Tanuszoda épült

2023.11.07. 17:18

Menczer Tamás: a gyermek az első

„Tanuszodát azért építünk, mert a gyermek az első” – jelentette ki Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára kedden Budakeszin, a Hargitay András Tanuszoda átadásán.

MW

Budakeszin átadták a Hargitay András Tanuszodát, amelyhez a kormány 1,5 milliárd forinttal járult hozzá

Forrás: Menczer Tamás / Facebook

Menczer Tamás, aki Pest Vármegye 2. számú választókerületének országgyűlési képviselője is, nagy ünnepnek nevezte a tanuszoda átadását Budakeszi és a budakörnyéki régió életben. 

Hozzátette: képviselőként feladata azt segíteni, hogy a budakörnyékiek élete a lehető legjobb, legkényelmesebb és legkomfortosabb legyen. Mint mondta, ebben a munkában teszünk ma egy nagy lépést előre. 

Közölte, a tanuszoda felépítésére a kormány másfél milliárd forintot fordított.

Ígéretet kapott arra – mondta –, hogy jövő szeptemberben a tanuszoda bekerül az Úszó Nemzet Programba. Az államtitkár kiemelte, hogy az uszodát egy roppant nehéz, válságokkal terhelt időszakban építették. Úgy fogalmazott: 

ha béke lenne a szomszédunkban, akkor (...) száz- és ezermilliárd forintos az a nagyságrend, amellyel többet fordíthatnánk az ország fejlesztésére, ezért van szükség békére, és ezért képviseli ezt a magyar kormány.

Lázár János építési és közlekedési miniszter az ünnepségen Orbán Viktor miniszterelnök megbízásából köszöntötte Budakeszi lakóit, és arról beszélt, 

2011-ben hirdette meg az oktatási és egészségügyi kormányzat a mindennapos testnevelés intézményét azzal a céllal, hogy egészségesebb legyen a következő generáció.

 A most Budakeszin megnyílttal együtt eddig mintegy hatvan tanuszodát és mintegy kilencven tornatermet, tornacsarnokot adtak át Magyarországon az iskolai mozgás feltételeinek megteremtéséhez

 – ismertette a miniszter, hozzátéve, a programot folytatják, azt akarják, hogy minden járási, komolyabb lokális központban legyen tanuszoda, tornaterem, tornacsarnok.

Lázár János elmondta azt is, hogy a Hargitay András Tanuszoda fenntartását a kormány finanszírozza, és ez mintegy 90 millió forintnyi éves megtakarítást jelent Budakeszinek.

A miniszter beszélt az agglomerációs közlekedésről is. Célként határozta meg, hogy a következő években a Budapestet körbevevő teljes HÉV-hálózat újraépítésével, a Budapestnek nyújtott támogatás révén a tömegközlekedés modernizációjával, valamint az M1-es hatsávosításával, az M100-as megépítésével, az autópályákra és a fővárosba vezető utak javításával, buszsávok kiépítésével megkönnyítsék a régió életét.

Ez nagyon nagy adósságunk, és „bődületes” költségekről van szó, mondta Lázár János, ismertetve, hogy az M100-as Esztergomig 400 milliárd forintba kerülne, az M1-es hatsávosítása Győrig pedig 750 milliárdba.

A miniszter kijelentette: készen állnak arra, hogy Magyarország következő tízéves közút- és gyorsforgalmi út fejlesztési programját úgy valósítsák meg, hogy „az agglomeráció számára könnyebb és élhetőbb legyen a vidék”.
Győri Ottilia (Fidesz-KDNP), Budakeszi polgármestere felidézte, 2017-ben beszélt Orbán Viktornak arról, hogy a budakesziek nagy közös álma egy uszoda. 

A közös álmunk most valóra vált, a közösségünk számára ez egy nagyon nagy nap. Számunkra rendkívüli dolog, ami most itt történik

– mondta.
Hargitay András olimpiai bronzérmes, háromszoros világ- és Európa-bajnok úszó nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy róla nevezték el az uszodát.

Az átadáson elhangzott, a tanuszoda építéséről 2020-ban döntött a kormány, a mintegy másfél milliárd forintos állami beruházáshoz a település önkormányzata biztosított építési telket. 

Az uszoda rendelkezik egy 25x15 méter, 190 centiméter mély, hat pályasávos úszómedencével, valamint egy 10x6 méter, 80 centiméter mély kisebb tanmedencével. Az akadálymentes uszodánál parkolót is kialakítottak. Önkormányzati finanszírozással szaunák is működnek majd az épületben.

A közreadott sajtóanyag szerint a létesítmény egyaránt alkalmas az iskolai és óvodai úszásoktatásra, és az oktatási időn kívül a település lakosai, valamint a versenysportolók is igénybe vehetik az uszoda szolgáltatásait.

Az uszoda terheléses próbaüzeme szerdán kezdődik, a próbaüzem idején az előre egyeztetett csoportok mellett a lakosság is használhatja a létesítményt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában