Hajtóvadászat

2023.10.16. 21:39

A terror elérte Brüsszelt is: agyonlőttek két embert (videó)

Két ember életét vesztette egy lövöldözésben hétfőn este Brüsszel belvárosában – közölte a belga rendőrség. Az incidens a King Baudouin Stadiontól pár kilométerre történt, ahol a svéd és a belga válogatott játszott labdarúgó-mérkőzést. A meccset a történtekre tekintettel a félidőben félbeszakították. Az elkövető szökésben van.

MW

Két ember életét vesztette egy lövöldözésben hétfőn este Brüsszel belvárosában, 2023. október 16-án

Forrás: AFP

Fotó: HATIM KAGHAT

A helyi sajtóban amatőr felvételek jelentek meg, amelyeken egy férfit lehet látni, ahogy több lövést is lead egy állomás közelében fegyveréből.

A belga hírügynökség szerint a két áldozat svéd állampolgár volt és feltehetőleg fociszurkolók lehettek. 

A felkavaró képsorokat alább tekinthetik meg:

A svéd válogatottat hétfőn este fogadta a belga csapat Európa-bajnoki selejtezőn az incidens helyszínétől nagyjából öt kilométerre található Heysel Stadionban. A meccset a történtekre tekintettel a félidőben félbeszakították – adta hírül a TV6 helyi televíziós csatorna. Szemtanúk szerint a szurkolókat kérték, hogy maradjanak a stadionban. A találkozó 1–1-es állásnál, a szünetben a svéd válogatott kérésére félbeszakadt, a belgák elfogadták a döntést.

Svéd szurkolók a lelátón várakoznak  a brüsszeli King Baudouin Stadionban 2023. október 16-án
Fotó: JOHN THYS / Forrás: AFP

Alexander De Croo belga miniszterelnök az X közösségi portálon őszinte részvétét fejezte ki a svéd miniszterelnöknek és megerősítette, hogy az áldozatok svéd állampolgárok. Bejegyzésében úgy fogalmazott, hogy közös céljuk a terrorizmus elleni harc.

A belgiumi válságközpont tájékoztatása szerint Brüsszelben a legmagasabb - négyes szintre - emelték a terrorkészültséget.

Az Albániában tartózkodó Emmanuel Macron francia elnök szerint Brüsszelt iszlamista terrortámadás érte.

Egy belga lap szemtanúkra hivatkozva arról számolt be, hogy az elkövető a lövések leadása előtt azt kiállította, hogy Allahu Akbar.

Az interneten megjelent egy videófelvétel is az állítólagos elkövetőtől. 

Nevem Abdesalem Al Guilani és Allah harcosa vagyok. Az Iszlám Államtól (dzsihadista szervezet) vagyok. Szeretjük, akik szeretnek minket, és gyűlöljük, akik gyűlölnek minket. A vallásunkért élünk és azért is halunk meg. Alhamdullilah. Testvéretek a muszlimok nevében állt bosszút. Három svédet öltem meg eddig. Alhamdullilah. Igen, három svédet

– hangoztatta a férfi a felvételen.

Ilse Vande Keere rendőrségi szóvivő szerint a hatóságok gyorsan kiérkeztek a helyszínre és haladéktalanul lezárták a környéket. A lövöldözés körülményeiről nem mondott részleteket.

A belga hírügynökség szerint egyelőre nem volt őrizetbe vétel az ügyben.

Annelies Verlinden belügyminiszter bejelentette, hogy 

hajtóvadászatot indítottak az elkövető kézre kerítése érdekében.

Az interneten keringő felvétel szerint a támadónak robogóval sikerült elmenekülnie a tetthelyről.

Több európai országban is fokozott készenlétben vannak a hatóságok az izraeli események miatt. Ugyanakkor a belga fővárosban az utóbbi időben nemzetközi kábítószer-kereskedelemhez köthető több erőszakcselekmény is történt.

 


 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában