Ország-világ

2017.05.17. 10:51

Kötelezettségszegési eljárás indulhat, ha Magyarország nem vesz át a menekülteket

Az Európai Bizottság felszólította Magyarországot, hogy kezdje el 1294 menedékkérő átvételét Görög- és Olaszországból.

Már júniusban eljárás lehet belőle, ha nem veszünk át 1294 menedékkérőt Olaszországból és Görögországból - olvasható az Indexen. Arról, hogy mennyi menekültet kell átvenniük az egyes országoknak, a tagállamok gazdasági ereje, munkanélküliségi mutatója és lakosságszáma alapján döntöttek még 2015-ben.


Magyarország nincs egyedül a tagországok között, akik nem hajtják végre a döntést. Hazánkhoz hasonlóan, Lengyelország sem tett még csak vállalásokat sem a menekültek átvételére vonatkozóan, ellenben mindkét ország pert indított az ügyben. Csehország egy éve nem tett semmit, Ausztria hajlandó lehet a végrehajtásra, bár eddig még senkit nem vettek át.


A fenti országokat az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárással fenyegeti a döntés semmibe vétele miatt - írják.


A lap arról is beszámolt, hogy az áthelyezés körüli gondokat mutatja, hogy a fentiek mellett nagyjából egy tucatnyi tagállam kapott valamilyen figyelmeztetést. Az egyik maga Olaszország, ahol lassan dolgozzák fel az áthelyezhető menedékkérők adatait, de lehet, hogy egyelőre nem is lesz belőlük elég. A Bizottság szerint a 2017. szeptember 23-i határidőre mindenkit áthelyezhetnek, aki jogosult rá, de a jogi kötelezettség utána sem szűnik meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában