Ukrán válság

2023.07.27. 06:56

Áldatlan állapotok uralkodnak a szerb–magyar határon (videó)

A Magyar Nemzet munkatársa Szabadkán járt, hogy a saját szemével győződjön meg arról, mi történik a magyar határ közvetlen szomszédságában.

Menekültek egy romos téglagyár elhagyatott területén a vajdasági Szabadka határában 2017. április 8-án

Forrás: MTI

Fotó: Molnár Edvárd

Szabadkán, a város központjában ugyan az utóbbi időben kevesebb migránst látni, de a centrumtól észak felé haladva egyre inkább bele lehet botlani a csoportosan vonuló illegális bevándorlókba.

Sokszor brutálisan teletömött zacskókkal indulnak útnak. Arra készülnek, hogy pár napot el kell tölteniük a Makkhetes városrészhez közeli erdőben, majd amikor az embercsempész szól nekik, akkor mindenüket hátrahagyva indulnak el a határ felé.

Az egyik szabadkai férfi a Magyar Nemzetnek név nélkül nyilatkozva méltatlankodott, hogy 

nem tudott kenyeret venni a helyi pékségben, mert az oda előtte betérő migránsok az összes pékárut felvásárolták.

De nemcsak ott, hanem a nagyobb üzletekből is telepakolt kocsikkal távoznak.

A lap arról ír, hogy 

a migránsok Szerbiában az illegális bevándorlók számára fenntartott befogadóközpontokból ki- és bejárhatnak. Az általuk bediktált adatokat senki nem kérdőjelezi meg. Nem is tehetik ezt meg, hiszen nincs más dokumentumuk. Ennek értelmében a balkáni országban az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának legitimációjával tudnak mozogni.

A Szabadka környéki falvak termelői arra panaszkodnak, hogy a bevándorlók letapossák a termést és megdézsmálják a gyümölcsöseiket. 

Ezek a bűncselekmények azonban eltörpülnek a folyamatos lövöldözések mellett, amelyek szinte minden este hallhatók a vajdasági városban, 

s amelyekről a Magyar Nemzet rendszeresen beszámol. Az elmúlt egy évben ezek az incidensek már napi szintűvé váltak a határ mentén.

A lap munkatársa a helyszínre utazott, hogy saját szemével győződjön meg arról, milyen állapotok uralkodnak a magyar határ közvetlen szomszédságában. Mindössze pár órával a legutóbbi, keddi fegyverropogás és robbanások után egyetlen rendőr sem volt a faluban, igaz, addigra már a bevándorlókat is elszállították a taxisok. 

A faluból Szabadka irányába haladva sem találkoztak egyetlen rendőrrel sem. A helyiek is arra panaszkodtak a lap munkatársának, hogy elégedetlenek az egyenruhások munkájával és elkeseredettek a helyzet miatt. 

Az elmúlt egy évben rendszeresek a lövöldözések. Korábban, június közepén például több órán át tartó tűzharc alakult ki a magyar határ közelében, a szerb oldalon. 

De olyan is előfordult, hogy az egyik helyi erdő közelében lévő horgásztónál éppen pecaversenyt tartottak, amikor az embercsempészek lőfegyverrel kezdtek tüzelni egymásra. Erről videó is készült.

A migránsok emellett tönkreteszik a természetvédelmi övezeteket is. Az erdőben szeméthegyeket, gyógyszeresdobozokat, eldobott ruhákat, cipőket és telefonkártyákat is maguk után hagynak. Ezeket mind-mind megtalálni a vajdasági Szabadka környékén.

A migránscsempészet nagy biznisz, ezért vannak fegyveres összetűzések a csempészbandák között Szabadka környékén. Ezt mondták a helyzettel kapcsolatban a szerbiai N1 televíziónak nyilatkozó szakértők.

Nikola Kovacsevics kijelentette: 

Szerbia és Bosznia-Hercegovina Európa piszkos munkájának helyszínévé válik.

A szakember pesszimista jóslata szerint a helyzet csak rosszabb lesz, mert arra számít, hogy a határzónákból a probléma átterjed az egész országra.

A szintén az N1-nek nyilatkozó Milica Svabic ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy hiába vannak befogadóközpontok, a Magyarország és Horvátország felől Szerbiába visszatérő illegális bevándorlók inkább illegális táborokba mennek, s onnan kísérlik meg ismét az Európai Unióba való átjutást. 

Rendkívül nagy üzlet, mert a migránsok akár hatezer eurót is fizetnek azért, hogy továbbmenjenek. Azok, akiknek nincs pénzük, a munka vagy a szexuális kizsákmányolás áldozataivá válnak. Ezek a csempészhálózatok nagyon erősek, nemcsak Szerbiában, hanem a migránsok célországaiban, azaz Európában is

– mondta Milica Svabic, a Klikaktiv szervezet munkatársa.

A teljes cikk a részletekkel és további fotókkal, videókkal ITT érhető el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában