Ukrán válság

2022.12.06. 07:46

Újabb pusztító rakétacsapásra készülhetnek az oroszok

286. napja tart a háború a szomszédban.

Az éjszakai orosz tüzérségi támadásban megsérült épület romjainál dolgoznak mentők a kelet-ukrajnai Harkivi területen fekvő Csuhuiv közelében lévő Kluhino-Baskirivka 2022. december 2-án

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Szerhij Kozlov

Az ukrán sajtó robbanásokról számolt be a Dnyipropetrovszk régióban 

A Dnyipropetrovszk régió Szinelnikovszkij kerületében történtek robbanások. Légiriadót jelentettek be a térségben. Emellett riasztást jelentettek be Ukrajna Poltava, Kirovograd, Nikolaev és Odessza régióira is. A Zaporozsjei régió Kijev által ellenőrzött részén működik a légvédelem.

Ukrajna energiadeficite majdnem 20 százalék

A következő napokban az energetikai infrastruktúrát ért december 5-ei orosz támadások következményeinek elhárítás dolgoznak majd a szakemberek, de Ukrajna villamosenergia deficite valószínűleg tartósan fennmarad – mondta Denisz Smihál miniszterelnök.

Jelenleg Ukrajna a szükséges villamosenergia 81 százalékát tudja biztosítani.

Ukrán tüzérségi csapás érte Donyeck egyik városát

Az ukrán csapatok tüzérségi támadása miatt Yelenovka településen megrongálódott a község egyik közigazgatási épülete, valamint két iskola és egy óvoda – közölte Olekszij Kulemzin donyecki polgármester – írja a Ria Novosti.

Újabb ukrán–orosz fogolycsere történt

Oroszország és Ukrajna ma közölte, hogy egy újabb fogolycsere keretében mindkét oldalon 60 hadifogoly szabadult ki.

Andrij Jermak ukrán tisztviselő hősként üdvözölte a hazatérő ukránokat és elmondta, hogy köztük többen vannak, akik a déli Mariupol városában – többek között az Azovstal acélműben – harcoltak fogságba kerülésük előtt.

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy a 60 kiszabadult orosz katonát Moszkvába szállítják, hogy orvosi ellátásban részesüljenek – írja a Sky News.

Újabb pusztító rakétacsapásra készülnek az oroszok

Több napba is beletelik, mire Oroszország felkészül egy új masszív rakétacsapásra – jelentette ki Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője keddi sajtótájékoztatóján. Kifejtette, hogy az előkészítés magában foglalja a rakéták útvonalának programozását és különféle hírszerzési információkat.

Az oroszok figyelembe veszik az ukrán légvédelmi rakétarendszerek telepítését, kiszámítva a légvédelem gyenge pontjait – tette hozzá. Ugyanakkor azt sem zárta ki, hogy kedden újabb, a hétfőinél kisebb volumenű rakétatámadást hajtanak végre az orosz erők. Ezt azzal indokolta, hogy Ukrajnában a fegyveres erők napját ünneplik, másrészt a korábbi támadások esetében, október 10-e és október 17-e után is másnap újra támadtak.

Ukrán rakétatámadásban kiégett autója mellett a 41 éves Andrij az Oroszországhoz csatolt kelet-ukrajnai Donyeckben 2022. december 6-án. Ezen a napon három rakétatámadás érte a várost, a helyi területvédelmi parancsnokság szerint legalább hat civil életét vesztette, tíz pedig megsebesült
Fotós: Szergej Ilnyickij / Forrás: MTI/EPA

Kreml: tárgyalni csak a „különleges hadművelet” céljainak elérése után lehet

Oroszország kész a tartós békére, de a „különleges hadművelet” céljainak  megvalósítása előtt nem lát esélyt a tárgyalásokra – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden újságíróknak.

Peszkov Antony Blinken amerikai külügyminiszternek a The Wall Street Journal fórumán tett kijelentését kommentálta, miszerint az ukrajnai konfliktusnak „igazságos és tartós békével” kell véget érnie.

„Abban egyet tudunk érteni, hogy a történések végereménydóménye egy igazságos és tartós béke kell hogy legyen. De ami a tárgyalások kilátásait illeti, jelenleg nem látjuk őket” – mondta Peszkov.

Arra a kérdésre, hogy mi lehet az előfeltétele egy ilyen tárgyalásnak, az államfő szóvivője azt mondta, hogy „egy különleges hadművelet céljait kell elérni”.

„Az Oroszországi Föderációnak el kell érnie céljait és azokat el is fogja érni” – hangoztatta a szóvivő.

Peszkov „provokációnak” minősítette azokat az információkat, amelyek szerint a mozgósítás újabb hulláma várható, és hangsúlyozta, hogy ebben az ügyben nem máshonnan, hanem csakis hivatalos forrásból  kell tájékozódni.

Fontos területeket foglaltak el az oroszok

Az Orosz Védelmi Minisztérium közölte, hogy az orosz hadsereg Krasznolimanszk irányába nyomul előre, az ukrán veszteségek jelentősek. Kiemelik, hogy az offenzívának köszönhetően sikerült előnyös védelmi állásokat kialakítaniuk. Szintén kiderült, hogy az ukránok eközben megpróbáltak több irányban is ellentámadást intézni, azonban sikertelenül.

Újabb fegyvereket küldtek a lengyelek Ukrajnának

Lengyelország (SAM) S-125 Neva típusú rövid-hatótávú tüzérségi rendszereket küldött Ukrajna számára.

ZELENSZKIJ, Volodimir
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (b) és egy katona a kelet-ukrajnai Szlovjanszkban. Zelenszkij katonákat tüntetett ki a Donyecki területen fekvő városban
Fotós: Ukrán elnöki sajtószolgálat / Forrás: MTI/EPA

Zelenszkij találkozott a donyecki harcokban résztvevő ukrán katonákkal

Volodimir Zelenszkij kedden ellátogatott a Donyeck megyei Szlovjanszkba, az ukrán elnök a fegyveres erők napja alkalmából találkozott a donyecki harcokban résztvevő ukrán katonákkal, kitüntetéseket adott át, és megemlékezett az elesettekről, akik "életüket adták Ukrajnáért" - derült ki egy közösségi oldalon megosztott felvételből.

"Köszönjük az erőtöket és a kitartásotokat. A függetlenség előőrsei vagytok" - mondott köszönetet a harcoló csapatoknak az elnök a Telegramon.

"Hiszek benne, hogy legközelebb már az ukrán Donyeckben és Luhanszkban fogunk találkozni" - mondta a két kelet-ukrajnai megye székhelyeire utalva, amelyeket az oroszbarát szakadárok ellenőriznek.

Hozzátette: biztos benne, hogy az Oroszország által 2014-ben annektált Krím félsziget is visszakerül Ukrajnához.

Az ukrajnai háború február 24-i kezdete óta Zelenszkij többször járt a front közelében.

Szlovjanszk városa jelkép Ukrajna számára, mert 2014-ben néhány hónapig az oroszbarát szakadárok felügyelete alatt állt. A település 45 kilométerre fekszik Bahmuttól, amelyet az orosz erők a nyár eleje óta sikertelenül próbálnak elfoglalni.

Donyecket támadják az ukránok

A Ria értesülései szerint az ukrán fegyveres erők támadást indítottak Donyeckben. Az összecsapások során találatot kapott egy piac, egy bevásárlóközpont és egy szabadidőközpont is. Halottakról nem érkezett hír, de a tüzérségi támadás során legalább egy ember megsérült. Oroszország szerint összesen 14 rakétát lőtt ki Ukrajna.

Az oroszok elmondták, hogy mik a béke feltételei

Dimitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerint a béketárgyalások újraindításának egyik feltétele, hogy a különleges katonai művelet minden kitűzött célját elérje Oroszország. Elmondta viszont, hogy jelenleg nem tűnik úgy, hogy a tárgyalásokra sor kerülne, még abban az esetben sem, ha Moszkva eléri a céljait Ukrajnában, hiszen a ukránok nem hajlandók tárgyalóasztalhoz ülni.

Kibertámadás ért egy orosz bankot

Az Izvesztija értesülései szerint kibertámadás érte a VTB nevű orosz bankcsoportot, amely az egyik legjelentősebb az országban. A bank közleményben jelezte, hogy történetének legnagyobb, külföldről érkező terheléses támadása zajlik. Megjegyezték, hogy emiatt akadozhatnak a bank szolgáltatásai, valamint az online felülettel és az applikációval is lehetnek problémák.

Lettország visszavonta a Dozsgy független orosz televízió sugárzási engedélyét

Lettország kedden visszavonta a Dozsgy orosz független televíziós csatorna sugárzási engedélyét, miután az a médiahatóság szerint számos jogsértést követett el, például olyan térképet mutatott be, amelyen a Krím Oroszország részeként szerepelt.

"A Dozsgy csatorna december 8-án leállítja adását" - közölte Ivars Abolins, a Nemzeti Elektronikus Médiatanács vezetője a Twitter közösségi oldalon. "A lett törvényeket mindenkinek tiszteletben kell tartania" - hangsúlyozta.

A szabályozó hatóság döntése nem jogerős, megfellebbezhető.

Korábban Artis Pabriks lett védelmi miniszter úgy nyilatkozott, hogy vissza kell vonni a Dozsgy munkatársainak lettországi tartózkodási engedélyét.

A Dozsgy a február végi ukrajnai orosz támadást követően Lettországba vonult száműzetésbe, azzal a céllal, hogy független információkat szolgáltasson, és szembeszálljon a Kreml propagandájával. A televízió adását, amelynek újságírói széles körben elítélték az ukrajnai orosz offenzívát, március elején leállították, majd július közepén újraindították Rigából.

Több más oroszországi médium is a lett fővárosba menekült, köztük a Novaja Gazeta Europe és a Deutsche Welle moszkvai irodája. A Meduza független weboldal már 2014 óta dolgozik a lett fővárosban.

A lett szabályozó hatóság a múlt héten arra figyelmeztetett, hogy a Dozsgy elveszítheti lettországi műsorszórási engedélyét, miután "ismételt jogsértéseket" követett el. A csatornát múlt pénteken tízezer eurós bírsággal sújtották, mert egy olyan térképet sugárzott, amely a Moszkva által elcsatolt Krímet Oroszország részeként mutatta.

A szabályozó hatóság korábban vizsgálatot indított Alekszej Korosztyelev műsorvezető nézőkhöz intézett felhívása miatt is, hogy lássák el "különböző felszerelésekkel és alapvető kényelmi cikkekkel a frontvonalon lévő orosz katonákat". Később a csatorna vezetése elhatárolódott az újságíró szavaitól, és megszakította az együttműködést vele.

A lett állambiztonsági szolgálatok közölték, vizsgálatot folytatnak a csatornával kapcsolatban, és figyelmeztettek arra, hogy "tekintettel az orosz megszálló erők által Ukrajna és népe ellen elkövetett bűncselekményekre, az agresszor országnak nyújtott bármilyen anyagi vagy pénzügyi támogatás illegális, és büntetőjogi felelősségre vonást vonhat maga után háború és terrorizmus finanszírozása miatt".

A Dozsgy főszerkesztője, Tyihon Dzjadko akkor azt mondta, hogy a csatorna "nem vesz részt az orosz hadseregnek nyújtott segítségben". A csatorna az Ukrajnában elkövetett háborús bűnökről gyűjt információkat - magyarázta.

A lett törvények szerint a televíziós csatornák elveszíthetik engedélyüket, ha egy éven belül háromszor követnek el jogsértést.

Herszon megyében megtakarításaik rubelre való átváltására szólították fel a lakosságot

A dél-ukrajnai Herszon megye orosz megszállás alatt lévő részét irányító hatóságok felszólították a lakosokat, hogy váltsák át megtakarításaikat rubelre, mert január elsejétől nem használhatják az ukrán fizetőeszközt, a hrivnyát.

Volodimir Szaldo, Herszon megye megbízott kormányzója a Telegramon kedden közzétett videoüzenetében a hrivnya gyors elértéktelenedésével indokolta a lépés szükségességét. Az ukrán gazdasági problémák miatt a fizetőeszköz hamarosan semmit sem fog érni - jelentette ki. Közölte: minden bank köteles átváltani a hrivnyát rubelre.

"2023. január 1-jétől csak rubelben lehet fizetni az üzletekben és a szolgáltatásokért" - figyelmeztetett Szaldo.

Hozzátette: lesznek bizonyos bankok, ahol jövőre is át lehet váltani a megtakarításokat rubelre.

Az ukrajnai háború február 24-i kezdete óta a hrivnya értékének ötven százalékát elvesztette a dollárral szemben.

Az oroszok még októberben, Herszon annektálását követően bejelentették, hogy a rubel lesz a hivatalos fizetőeszköz a térségben. Luhanszkban és Donyeckben ez már egy ideje így van. Herszont Donyeck, Luhanszk és Zaporizzsja megyével együtt csatolták az Oroszországi Föderációhoz. A lépést a nemzetközi közösség nem ismeri el.

Herszon megyében az ukrán csapatok az elmúlt időszakban visszafoglalták Herszon városát és több más települést, azonban a régió nagy része továbbra is orosz ellenőrzés alatt áll.

Dróntámadás érte a kurszki repülőteret Oroszországban

Dróntámadás érte a kurszki repülőteret Oroszországban - közölte Roman Sztarovojt, az oroszországi régió kormányzója kedden a Telegram-csatornáján.

"Egy olajtartály kigyulladt a kurszki repülőtér közelében dróntámadás következtében. Áldozatok nem voltak. A tüzet megfékezték. Minden szakszolgálat a helyszínen dolgozik" - írta a kormányzó.

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség szerint a kurszki repülőtér az Ukrajna ellen indított háború február 24-i kezdete óta nem fogad és nem indít polgári repülőgépeket. Kurszkban, valamint tíz másik dél- és közép-oroszországi repülőtéren, korlátozott repülési rendet vezettek be ekkor.

Hétfőn Szaratov és Rjazany megyében támadtak katonai repülőtereket ukrán drónok. Az orosz védelmi minisztérium szerint a szovjet gyártmányú, kis magasságban repülő drónokat az orosz légierő légvédelme lelőtte, de a támadásban a műszaki személyzet három katonája így is életét vesztette, négy másik pedig megsebesült. Két repülőgép burkolata kisebb sérüléseket szenvedett.

A Kurszk régió kormányzata által közreadott képen sűrű, fekete füst gomolyog egy ukrán dróntámadás után a kurszki repülőtéren 2022. december 6-án
Fotós: Kurszk régió kormányzata / Forrás: MTI/AP

A tárca szerint a támadás a gyagilevói és az engelsi repülőtér ellen irányult, ahol az orosz légierő Tu-95-ös hadászati bombázói állomásoznak. A Readovka.news hírportál hétfői közlése szerint a drónokat feltehetően Harkiv megyéből indították, ami azt jelenti, hogy a Rjazany megyei Gyagilevóig mintegy 566 kilométert, a Szaratov megyei Engelsig 700 kilométert kellett megtenniük. A portál megjegyezte, hogy Moszkva 640 kilométerre van a feltételezett indítási helyszíntől.

A RIA Novosztyi hírügynökség szerint Engels repülőteréről december 3-án és 4-én az amerikai Maxar cég kereskedelmi műholdjai felvételeket készítettek.

Az orosz védelmi minisztérium szerint a Gyagilevo és Engels elleni támadási kísérlet dacára az orosz haderő hétfőn nagy pontosságú légi és tengeri indítású fegyverekkel mért csapást Ukrajna katonai komplexumának irányítási rendszerére és kapcsolódó létesítményeire, kommunikációs csomópontjaira, energetikai és katonai egységeire. A támadás megsemmisítette mind a 17 kiválasztott célpontot, megnehezítve az ukrán utánpótlás vasúti szállítását.

Vlagyimir Rogov, Zaporizzsja megye Moszkva által kinevezett közigazgatási főtanácsának tagja a Szolovjov-Live médiacsatornának nyilatkozva kedden kijelentette, hogy az ukrán erők reggel óta lövik a zaporizzsjai atomerőmű ipari övezetét. Az Oroszország által elcsatolt donyecki régióban lévő Horlivka polgármestere, Ivan Prihogyko Telegram-bejegyzésben közölte, hogy négy ukrán tüzérségi találat károkat okozott a Sztirol vegyi üzemben. A Donyecki Népköztársaságban a helyi hatóságok szerint az elmúlt nap folyamán négy civil életét vesztette, nyolc pedig megsebesült ukrán belövések következtében.

Kanadai alkatrészeket találtak iráni drónokban

Kanadai gyártmányú alkatrészeket találtak a „kamikaze" iráni drónokban, amelyeket Oroszország használt Ukrajna megtámadására – derül ki a Statewatch nem kormányzati szervezet nyomozati projektjéből. A közlemény szerint a Shahed-136 drónokban 30 európai és amerikai cég alkatrészeit, köztük a Tallysman Wireless, egy kanadai gyártó antennaalkatrészeit használták fel.

Új hidegháború?

Olaf Scholz figyelmeztette a nyugatot, hogy kerüljék el a világ blokkokra osztásával új hidegháború létrejöttét. A Foreign Affairs magazinnak írt véleménycikkében a német kancellár arra szólított fel, hogy minden erőfeszítést meg kell tenni az új partnerségek kialakítása érdekében.

Feltorlódtak az olajszállító hajók Törökországnál

Olajszállító tartályhajók forgalmi torlódása alakul ki Törökország partjainál az orosz nyersolajra kivetett uniós árplafon életbe lépése után - jelenti a Financial Times. Csak akkor engedélyezik az orosz olaj szállítását harmadik országokba a G7-ek és az Európai Unió tagállamai, ha a rakományt hordónkénti 60 dolláros felső határon vagy az alatt vásárolják meg. A Boszporuszon át az orosz kikötők felé tartó hajók azért torlódtak fel, mert Törökország az eddigieknél részletesebb igazolásokat követel a tengerszoroson átkelő hajók teljes körű biztosításáról.

Víz és áram nélkül maradt Odessza

Az Odessza városába becsapódó rakéták miatt áram és víz nélkül maradt a város – közölte a régió kormányzója. Makszim Marcsenko hozzátette: ketten megsérültek. A katasztrófavédelem az áramellátás helyreállításán dolgozik.

Áramhiány várható minden ukrán régióban

Ukrajna-szerte növekedni fog az áramhiány a legutóbbi orosz rakétatámadás nyomán – közölte az Ukrenergo ukrán áramszolgáltató. Hozzátették, hogy a számos régiót sújtó támadások miatt több erőmű egy ideig nem fog teljes kapacitással működni. Az elkövetkező napokban a növekvő fagyokkal együtt ez a rendszer villamosenergia-hiányának növekedéséhez vezet.

A villamosenergia-termelés és a fogyasztás közötti egyensúly fenntartása érdekében Ukrajna minden régiójában vészlekapcsolási időszakokat vezetnek be.

Rakéta maradványait találták Moldovában

Rakéta maradványait találták Moldova északi részén – közölte az ország belügyminisztériuma. A rakétát a helyi rendőrség találta meg Briceni város közelében, közel az ukrán határhoz. „Az intézkedési terveknek megfelelően a határrendészet fokozta a járőrözést, és fokozott figyelmet fordított a Briceni és az Ocnictora Felügyelőség területén. Jelenleg a rakétát felfedező területet a rendőrjárőr és a határrendészet elkülönítette" - közölte a minisztérium.

Putyin áthajtott a kercsi hídon

Vlagyimir Putyin orosz elnök áthajtott az Oroszországot és a Krím-félszigetet összekötő kercsi hídon, amelyet októberben egy teherautó-bomba rongált meg. Az orosz elnök dolgozókkal és egy magas rangú kormányzati tisztviselővel beszélt a híd helyreállításáról – jelentette a Reuters.

HUSZNULLIN, Marat; PUTYIN, Vlagyimir
Vlagyimir Putyin orosz elnök (b2) Marat Husznullin miniszterelnök-helyettes (b) társaságában megnézi az Ukrajnától elcsatolt Krímet és Oroszországot a Fekete- és az Azovi-tenger között összekötő hidat 2022. december 5-én, miután befejeződött a létesítmény helyreállítása. A hídon október 8-án felrobbant egy teherautó, az útpálya érintett szakasza beomlott és a vasúti híd szerkezete is megsérült
Fotós: Mihail Metzel / Forrás: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat

Ukrán drónok lőtték az orosz repteret

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy ukrán drónok két légitámaszpontot támadtak meg az oroszországi Rjazanban és Szaratovban, három katona meghalt, négyen megsebesültek, két repülőgép pedig megsérült. Hétfőn az orosz hatóságok még csupán robbanásról beszéltek, azt nem részletezték, hogy baleset vagy támadás miatt történtek a detonációk.

Ukrajna közvetlenül nem vállalta a felelősséget az orosz területen belüli eddigi legmélyebb csapásokért.

Elismerés a civileknek

Ukrajnában új kitüntetést alapítottak az önkéntesek munkájának elismerésére "Arany szív" néven. Ukrajna elnöke már megnevezte az első 50 csoportot, illetve személyt, akik hamarosan megkapják az új díjat.

Újabb támogatói nyilatkozat

Az ukrán elnök beszámolt róla, hogy Csehország és Belgium után ezúttal Montenegróval írt alá támogatási nyilatkozatot Ukrajna euro-atlanti irányvonala mellett.

"Ezt az utat lépésről lépésre véghezvisszük – az euro-atlanti többséget Ukrajna javára fogjuk meggyőzni. És nem csak szavakban, hanem döntésekben is, a kollektív biztonsági rendszerhez való csatlakozásunkat támogató döntésekben" - mondta Volodimir Zelenszkij.

70 rakéta, négy halott

Hétfőn az orosz erők összesen 70 rakétát lőttek ki Ukrajnára, ezek többségét a légvédelem hatástalanította, ami hatalmas előrelépés a közeltmúlthoz képest, de még nem teljes az ukrán légvédelem - közölte napzáró videóüzenetében az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij azt mondta, hogy  minden lelőtt orosz rakéta konkrét bizonyítéka annak, hogy a terror legyőzhető. Az elnök azt nem mondta meg, hogy a 70 rakétából hány talált célba, de azt elismerte, hogy a légicsapások négy embert megöltek.

Ukrán tüzérségi támadásban megsérült ház az Oroszországhoz csatolt kelet-ukrajnai Donyeckben 2022. december 5-én. Orosz források szerint egy ember életét vesztette
Fotós: Szergej Ilnyickij / Forrás: MTI/EPA

Magyarország segít

Magyarország területére 2022. december 5-én az ukrán-magyar határszakaszon 4431 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 2941 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 186 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az ukrajnai háború elől 2022. december 5-én 88 ember, köztük 29 gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte a rendőrség.

Címkék#háború

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában