Nemzeti információs nap

2023.06.13. 12:36

Az innovációs eredmények a védelmünk garanciái

Az Európai Védelmi Alap felgyorsíthatja a magyar hadiipar további fejlesztését – mondta Porkoláb Imre dandártábornok, a Honvédelmi Minisztérium (HM) védelmi innovációért felelős miniszteri biztosa az Európai Védelmi Alap (EDF) nemzeti információs napján, kedden Budapesten. Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára azt hangoztatta, hogy a hazai innovációs eredmények, előrelépések nemcsak a jövőképesség, hanem a védelem garanciái is

MW

Porkoláb Imre, a Honvédelmi Minisztérium (HM) védelmi innovációért felelős miniszteri biztosa előadást tart az Európai Védelmi Alap (European Defence Fund, EDF) nemzeti információs napján a Stefánia Palotában 2023. június 13-án

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Porkoláb Imre dandártábornok a több mint egy éve kezdődött ukrajnai háborúról azt mondta: "nincs mivel biztatnunk magunkat, a világ az eszkaláció útját járja", ilyen időkben pedig a béke megőrzéséhez erőre van szükség.

A kormány ezért adott ambiciózus választ a megváltozott kihívásokra és kezdett a hadsereg intenzív modernizációjába, hogy Magyarország a térség meghatározó, korszerű haderejével rendelkezzen – tette hozzá. Hangsúlyozta: ennek a folyamatnak elengedhetetlen része a magyar védelmi technológiai és ipari bázis fejlesztése és megerősítése, és ezzel párhuzamosan a képességfejlesztési folyamatok integrálása az Európai Unió védelmi kutatás-fejlesztési és innovációs rendszerébe.

Emlékeztetett arra, hogy az Európai Unió tagállamai 2015-ben döntötték el, hogy létrehoznak egy célzott, védelmi jellegű kutatási alapot, amelyet az unió költségvetéséből finanszíroznak. 

A 2021 és 2027 közötti időszakra 8 milliárd euró van az alapban.

Magyarországnak élnie kell az alap forrásaival, részt kell vennie a közös munkában, az uniós együttműködés ugyanis alapvetően gyorsíthatja fel a magyar hadiipar újbóli kiépítését, új partnereket bevonva a képességfejlesztésbe – mondta.

Hangsúlyozta azt, hogy a HM egyik kiemelt feladata, hogy a magyar védelmi kutatás-fejlesztési és innovációs rendszert összehangolja az unióéval.

Mint mondta, Magyarországon komoly tudásbázis áll rendelkezésre a kutatás-fejlesztés számos területén, ezért az országnak aktív szerepet kell vállalnia a már futó programokban és az újak kidolgozásában is, ennek azonban alapfeltétele a partnerségi együttműködés erősítése a civil szervezetekkel, cégekkel, kutatóintézetekkel.

A tárca számos egyetemmel, kutatási intézettel, nemzeti laborral, gazdasági társasággal alakított ki kapcsolatot, amelyek a védelmi szektorban is hasznosítható, úgynevezett kettős hasznosítású technológiát fejlesztenek – idézte fel. 

A nemzeti információs nap célja, hogy segítse ezen szervezetek csatlakozását a nemzetközi konzorciumokhoz, de mivel az érintett magyar cégek és egyetemek külön-külön csak korlátozottan tudnak csatlakozni, ezért állami szerepvállalás szükséges ennek támogatásához.

Porkoláb Imre hangsúlyozta, hogy 

a felgyorsult és egyre kiszámíthatatlanabb biztonságpolitikai környezetben egyre fontosabbá válik az Európai Védelmi Alap csakúgy, mint a védelmi technológia és ipari bázis megerősítését szolgáló minden más program is.

A cél az, hogy minél több hazai fejlesztésű és gyártású eszközzel segítsék a magyar katonák harcképességét a jövőben – emelte ki.

A hazai innovációs eredmények a védelem garanciái

Az elmúlt években versenyképességi fordulatot hajtottak végre a felsőoktatásban, ezt jelzi az egyetemek előrelépése a nemzetközi rangsorokban, a tudományos teljesítmények javulása és az, hogy idén 27 százalékkal nőtt a felsőoktatásba jelentkezők száma; a védelmi ipart különösen érintő műszaki, informatikai, természettudományos területeken ez a növekedés 34 százalékos volt – fejtette ki Hankó Balázs, a a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára.

Megjegyezte, hogy az elért sikereknek ugyanakkor "nem mindenki örül". 

"Versenyképességünkben hátráltatva bennünket, diszkriminatív, jogtalan döntéseket hoznak" Brüsszelben a magyar egyetemekkel, kutatókkal szemben, jogos európai uniós forrásoktól zárva el őket az Erasmus, a Horizont és más kutatási együttműködések területén 

– mondta. 

 

Leszögezte: 

a kormány megegyezésre törekszik, és ha kell, vállalja a kutatók, hallgatók nemzetközi kutatási költségeinek finanszírozását. 

Hisszük, hogy ezzel Európát erősítjük

– jelentette ki az államtitkár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában