Háborús válság

2023.06.14. 15:29

Dömötör Csaba: a rezsitámogatás a 2024-es védelmi költségvetés egyik fő pillére

A kormány benyújtotta a parlamentnek a jövő évi költségvetés tervezetét, amelyből kiderül, hogy a rezsitámogatást 2024-ben is fenntartják – közölte az államtitkár a kormány hivatalos közösségi oldalára feltöltött videóban.

MW

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára napirend elõtti felszólalásra válaszol az Országgyûlés plenáris ülésén 2023. június 13-án

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

A rezsitámogatás a 2024-es védelmi költségvetés egyik fő pillére – hangsúlyozta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a kormány hivatalos közösségi oldalára feltöltött videóban szerdán.

A politikus elmondta, hogy a kormány benyújtotta a parlamentnek a jövő évi költségvetés tervezetét, amelyből kiderül, hogy a rezsitámogatást 2024-ben is fenntartják. Szavai szerint erre azért van szükség, mert nagy áremelkedési hullámot indított az, hogy a szankciókat Brüsszelben kiterjesztették az energiaellátásra. Tavaly Európa-szerte nagyon magas áron kötötték meg az energiaszerződéseket – emlékeztetett.

Ez világosan következik abból, hogy ha az orosz energiaimport szinte teljesen eltűnik az európai piacról, akkor azt máshonnan csak magasabb áron lehet helyettesíteni

– magyarázta Dömötör Csaba, megjegyezve: ez csak Magyarországon négyezermilliárdos pluszkiadást jelentett.

Közölte továbbá, hogy a rezsitámogatást a büdzsében külön szereplő, 1360 milliárd forintos rezsivédelmi alapból fedezik, amelynek bevételei főként az extraprofitadóból származnak.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy Brüsszel nem támogatja az energiaár-szabályozást, sőt el is törölné a rezsitámogatást, amelynek köszönhetően a magyar családok átlagosan 181 ezer forintot spórolhatnak meg havonta.

A kormány azon dolgozik, hogy a háborús válság alatt is minden lehetséges módon védelmet nyújtson a családoknak. Azoknak a családoknak, amelyek nem tehetnek a háborúról, de viselik a gazdasági következményeit

 – hangsúlyozta Dömötör Csaba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában