Diplomácia

2023.07.03. 12:31

Szijjártó Péter: kiemelt stratégiai cél a magyar–szlovák kapcsolatok fejlesztése (videó)

A magyar kormányzati külpolitika egyik fő célja a Magyarország és Szlovákia közötti kapcsolatok fejlesztése, mivel a két országot több dolog köti össze, mint ami elválasztja – idézte az MTI Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, miután szlovák kollégáját fogadta hétfőn Budapesten.

MW

Szijjártó Péter szerint kiemelt cél a szlovák-magyar kapcsolatok erősítése

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Attila

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Miroslav Wlachovskyval tartott közös sajtótájékoztatóján aláhúzta, hogy ez a látogatás is mutatja, hogy a kétoldalú kapcsolatokra szánt kiemelt figyelem és elkötelezettség kölcsönös a Duna mindkét oldalán.

Magyarországnak Szlovákiával van a leghosszabb határszakasza, a szomszédos államok közül Szlovákia hazánk legfőbb kereskedelmi partnere, illetve jelentős magyar közösség él Szlovákiában – sorolta.

Emlékeztetett arra is, hogy míg 2010-ben csak 22 határátkelési pont volt a két ország között, idén ezek száma 40-re nő. 

Ez jelentős előrelépés és praktikus kifejeződése mindannak, amiről akkor beszélünk, amikor azt mondjuk, hogy több minden köt minket össze, mint ami elválaszt

– fogalmazott.

„Éppen ezért tehát Magyarországon a külpolitikának mindig egy stratégiai céljának kell lennie, hogy a két ország közötti kapcsolatokat fejlesszük” – tette hozzá Szijjártó, aki hangsúlyozta, hogy 

Közép-Európa „sorsközösségként” hasonló kihívásokkal néz szembe a biztonság, az energiaellátás és a migrációs nyomás terén.

Az első témáról közölte, hogy Magyarország július elsejétől részt vesz a légtérvédelmi feladatok ellátásában Szlovákiában, rotációs alapon. 

Minél inkább biztonságban van Szlovákia, annál inkább biztonságban vagyunk mi is, ez fordítva is így van

– mondta.

Kitért az energiaellátási krízisre is, kiemelve, hogy mindkét állam tagja az európai nukleáris koalíciónak, fellépnek az olcsó, biztonságos és fenntartható áramtermelési módszernek számító atomenergia elleni negatív diszkriminációval szemben, s ragaszkodnak ahhoz, hogy az energiamix összeállítása továbbra is maradjon nemzeti hatáskörben.

Sajnos sokszor szembesülünk ideológiai támadásokkal a nukleáris energia kapcsán, de mi ezeket soha nem fogadjuk el, és ragaszkodunk ahhoz, hogy a nukleáris energiát tudjuk használni

 – mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

Rámutatott, hogy a felek a villamosenergia-ellátás terén is sokat segítenek egymásnak, mára a hálózatok összekötése megtörtént az ország mindkét felében.

Érintette az Oroszországgal szembeni európai uniós szankciókat is, és figyelmeztetett, hogy az év végén lejár egy fontos kivétel, amelynek alapján a Mol-csoporthoz tartozó szlovák Slovnaft értékesíthet orosz kőolajból származó olajtermékeket Csehországban.
Kiemelte: a vállalat óriási, százmillió eurós beruházásokba kezdett, hogy a pozsonyi finomítója képessé váljon más forrásból származó kőolaj feldolgozására is, de a munkálatokhoz még egy évre van szükség. 

Ezért azt kérjük az Európai Uniótól, hogy hosszabbítsa meg egy évvel ezt a szankciós kivételt

 – húzta alá a miniszter, aki arról is beszámolt, hogy a zágrábi kormány, a jelenlegi háborús helyzetet kihasználva, a piaci ár körülbelül négyszeresére emelte a tranzitdíjakat az oroszországi import alternatívájaként megjelenő horvátországi szállítási útvonalon, ami 

súlyos terhet ró a magyar és a szlovák kőolajellátásra is, ráadásul nehezíti a diverzifikációt.

Mi azt gondoljuk, hogy tisztességtelen dolog az, hogyha valaki a háborús helyzeten nyerészkedik, főleg akkor, amikor más országok energiaellátásának biztonságáról van szó

 – hangsúlyozta.

A migráció ügyét taglalva leszögezte, hogy Magyarország határozottan elutasítja a kötelező EU-s letelepítési kvótákat. 

Ha szolidaritásról beszélünk, akkor a szolidaritás részének szeretnénk tudni a határvédelem érdekében tett erőfeszítéseket Magyarország sok tíz-százmilliárd forintot költött arra, hogy megvédje az Európai Unió külső határát, ehhez gyakorlatilag semmilyen támogatást Brüsszelből nem kaptunk

 – sérelmezte Szijjártó Péter.

Ugyanakkor üdvözölte, hogy a szlovák hatóságok rendőrök és határőrök küldésével segítik hazánkat a határok védelmében. Illetve közölte, hogy tárgyalások zajlanak közös járőrszolgálatokról is, hogy így is hatékonyabbá lehessen tenni a fellépést az illegális bevándorlás és az embercsempészek ellen.

A miniszter újságírói kérdésre válaszolva sok sikert kívánt a francia szerveknek a rend és a nyugalom helyreállításában. Ezzel összefüggésben pedig egyértelműnek nevezte, hogy 

illúzióvá vált az a nyugat-európai álom, amely a más kultúrából tömegesen, sokszor illegálisan és erőszakosan érkező emberek társadalmi integrációjára vonatkozott.

„Éppen ezért az illegális migráció inspirálása, bátorítása helyett végre az illegális migráció megállítására kellene koncentrálni” – mondta.

Ukrajna esetleges NATO-csatlakozásáról szólva közölte, hogy háborúban álló ország esetében erről szó sem lehet. 

Ismételten aláhúzta azt, hogy egyházi együttműködés keretében érkezett nemrég Oroszországról Magyarországra a tizenegy volt hadifogoly, akik hazánkban szabadon mozoghatnak, azt csinálnak, amit akarnak, azzal lépnek kapcsolatban, akivel akarnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában