Ország-világ

2017.09.26. 17:24

A férfiakat is veszélyezteti a mellrák: évente 800 új esetet diagnosztizálnak

Az elhízás, a túlzott alkoholfogyasztás és a megemelkedett ösztrogénszint is előidézheti a férfiaknál a mellrák kialakulását. A betegség az ő esetükben gyorsabb és agresszívebb lefolyású, mint a nőknél. Sokan szégyellnek orvoshoz fordulni, pedig a tünetek egyértelműek.

Pavló Péter

– Még csak hallani sem hallottam soha ilyesmiről, és szerencsére a családunkban sem történt ilyen megbetegedés – válaszolta nemrég feltett kérdésünkre olvasónk, a 41 éves Tibor, amikor arról érdeklődtünk, hallottak-e már olvasóink arról, hogy a férfiaknál is kialakulhat a mellrák. A 67 éves Tünde viszont már tájékozottabb volt.


– A férjemet néhány évvel ezelőtt prosztatarákkal műtötték, szerencsére felgyógyult. A kezelőorvosa viszont utána azt mondta, a jövőben ajánlott, hogy a férjem is csináljon magának „mellvizsgálatot", mert kis eséllyel ugyan, de előfordulhat, hogy neki is kialakulhat ott daganat – mondta Tünde.

Nincs korcsoport, akit szűrni lehetne

Az elmúlt évek médiakampányainak köszönhetően ma már szinte nincs olyan ember, aki ne hallott volna arról, mennyire veszélyes betegség a mellrák, és mennyire fontos, hogy a megfelelő szűrővizsgálatokkal már jó előre, időben elkapják az orvosok a betegséget. Arról viszont már jóval kevesebben tudnak, hogy ez a „nők betegségeként" emlegetett daganattípus nemcsak a hölgyeket, a férfiakat is érintheti. És érinti is, Magyarországon is.

 

Hazánkban a Nemzeti Rákregiszter legfrissebb adataiból kiderült, hogy évente nagyjából 800 mellrákos esetet diagnosztizálnak a férfiaknál Magyarországon. Közülük évente mintegy harmincan veszítik életüket a betegség miatt, amelynek oka többek között a késői felismerés és az, hogy sokan nincsenek is tisztában azzal, hogy nemcsak a nőkben alakulhat ki ez a fajta daganat.


A szakemberek szerint emiatt a páciensek sokszor már akkor kerülnek az orvos kezei közé, amikor már a betegségük már előrehaladott állapotban van, emiatt pedig a gyógyulás esélye is jóval kisebb. Ugyanakkor nem ez az egyetlen oka annak, hogy a férfiakat csak később látja a szakember.


Dr. Borbényi Erika, a Semmelweis Egyetem Onkológiai Centrumának főorvosa korábban úgy nyilatkozott, a férfiakban kialakuló melldaganatok esetében sajnos nincs olyan korcsoport, amelyik kifejezetten veszélyeztetett lenne, vagyis a tumor ugyanúgy kialakulhat egy 30-40 éves férfiban, mint egy 60-70 éves emberben. Emiatt olyan szűrővizsgálat sincs kidolgozva, amely egyes korcsoportokat kiemelten tudna kezelni.


Műtét, kemo, sugárkezelés

Pedig a fenti számadatok alapján nagyon is szükség lenne rá, hogy a férfiakat is szűrjék, hogy az esetleges megbetegedéseket már jóval hamarabb fel lehessen deríteni. Ennek hiányában azonban kiemelten fontos, hogy minél többen tisztában legyenek az esetleges tünetekkel, hogy az első jelek megjelenésénél már orvoshoz tudjanak fordulni.

 

Dr. Katona László háziorvos eddigi munkája során egyetlen olyan esettel találkozott, amelyről kiderült, hogy az illető férfinál mellrák alakult ki. – Bőrgyógyászatra szeretett volna tőlem időpontot kérni, a tünetek alapján azonban felmerült a gyanú, hogy esetleg egy melldaganat bújhat meg a háttérben. Sajnos a sejtés később be is igazolódott – mondta.


A szakember szerint a felismerést segítheti, hogy a nőknél és a férfiaknál nagyjából azonosak a tünetek, így ha a hölgyek tájékozottak a betegséget illetően, segíthetnek a párjuknak a vizsgálatban. – A kezdeti stádiumban kisebb csomókat, duzzanatokat lehet kitapintani, előfordulhat a mellbimbó befelé fordulása, kipirosodása, gyulladása, sőt, még a váladékozása is. Ezekre a tünetekre nagyon komolyan kell odafigyelni – tette hozzá a szakember.


Ha már kialakult a betegség, az orvosok ugyanazt a kezelést alkalmazzák a férfiak esetében is. Ez jelenthet műtétet, kemoterápiát és sugárkezelést is, a lényeg, hogy a daganat mielőbb eltűnjön a szervezetből.

A magas hőfok is okozhatja


Hogy miért alakulhat ki a férfiakban is a mellrák, annak pontos oka egyelőre nem ismert, azonban több olyan tényező is létezik, amely a szakemberek szerint felelős lehet a kialakulásért. Egyrészről genetikai okok miatt is megjelenhet: ha a családban a felmenők között (akár édesanya, akár édesapa) szenvedett már valaki ebben a betegségben, akkor nagy rá az esély, hogy az utódban is kialakulhat a mellrák.

 

A nők esetében a mellrák kialakulásának egyik oka a magas ösztrogénszint lehet. Normál esetben a férfiakban ez a hormon jóval alacsonyabb koncentrációban van jelen, ugyanakkor vannak olyan tényezők, amelyek miatt ez az egyensúly felborulhat.


– Ilyen rizikófaktor például az elhízás, amely megemelheti az ösztrogén szintjét a szervezetben – hangsúlyozza dr. Katona László. Emellett a prosztatarák kezelésekor adott mesterséges ösztrogén vagy épp a nemátalakítás során adott hormonlöket miatt is kialakulhat a betegség. Mindezek mellett a „szokásos" kockázati tényezők játszhatnak még közre: például az alkoholfogyasztás vagy a kevés testmozgás.  A szakemberek emellett azokat is a veszélyeztetett csoportba sorolják, akik az átlagosnál jóval magasabb hőmérsékletű helyen dolgoznak.


– A magas hőfok – például egy kemence – miatt károsodhatnak a herék, emiatt pedig megnőhet az ösztrogénszint a szervezetben. De akkor sem árt az időnkénti vizsgálat, ha valaki túl sok kozmetikai terméket használ az érintett területen – mondta dr. Katona László.

 

Szégyellik a szűrést


A betegség késői diagnosztizálásban az is közrejátszhat, hogy a köztudatban a nők betegségének tartott mellrák tüneteivel nem szívesen fordulnak orvoshoz a férfiak. A szakemberek szerint ilyenkor a szégyenérzet erősödhet fel az egyénekben, és kínosnak tartják, ha egy nők számára megtartott szűrésre nekik is el kell menniük.






 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában