Ukrán válság

2023.06.18. 07:00

Az ukránok megsemmisítettek egy lőszerraktárt a herszoni régió orosz ellenőrzésű részén

480. napja tart a háború a szomszédban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Ukrán katona egy 40 mm-es gránátvetővel lő a frontvonalra a donyecki régióban található Bahmut város közelében 2023. június 17-én

Forrás: AFP

Fotó: Anatolii STEPANOV

Tovább nőtt a kahovkai vízerőmű-robbantás halálos áldozatainak száma 

Tizenhatra nőtt a kahovkai vízerőműben az oroszok által elkövetett robbantás eddig ismertté vált halálos áldozatainak száma - közölte vasárnap az ukrán belügyminisztérium.

A tárca közleményében hozzátette, hogy jelenleg még

 31 eltűntet tartanak nyilván.

Az áldozatok közül 14-en Herszon megyében, ketten a szomszédos mikolajivi régióban haltak meg.

A robbantás utáni árvíz miatt még mindig 1300 ház van elárasztva, ebből 1274 Herszon és 26 Mikolajiv megyében.

 A katasztrófa sújtotta területekről 3614 embert menekítettek ki az ukrán hatóságok, köztük 474 gyereket és 80 mozgáskorlátozottat.

Az ukrán rendőrség több mint 4800 állampolgári nyilatkozatot fogadott el anyagi károkról, valamint 13,5 ezer lakást és házat ellenőriztek - fejtette ki a minisztérium.

Orosz légvédelmi rakétarendszerek megsemmisítéséről számolt be Ukrajna 

Az ukrán légierő 14 légicsapást hajtott végre az elmúlt 24 órában - közölte az ukrán vezérkar.

"Egységeink két légvédelmi rakétarendszert is megsemmisítettek".

Továbbá a Facebookon közzétett közlemény szerint öt orosz lőszerraktárra és három tüzérségi egységre is csapást mértek - írja a Sky News.

Az EU felgyorsítja az Ukrajnának szánt fegyverszállításokat 

Az EU felgyorsítja az Ukrajnának szánt fegyverszállításokat, hogy támogassa Ukrajna ellentámadását - nyilatkozta Thierry Breton tisztviselő a Le Parisien című francia napilapnak.

"Fokozni fogjuk a fegyverek és lőszerek szállítására irányuló erőfeszítéseinket - ez egy nagy intenzitású háború, amelyben ezek döntő szerepet játszanak" - mondta Breton, továbbá a következő 12 hónapban egymillió nagy kaliberű fegyver szállítására tett ígéretet idézte.

"Felkészülünk arra, hogy a háború még több hónapig, vagy akár tovább is tarthat" 

- tette hozzá.

Több ezer milliárd dollárra lesz szükség az újjáépítéshez 

Nagy-Britannia szerdán rendezi meg az Ukrajna helyreállításáról szóló konferenciát, hogy megvitassák, hogyan lehet újjáépíteni az országot Oroszország pusztító inváziója után.

Ukrajna újjáépítésének költségeiről azt nyilatkozták, hogy négyezer milliárd dollárra lesz szükség.

A háború után több tízezer elítélt kerül majd szabadlábra 

A Wagner főnök azt állítja, hogy a "Wagner" PMC-vel kötött szerződés után szabadon engedett foglyok 83 féle bűncselekményt követtek el. Prigozsin elmondta, hogy 32 ezer fogoly térhet vissza szabadlábon Oroszországba az ukrajnai háború után.

Kreml: Moszkva meg fogja torolni az oroszok meggyilkolására való buzdítást

Moszkva meg fogja torolni az oroszok megölésére buzdító felhívásokat – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a Rosszija 1 televízió vasárnapi Moszkva. Kreml. Putyin című heti műsorában.

Peszkov arra reagált, hogy Mihajlo Podoljak ukrán elnöki hivatali tanácsadó a héten ismételten ilyen tartalmú kijelentést tett a médiában, azt hangoztatva, hogy Kijev célja a maximálisan kemény előrenyomulás maximális számú orosz megölésével. 

Peszkov, Dmitrij
2019. december 19-én készült kép Dmitrij Peszkovról, a Kreml szóvivőjéről egy moszkvai sajtóértekezleten 
Fotó: Jurij Kocsetkov / Forrás: MTI/EPA

A szóvivő megjegyezte, hogy Podoljak nem úttörő az ilyen felhívások terén, hasonló nyilatkozatok az ukrán katonai hírszerzés parancsnoka és az ukrán biztonsági tanács tagjai részéről is elhangoztak.

Nem lehet az oroszokat gyilkossággal fenyegetni. Az oroszoknak ezért büntetniük kell, és mi ezt meg is fogjuk tenni

 – hangoztatta.

Peszkov kifejezte reményét, hogy az efféle megnyilatkozások külföldön megkapják a megfelelő minősítést. Megjegyezte: a nyugati parlamenti képviselők de facto gyilkosoknak küldenek segélyt.

A szóvivő az RT orosz állami televízió arab nyelvű adásának úgy fogalmazott, hogy az Ukrajna ellen elkezdett "különleges hadművelet" a Nyugat elleni háborúként folytatódik, mert szerinte Kijev nem akar, nem vágyik és nem képes szuverén álláspont kinyilvánítására, és Washington diktálja neki, hogy mit tegyen.

Peszkov azt hangoztatta, hogy az Ukrajna demilitarizálására irányuló hadművelet célja "sokban teljesült", mert csökkentette Kijev saját fegyverkészletét.

 Erre reagálva Gyenyisz Pusilin, a donyecki régió Moszkva által megbízott vezetője a RIA Novosztyi hírügynökségnek Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteki nyilatkozatára hivatkozva azt mondta, hogy az ukrán haditechnika, hadiipar és karbantartó kapacitás gyakorlatilag valóban megsemmisült, és ebből a szempontból a demilitarizálás valóban megtörtét, és Ukrajna számára a keleti területi elleni "agresszió" folytatását csakis nyugati fegyverszállítások teszik lehetővé. Leszögezte ugyanakkor, hogy ezzel nem fejeződött be az Oroszország részének nyilvánított régiók "felszabadítása" és "a nácitlanítás".

A Kreml szóvivője azt RT-nek azt mondta, hogy a NATO-országok a fegyverszállítással a konfliktus részesévé válnak, ami Oroszországot "határozottabb intézkedések alkalmazására" kötelezi. Putyint idézve hangsúlyozta, hogy az Ukrajnának biztosított fegyverek hatótávolságának növekedésével párhuzamosan szélesedik az "ütközőzóna", vagyis az a távolság, amellyel Oroszországnak el kell távolítania az ukrán hadsereget a saját területéről.

Megismételte az orosz álláspontot, amely szerint a NATO-országok beavatkozása a konfliktusba bonyolultabbá, kiszámíthatatlanabbá teszi a helyzetet, de nem befolyásolhatja az események általános kimenetelét. A szóvivő azt ígérte, hogy Oroszország folytatja a "különleges hadműveletet", és el fogja érni céljait, le fogja zárni a háborút, amelyet a "kijevi rezsim" 2014-ben elkezdett.

Szergej Ordzsonikidze volt ENSZ-főtitkárhelyettes, egykori orosz külügyminiszter-helyettes az Izvesztyija című lapban vasárnap megjelent nyilatkozatában azt hangoztatta, hogy Kijev a Nyugat, elsősorban az Egyesült Államok parancsára utasított el kategorikusan minden megállapodást. Mint mondta, Washingtonnak nem arra volt szüksége, hogy Ukrajna demilitarizált és semleges ország legyen, hanem hogy harcoljon Oroszország ellen.

Nagy-Britannia segít Ukrajna kibervédelmében

Az Egyesült Királyság 16 millió fontnyi (7 milliárd forint) támogatást nyújt Ukrajna kibervédelmének támogatására

 – jelentette be Rishi Sunak.

További 9 millió font (közel 4 milliárd forint) érkezhet a nemzetközi szövetségesektől.

A csomag jobban felkészíti Ukrajnát arra, hogy megvédje kritikus nemzeti infrastruktúráját a bénító orosz támadásoktól, miközben Kijev visszaszorítja az orosz erőket az általuk elfoglalt dél- és kelet-ukrajnai területekről.

Ez a finanszírozás kritikus fontosságú a támadások megállításához, Ukrajna kibervédelmének megerősítéséhez és az ország azon képességének növeléséhez, hogy felismerje és hatástalanítsa az ellenük irányuló rosszindulatú szoftvereket.

Az ukrán erők újabb települést foglaltak vissza

A Reuters arról számol be, hogy az ukrán erők átvették az ellenőrzést Piatykhatky település felett a zaporizzsjai harcok frontján.

Az ellenség "hullámszerű" offenzívái a hatalmas veszteségek ellenére eredményt hoztak

– közölte Vladimir Rogova Telegramon.

War Gonzo orosz katonai blogger arról is beszámolt, hogy az orosz csapatok "elhagyták" Piatykhatky falut.

Tovább emelkedett a Kahovka-gát halálos áldozatainak száma

A belügyminisztérium szerint legalább 16 ember halálát erősítették meg, 31 ember pedig eltűnt, miután június 6-án megsemmisítették a Dnyipro folyó túloldalán lévő Nova Kahovka-víztározót.

Gumicsónakból integetnek emberek a Dnyeper folyón lévő Nova Kahovka-i víztározó részleges megsemmisítése előidézte árvízben Herszonban 2023. június 7-én. A gátszakadás okozásával a hadban álló ukránok és oroszok egymást vádolják
Fotó: Libkosz / Forrás: MTI/AP

Tíz települést támadnak Szumi megyében

Az orosz erők tíz települést lőttek Szumi megyében június 17-én, és több mint 21-szer lőtték a határ menti területeket - jelentette a Szumi megyei katonai igazgatás.

Az ukrán erők megsemmisítettek egy lőszerraktárt a herszoni régió orosz ellenőrzésű részén

Az ukrán erők megsemmisítettek egy "jelentős" lőszerraktárt az oroszok által megszállt Genicseszk kikötőváros közelében, a déli Herszon régióban – közölte Szerhij Bratcsuk, az odesszai katonai közigazgatás szóvivője vasárnap.

Fegyveres erőink a reggeli órákban nagy - és jó hangos - csapást mértek a Genicseszki járásban lévő Rikove településre, a Herszon régió ideiglenesen megszállt területén

– mondta Bratcsuk vasárnap reggeli videóüzenetében. Hozzátette, hogy a településen volt egy jelentős lőszerraktár, amely megsemmisült.

Az ukrán média olyan videókat tett közzé, amelyeken hatalmas füstfelhő látható, és robbanások hangja hallatszik.

Rikove mintegy 20 kilométerre északra van Genicseszktől, a dél-ukrajnai Azovi-tenger mentén fekvő kikötővárostól, amelyet a Kreml erői tartanak ellenőrzés alatt Oroszország tavaly februári támadása óta.

Az orosz elnöki szóvivő szerint Ukrajna demilitarizálása lényegében megvalósult

A Magyra Nemzet arról ír, hogy Dimitrij Peszkov az RT Arabic-nak nyilatkozva beszélt arról, hogy „Ukrajna erősen militarizált volt, amikor a konfliktus elkezdődött.” Az orosz elnöki szóvivő hozzátette, hogy – ahogy Putyin elnök is elmondta a napokban – az egyik céljuk Ukrajna demilitarizálása volt.

Ez a cél de facto megvalósult

– jelentette ki. Peszkov azzal érvelt, hogy Ukrajna „egyre kevésbé használja a saját fegyvereit”, és fokozatosan áttért az Egyesült Államok vezette NATO-blokk által szállított fegyverek használatára.

A teljes cikket ide kattintva tudja elolvasni.

Megduplázták az orosz fekete-tengeri flottát védő katonai delfinek létszámát a szevasztopoli kikötőben 

A hírről a South China Morning Post angol nyelvű hongkongi hírportál a brit haditengerészet hivatalos lapjára hivatkozva számolt be. A harci delfinek jelenlétéről még tavaly tavasszal osztott meg műholdfelvételeket a Maxar Technologies űrtechnológiai vállalat, akkor 3-4 palackorrú őrizte a fekete-tengeri flotta számára kulcsfontosságú kikötőt, számuk mára 6-7-re emelkedett – írja a Magyar Nemzet

Az akár 60 kilométer/óra sebességgel úszó katonai delfineknek az ellenséges búvárok elfogásában és a tengeri aknák felkutatásában is fontos szerepük van. 

Légicsapás érte Herszon megyét

Az orosz légierő csapást mért a Herszon megyei Kozatszkére, egy ember meghalt, hárman megsebesültek, köztük egy 35 éves nő, egy 88 éves férfi és egy 17 éves fiú – írta az Origo. 

Magyarország segít a menekülőknek

Magyarország területére 2023. június 17-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 7094 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 7234 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 109 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes.

 Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság.

Donyecket és Olekszandrivkát támadta az ukrán tüzérség

Az ukrán tüzérség szombaton a kora esti órákban tizenöt rakétát lőtt ki a donyecki térségre – állítják az oroszok. 

Az ukránok az amerikai M777, a német Pzh 2000-es, a lengyel Krab és a francia gyártmányú Caesar önjáró lövegekkel támadták az orosz állásokat.

 Sérültekről, károkról egyelőre nem érkeztek hírek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában