Diplomáciai csúcsüzem

2023.08.20. 12:32

Az ukrajnai földgáztranzit kiesése esetén Szerbia biztosítani tudja a szállítási útvonalat (videó)

Szerbia biztosítani fogja a szállítási útvonalat, amennyiben Ukrajna felmondja az Oroszországból érkező földgáz tranzitjára vonatkozó korábbi megállapodást - közölte a tárca tájékoztatása szerint vasárnap Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

MW

Forrás: Szijjártó Péter Facebook-oldala

Fotó: Borsos Mátyás

A tárcavezető arról számolt be, hogy az atlétikai világbajnokság és a nemzeti ünnep napján diplomáciai csúcsüzem van Budapesten, ahova több ország vezetője is munkalátogatásra érkezett.

Orbán Viktor kormányfő eddig Türkmenisztán, Szerbia és a boszniai Szerb Köztársaság elnökével, valamint a bosznia-hercegovinai államelnökség képviselőjével folytatott kétoldalú tárgyalásokat. Az elkövetkező órákban pedig az azeri, a kirgiz és a török államfő érkezik a Karmelita kolostorba – tudatta.

Majd leszögezte, hogy 

a szoros együttműködés a közép-ázsiai és a nyugat-balkáni országokkal nagyban hozzájárul Magyarország biztonságához több szempontból is.

És erre a biztonságra most nagyon nagy szükség van, amikor válságok nehezítik az európai országok mindennapjait, biztonsági és energiaellátási válságról is sajnos szó van. Azonban a közép-ázsiai és a nyugat-balkáni országokkal való szoros együttműködés segít minket abban, hogy ezen válságok következményeit le tudjuk győzni

– mutatott rá.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy az Oroszországgal folytatott korrekt földgázszállítási együttműködés segít hazánk energiabiztonságának garantálásában.

Rámutatott, hogy ez a földgáz jórészt Szerbián keresztül érkezik már ma is Magyarországra, s az utóbbi napokban azt lehetett hallani, hogy Ukrajna fel kívánja mondani a korábban Oroszországgal megkötött tranzitmegállapodást.

Szerbia elnöke világossá tette, hogy amennyiben Magyarország növelni kívánja a Szerbián keresztüli földgázszállításokat, akkor Szerbia a szükséges szállítási kapacitásokat biztosítani tudja

– mondta.

Ismételten bebizonyosodott, hogy korábban a Török Áramlat vezeték megépítésének ötlete, és aztán ennek végrehajtása stratégiai fontosságú döntés volt

– fogalmazott.

A miniszter fontosnak nevezte a minél több forrás bevonását is, mivel annál biztonságosabb a helyzet. Kiemelte: ebből a szempontból fontos a politikai akarat Türkmenisztán részéről, hogy Magyarország is cél- és tranzitállama legyen az onnan esetlegesen Európába meginduló földgázszállításnak.

A politikai megegyezés megköttetett, így most a vállalatokon a sor, hogy a kereskedelmi tárgyalásokat lefolytassák

– közölte.

Végül azt is üdvözölte, hogy szeptemberben megkezdheti a működését a magyar-szerb közös regionális földgázkereskedő vállalat, ami tovább erősíti a térség energiabiztonságát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában