Modernizálás

2023.07.11. 15:39

Felülvizsgálják a KRESZ-t és átalakítják a B kategóriás jogosítvány megszerzését

Az építési és közlekedési miniszter szerint a magyar utakon a balesetek 60 százalékát a rossz járművezetői döntések okozzák.

MW

Lázár János építési és közlekedési miniszter sajtótájékoztatót tart az állami beruházások változásáról az Építési és Közlekedési Minisztériumban 2023. július 11-én

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

Az építési és közlekedési miniszter szerint a magyar utakon a balesetek 60 százalékát a rossz járművezetői döntések okozzák – írta a Világgazdaság a tárcavezető szavai nyomán. Lázár János úgy véli, ha az érintették betartották volna az érvényes szabályokat, a tragédia nem következett volna be. „Arról lehet vitatkozni, hogy a hatályos jogszabályok túl enyhék-e, de a történteket ez már nem befolyásolja” – fogalmazott és hozzáfűzte, reméli, akik az okozói voltak a balesetnek, elnyerik méltó büntetésüket. 

„Gyilkosságnak tartom” – értékelte Lázár János a tragédiát, amelyben egy vétlen kerékpáros az életét vesztette.

Bejelentette továbbá, hogy a konkrét esettől függetlenül

a tárca megkezdte a KRESZ felülvizsgálatát a Belügyminisztériummal közösen.

Az átalakítást ősszel társadalmi egyeztetésre bocsátják. A közlekedési jogszabályok módosítását Lázár János azzal indokolta, hogy azok nem adnak választ az elmúlt húsz évben megváltozott közlekedési rendre. Külön kitért a budapesti közlekedési helyzetre is, ugyanis a fővárosi utcák használóinak száma radikálisan megnőtt és ennek kezelése elsődlegesen a fővárosi önkormányzat feladata. 

A KRESZ nem követte le a változásokat. Modern, innovatív KRESZ-re van szükség, nem pedig olyan megközelítésre, hogy a közlekedés melyik szereplőjét támogatjuk és melyiket nem

 – hangsúlyozta és közölte azt is, hogy nem zárja ki a szigorításokat, így például mérlegelik azt is, hogy alkalmazzák az átlagsebesség mérését Magyarországon.

Emlékeztetett, hogy a hazai közúti balesetek 30 százaléka történik sebességtúllépés miatt.

 Az esetek több mint kétharmada a járművezetők rossz döntésének következménye. 

Ezért azt mondta, hogy a B kategóriás jogosítvány megszerzésének feltételrendszerét érdemben át kell gondolni, ezért azt tervezi, hogy át fogja alakítani a személyautóra vonatkozó jogosítvány kategóriáját. 

A jogosítványhoz kötött elméleti, gyakorlati tudás, valamint pszichológia alkalmasság is felülvizsgálatot érdemel. Nem csak jobb jogszabályokra van szükség, hanem jobban is kellene vezetni 

– emelte ki Lázár János.

A teljes cikket a Világgazdaság oldalán olvashatjal el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában