a korrektség hiánya

2020.12.19. 12:21

Szijjártó: tíz éve vagyunk célpontjai a jogállamisággal kapcsolatos támadásoknak

Meg akarjuk állítani a migrációt – nyilatkozta a külügyminiszter a Süddeutsche Zeitungnak.

Magyarország és Lengyelország megegyezett Brüsszellel a jogállamisági mechanizmusról, és úgy tűnik, a Fidesz EP-képviselőinek az Európai Néppártból való kizárása is egyelőre lekerült a napirendről. Elégedetten kezdi meg a karácsonyi szünetet?

Ezek természetesen nagyszerű hírek. Tíz éve vagyunk célpontjai az úgynevezett jogállamisági aggályokkal kapcsolatos támadásoknak, és a tapasztalataink egyáltalán nem nevezhetők pozitívnak a méltányosság és a korrektség szempontjából. A jogállamisággal kapcsolatos támadások rendre teljesen figyelmen kívül hagyták a tényeket, és percepciókra, politikai ideológiákra alapultak. Most elértük, hogy az EU-s források esetleges megvonását ne köthessék politikai és ideológiai különbségekhez. Az Európai Néppártban ennél bonyolultabb a helyzet, a konzervatív pártcsalád ugyanis a szocialistákkal többséget alkot az Európai Parlamentben, és ilyen módon balra tolódott az évek során. A mi álláspontunk viszont eközben nem változott.

E héten Münchenben járt, és egyeztetett a BMW-vel egy új magyarországi gyár létesítéséről. Azt megelőzően pedig a Daimler bejelentette, hogy nagyberuházást hajt végre az Önök országában, melynek eredményeképpen elektromos meghajtású terepjárókat fognak gyártani. Mennyiben járult ez hozzá ahhoz, hogy megenyhítse az CDU/CSU európai parlamenti képviselőit a Fideszes kollégákhoz való hozzáállásukban?

E nagyvállalatok vezetői gyakran járnak személyesen Magyarországon, és ily módon nem vezethetők olyan könnyen félre azon média tudósítások vagy politikai támadások által, amelyek Magyarországot diktatúraként, antiszemitaként, tekintélyelvűként és még ki tudja miként tüntetik fel. A vállalat vezetők közvetlen kapcsolatban állnak a magyar emberekkel, így valós képet látnak az országunkról. Német vállalatok nálunk több, mint 300.000 embert foglalkoztatnak. Amikor tavasszal beütött a válság, azt mondtuk a vállalatoknak: ha további beruházásokat hajtanak végre, átvállaljuk azok felét annak érdekében, hogy elkerülhetőek legyenek az elbocsátások. Tehát mi nem a munkanélküliséget finanszírozzuk, hanem az ellene folytatott harcot – mindeközben rendkívül kedvező feltételeket teremtve a vállalatok számára.

Akkor is, ha a Fidesz az Európai Néppártban marad, elvesztették egy fontos brüsszeli szószólójukat. Szájer Józsefnek, a Fidesz egyik alapítótagjának ugyanis vissza kellett lépnie, miután ruhátlan férfiak buliján vették őrizetbe a koronalezárások idején.

Ez természetesen fájdalmas veszteség. Szájer József politikai teljesítményét azok is elismerik, akik nem kedvelnek minket. Ami történt, természetesen elfogadhatatlan, ezért visszalépése az egyedül helyes következmény volt. Bocsánatot is kért a választóitól, tőlünk, és ami talán a legfontosabb, a családjától.

Műve ugyanakkor tovább él a jelenlegi magyar alkotmányban, amelynek nagy részét ő fogalmazta – és amely lefekteti, hogy a házasság egy nő és egy férfi között létrejött intézmény. Most pedig egy olyan kitételről döntöttek, amely megtiltja az azonos nemű pároknak, hogy gyereket fogadjanak örökbe…

Valóban, sok vitánk van az Európai Néppárton belül az általunk képviselt család- és szociálpolitika miatt. Mi azonban ezt képviseljük és ezért szavaztak nekünk immár egymás után harmadik alkalommal bizalmat a választók. Tiszteletben tartunk más felfogásokat, de másoktól is azt várjuk, hogy tiszteletben tartsák a miénket.

Az Európai Bíróság most jogellenesnek ítélte el az Önök a menedékkérőkkel folytatott kapcsolatát. Ezen felül kritikusaik azzal vádolják Önöket, hogy blokkolnak egy ilyen egyezséget.

Mi nagyon is nagy szerepet játszottunk a migráció jelentette terhek megosztásában. Több, mint egy milliárd eurót költöttünk az EU külső határvédelmére, ezt eddig senki más nem tette meg. Ha mindenki más ilyen mértékben tette volna ezt, akkor Németországnak most kevesebbet kellene költenie a migránsok integrációjára, lakhatására és oktatására. Egyesek kezelni, mi megállítani akarjuk a migrációt.

Kormánya jelentős befolyás szerzésére törekszik a szomszédos országokban. 2010 óta a romániai magyarok magyar útlevélhez juthatnak és a választásokon is részt vehetnek.

Országunk és nemzetünk határai az 1920. évi trianoni szerződés óta nem azonosak. Ez pedig azt a különös felelősséget rója ránk, hogy segítsük azokat a magyarokat, akik a határainkon kívül élnek. A kettős állampolgárság egy Európában jól elterjedt jogintézmény, semmi olyan, amitől félni kellene. Semmi köze nincs a revizionizmushoz.

Valójában miért nem csatlakozik Magyarország a közös Európai Ügyészséghez, amely hamarosan megkezdi működését, már csak azért is, hogy hatékonyabban fel tudják deríteni az EU fejlesztési pénzeivel való állítólagos visszaéléseket?

Magasan fejlett ügyészséggel rendelkezünk. Ez a nemzeti önrendelkezés kérdése is…

… Polt Péter legfőbb ügyész Orbán Viktor miniszterelnök bizalmasa, aki az igazságszolgáltatás fennálló apparátusán kívül cselekszik, és akit nemrég újabb kilenc évre erősítettek meg hivatalában. Egy független Európai Ügyészség nem erősítené a bizalmat a nettó befizető államokban is?

Az ilyesmit gyakran az észlelésből kiindulva vitatják, aminek nincs sok értelme. Az utóbbi tíz évben növekedési rekordot döntöttünk, és csökkentettük az államadósságot. Ha rendszerszintű korrupció lenne nálunk, akkor ez nem lett volna lehetséges. Megvédjük magunkat az igaztalan vádaskodással szemben, amely megkérdőjelezi a jogrendünket. Egyébként több bírósági eljárás van folyamatban a kormánypártok parlamenti képviselői ellen, mint az ellenzékiek ellen.

Orbán Viktor miniszterelnök szívélyes látogatást tett júniusban Lukasenkó belarusz elnöknél, tavaly pedig Kazahsztánban azt nyilatkozta, hogy Brüsszelben néha az az érzése, hogy „idegenek között” van. Hosszútávon egyáltalán az EU-ban képzeli el Magyarország helyét?

Egyértelműen. A magyar kivitel 79 százaléka az EU-ba irányul. Mi pedig azt szeretnénk, hogy az EU erősebb legyen – oly módon, hogy a tagállamok is erősebbekké válnak. A Kínával és más keleti országokkal való bánásmód terén azonban nagymértékű álszentséget látok: ha ugyanis kínai befektetőkért versengek, akkor németek és franciák a versenytársaim.

Európa hosszú távon már csak gazdasági közösség lesz értékközösség helyett?

Nem gondolom, hogy a kettőt el lehetne választani egymástól. Számunkra az európai értékek a nemzeti önazonosságot, önrendelkezést, kölcsönös tiszteletet jelentik…

A kínai kormány is hasonlóan nyilatkozna értékek tekintetében.

További fontos európai érték a keresztény örökség. Az EU sajnos egyre távolabb kerül attól. Magyarország a közös európai értékekért küzd – viszont nem vagyok abban biztos, hogy mindannyian ugyanazt értjük-e még ezalatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában