.

Az elváltozás kezelése

A kora gyermekkori gerincferdülés kezelése nehéz és összetett feladat, mely során a cél az, hogy úgy biztosítsunk korrekciót, hogy a növekedés lehetőség szerint minél érintetlenebb maradjon. A kezelésben itt is használatosak különféle konzervatív módszerek, mint például a fűzőkezelés, de ezek szerepe kisebb, mint a későbbi életkorban észlelt elváltozások korrekciójában. A növekedés miatt a fűzők gyakori cserét igényelnek, akár 2-3 havonta, illetve a kisgyermekek sokszor sokkal nehezebben tolerálják azok viselését, mint idősebb társaik.

 

Az egyszerűbbnek tűnő esetek jól korrigálhatók hőre lágyuló, mű- anyag, külső rögzítőkkel. Illusztráció: Dreamstime

Az egyszerűbbnek tűnő esetek jól korrigálhatók hőre lágyuló, mű- anyag, külső rögzítőkkel. Illusztráció: Dreamstime

A sebészeti kezelési elvek az elmúlt időszakban megváltoztak, hogy a már említett módon minél jobban törekedjenek a normál növekedés megtartására. Az elmúlt időszakban számos újabb műtéti technikát, beültetett speciális implantátumrendszert fejlesztettek ki, hogy minél kisebb műtéti megterheléssel minél jobb funkciót lehessen elérni.

Nehéz és hosszú

Bár sokféle, egyre jobb és modernebb eszköz áll a sebészek rendelkezésére, tudni kell, hogy az ilyen elváltozások kezelése rendkívül nehéz és hosszan tartó folyamat, mely során nemritkán számos, akár 10 feletti beavatkozásra is szükség lehet egy-egy gyermek növekedése során, ami sok türelmet, együttműködést és odafigyelést igényel mind a kezelőorvostól, mind a gyermektől, családtól, illetve az ellátás minden szereplőjétől.

Szerzőnk ortopéd traumatológus szakorvosjelölt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában