Új alapok

2023.07.01. 19:30

Fontos változások lesznek a jövő évi érettségin és felvételin

Változásokat vezetnek be a történelem- és a magyar érettségin, a felvételi számításnál pedig eltörlik a jogszabályban meghatározott minimum-ponthatárokat.

MW

Diákok a történelem középszintû írásbeli érettségi vizsgán az Egri Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban 2023. május 10-én

Forrás: MTI

Fotó: Komka Péter

Véget ért június 30-án a 2022/2023-as tavaszi érettségi időszak,  jövőre pedig teljesen új alapokra kerülnek a vizsgák, ugyanis 2024-ben azok számára is elérkezik a legfontosabb középiskolai megmérettetés, akik 2020-ban az új Nemzeti alaptanterv szerint kezdték meg a tanulmányaikat − írja a Magyar Nemzet.

2024. május–júniusi érettségi vizsgaidőszak számolni kell azzal, hogy érdemi változásokat vezetnek be a történelem- és a magyar érettségin, utóbbinál többek között a szövegértésnél nyelvtani kérdések is lesznek, nem kell érvelni a diákoknak, de lesz azonban helyette egy irodalmi-műveltségi teszt, valamint változik a szóbeli is, az eddigi hat kötelező életműtétel (Kosztolányi Dezső, Babits Mihály, József Attila, Arany János, Petőfi Sándor, Ady Endre) újabb írókkal, költőkkel bővül, felkerül a listára Jókai Mór, Mikszáth Kálmán, Vörösmarty Mihály és Herczeg Ferenc is.

A felvételi eljárás is változik: a folyamat pedig már idén elkezdődött, de a hangsúlyos változások csak jövőre lépnek életbe. 

A teljes cikket a Magyar Nemzeten olvashaja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában