Ukrán válság

2022.10.02. 11:09

Rakétatámadás érte Mikolajivot, a Krím-félszigeten is robbanások voltak

221. napja tart a háború a szomszédban.

Katonák Zaporizzsjában

Fotó: Anadolu Agency via AFP

 

Herszon megyei ukrán támadás elhárításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Herszon megyében visszavert ukrán támadásról, valamint súlyos áldozatokat okozó Harkiv és Donyeck megyei orosz katonai csapásokról számolt be Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve.

 

Konasenkov azt mondta, hogy az orosz hadsereg elhárította az ukrán fegyveres erők három taktikai irányból egyidejűleg elindított támadását Mikolajiv - Krivij Rih irányából.

 

Beszámolója szerint a legaktívabb támadó műveleteket mintegy hat zászlóalj, köztük két harckocsizászlóalj hajtotta végre a herszoni Davidiv Brid falu irányába, két megerősített taktikai zászlóaljcsoport pedig Bruszkinszke és Kosztromka térségében kísérelt meg előrenyomulni ugyanebben a régióban.

A meghiúsultnak minősített offenzívában az ukrán erők 31 harckocsit, 78 haditechnikai eszközt és több mint 240 ukrán katonát veszítettek.

Az egy napon át tartó harci műveletek során Konasenkov szerint az ukrán fél vesztesége összesen 43 ukrán harckocsi, 89 haditechnikai eszköz és több négyszáz katona volt Mikolajiv-Krivij Rih irányában.

Civilek léptek aknára menekülés közben Harkovban

Öt olyan civil holttestét találták meg Ukrajna Harkovi régiójában, akik megpróbáltak elmenekülni az orosz csapatok elől. Az ukrán rendőrség szerint a civilek még májusban próbáltak elmenekülni Kupjanszkból, de a közeli Vaszilenkove faluban egy akna végzett velük.

Egy idős nő legelésző kecskéket őriz a Harkiv régióbeli Kupjanszkban 2022. október 2-án
Fotós: Yasuyoshi Chiba / Forrás: AFP

Továbbra is orosz támadások érik Mikolajivet

Vitalij Kim, Ukrajna Mikolajiv területének kormányzója október 2-án arról számolt be, hogy orosz S-300-as rakéták csapódtak be az éjszaka folyamán egy kórház és két lakóépület melletti területre.

 

A kormányzó szerint egy Mikolajiv melletti falut is orosz támadás ért, két ember meghalt.

 

A két támadásban hét ember sérült meg összesen.

Oroszország kamikaze drónokat vetett be Krivij Rih ellen

Oroszország kamikaze drónokkal támadta Krivij Rih városát - jelentette az AP.

Vasárnap kora reggel orosz kamikaze drón mért támadást Krivij Rih városra - közölte Valentyin Reznyicsenko, Dnyipropetrovszk kormányzója. A kormányzó szerint a csapás egy iskola két emeletét rombolta le.

Törvényesnek ismerték el az elcsatolást Oroszországban

Oroszország alkotmánybírósága ma törvényesnek ismerte el négy kulcsfontosságú ukrán terület annektálását - írja az AFP.

A bíróság gyakorlatilag jóváhagyta a Vlagyimir Putyin és a régiók Moszkva által támogatott vezetőivel aláírt annexiós megállapodásokat, annak ellenére, hogy a Nyugat széles körben elítélte azokat.

Németország, Dánia és Norvégia nagy hatótávolságú fegyvereket rendelt Ukrajna számára

A német védelmi minisztérium által most bejelentett 16 darab szlovákiai Zuzana-2-es howitzer leszállítása jövőre kezdődik el - írja a Reuters.

A lövegeket, amelyek percenként hat lövedéket képesek kilőni 40 km-es távolságra, Szlovákiában fogják gyártani. A három ország 92 millió eurót költ a rendszerekre.

Orosz nyilatkozat a gázvezetékekről

Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes vasárnap kijelentette, hogy technikailag lehetséges a Északi Áramlat gázvezetékek megrepedt tengeri infrastruktúrájának helyreállítása - jelentette a TASZSZ hírügynökség.

Novak elmondta:

"Soha nem volt még ilyen incidens. Természetesen vannak technikai lehetőségek az infrastruktúra helyreállítására, ehhez időre és megfelelő pénzeszközökre van szükség. Biztos vagyok benne, hogy a megfelelő lehetőségeket meg fogják találni."

Orosz csapások

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy erői hét tüzérségi és rakétaraktárt semmisítettek meg az ukrajnai Harkov, Zaporizzsja, Mikolajiv és Donyeck régiókban.

Orosz támadásban megrongálódott híd a közelmúltban visszafoglalt kelet-ukrajnai Szvjatogorszkban 2022. október 2-án 
Fotós: Jevhen Maloletka / Forrás: MTI/AP

Közölte, hogy a dél-ukrajnai Herszon régióban lévő Nova Kaluha közelében megsemmisítették egy Sz-300-as légvédelmi rakétarendszer irányító radarját is - jelentette a Reuters.

Ukrajna teljes ellenőrzést hirdetett Lyman felett

Ukrajna teljes mértékben ellenőrzése alatt tartja a keleti logisztikai központnak számító Lymant, ami Kijev egyik legjelentősebb harctéri nyereségét jelenti, és egy magas rangú tisztviselő szerint ez a hídfő jelentheti az útat további keleti térnyeréshez - írja a Reuters.

Lyman teljesen mentes az orosz fegyveres erőktől - közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Telegram-csatornáján közzétett rövid videójában.

Aknarobbanás megölt egy távközlési dolgozót, hárman megsérültek

Az Ukrtelecom távközlési cég négy alkalmazottját szállító járművét akna robbantotta fel a Szumi megye Okhtyrka városának közelében - jelentette Dmytro Zhyvytskyi, Szumi megye kormányzója.

Menekülnek a sorozás elől

Az orosz férfiak, akik Vlagyimir Putyin mozgósítása nyomán kétségbeesetten próbálják elkerülni az ukrajnai harcokat, háromnapos sorban állásról számoltak be a határon, és arról, hogy több száz fontot fizettek a rögtönzött ellenőrzőpontokon, hogy elmenekülhessenek az országból - írja a The Independent.

Folytatódik Harkov ágyúzása

A Harkov környéki orosz ágyúzás folytatódik, miközben a területet sürgősen megpróbálják aknamentesíteni - közölte a terület kormányzója.

Oleg Szinegubov kormányzó a Telegramban közölte, hogy a lövések különösen hevesek voltak Kupjanszk városában és környékén, valamint Vovcsanszkban és a Csugujivi járásban lévő Gaticsje településen.

Lengyel hírek

Stanisław Żaryn lengyel kancellári államtitkár kijelentette, hogy Lengyelország befejezte a határzár építését a Belarusz határon:

"Az illegális bejutás Lengyelországba mostantól lehetetlen. Ma a lengyel határ a legjobban védett Európában". 

Ukrán becslések

Az ukrán fegyveres erők frissítették a háborúban eddig elszenvedett orosz áldozatokra vonatkozó becslésüket - írja a The Guardian.

Azt állítják, hogy ma reggelig mintegy 60 110 orosz katona halt meg és 2377 harckocsi semmisült meg. Közölték, hogy Moszkva az elmúlt 24 órában 500 katonát vesztett, a legnagyobb veszteségeket Kramatorszkban és Bakhmutban szenvedték el.

Moszkva újabb tiltása

Oroszország mostantól korlátozta a SoundCloud zenei streaming alkalmazáshoz való hozzáférést - írja a Reuters.

A SoundCloudot azzal vádolta meg a Roszkomnadzor (RKN) kommunikációs felügyelő hatóság, hogy "hamis információkat" terjesztett arról, amit Moszkva "különleges katonai műveletnek" nevez Ukrajnában. Ez a Facebook és az Instagram után a következő tiltást jelenti.

Az atomerőmű főigazgatójának szabadon bocsátását követelik

Az ENSZ nukleáris megfigyelő szervezetének vezetője az oroszok által megszállt zaporizzsjai atomerőmű főigazgatójának szabadon bocsátását követelte.

Ihor Muraszovot pénteken vette őrizetbe egy orosz járőr - közölte szombaton az erőműért felelős állami vállalat. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szerint a főigazgató őrizetbe vétele veszélyt jelent a biztonságra és a védelemre.

Putyin döntött

Oroszország visszavonulása Limanból azt jelzi, hogy Putyin inkább Ukrajna megszállt déli területeit kezeli prioritásként.

Az Institute for the Study of War szerint "a döntés, hogy nem erősítették meg a sebezhető kupjanszki vagy limani frontvonalakat, szinte biztosan Putyiné volt, nem pedig a katonai parancsnokságé".

Lelőtt iráni drónok

A Nexta tudósítása szerint az Ukrán Fegyveres Erők a Mikolajiv régiót támadó 7 iráni kamikaze drónból 5-öt lelőttek.

Zaporizzsját támadták az oroszok az éjjel

Olekszandr Sztaruk, Zaporizzsja megye kormányzója a Telegramon azt írta, hogy éjszaka az orosz erők csapást mértek a városra és környékére. További részleteket nem közölt a támadásról.

Az ukrán erők beléptek az orosz ellenőrzés alatt lévő Lymanba

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter azt mondta, az Egyesült Államok szerint jelentős siker, hogy Ukrajna sikeresen belépett a Donyeck megyei Lyman városába, amelyet Oroszország májusban foglalt el.

A Lyman melletti útvonalak lehetővé tették Oroszország számára, hogy ellássa csapatait a város déli és nyugati részének támadásaihoz. Austin szerint ennek elvesztése komoly gondokat okozhat az oroszoknak a jövőben.

Ausztrália további szankciókat vezet be az oroszokkal szemben

Az ausztrál külügyminisztérium közleménye szerint Ausztrália október 2-án új szankciókat jelentett be 28 orosz meghatalmazott, miniszter és magas rangú tisztviselő ellen.

Több mint 11 ezer menekült érkezett szombaton

Magyarország területére 2022. október 1-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 6212 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5641 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 224 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes.

Az ukrajnai háború elől 2022. október 1-én 30 ember, köztük 14 gyerek érkezett Budapestre vonattal.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség vezetője Kijevbe és Moszkvába látogat

Rafael Grossi, az ENSZ nukleáris felügyeleti szervének vezetője várhatóan a jövő héten Kijevbe és Moszkvába utazik, hogy megvitassa a biztonságos zóna létrehozását a zaporizzsjai atomerőmű körül – közölte a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában