Diplomácia

2023.12.10. 07:29

A nemzetközi baloldali erők elleni küzdelemről tárgyalt Orbán Viktor az új argentin elnökkel (videó)

Orbán Viktor miniszterelnök szombat este kétoldalú tárgyalást folytatott Javier Mileivel, Argentína új elnökével, akinek beiktatási ünnepségére vasárnap kerül sor Buenos Airesben - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

MW

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Javier Milei megválasztott argentin elnök (j) fogadja Orbán Viktor kormányfőt Buenos Airesben 2023. december 9-én

Forrás: MTI

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor személyesen is gratulált Javier Mileinek a választási győzelemhez, és magyarországi hivatalos látogatásra hívta meg az új államfőt. 

Egyeztettek a magyar-argentin kétoldalú kapcsolatok fejlesztési lehetőségeiről, valamint a politikai együttműködésről a nemzetközi baloldali erők elleni hatékonyabb küzdelem érdekében - fogalmazott a közleményben a sajtófőnök.

ORBÁN Viktor; MILEI, Javier
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Javier Milei megválasztott argentin elnök (j) fogadja Orbán Viktor kormányfőt Buenos Airesben 2023. december 9-én
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán / Forrás: MTI

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnökeként szombaton az argentin fővárosban kétoldalú tárgyalást folytatott Santiago Abascallal, a jobboldali spanyol VOX párt elnökével is.

A megbeszélésen az európai parlamenti választást megelőző kampányidőszak közös teendőiről, a választások tétjéről: a nemzeti szuverenitás megvédéséről volt szó.

Így fogadták Orbán Viktort és Jair Bolsonarót Argentínában

Hangos ovációval, tapssal fogadták Orbán Viktort és Jair Bolsonarót Buenos Airesben – derül ki a videóból, amit a volt brazil elnök osztott meg X-en. – Magyarország és Brazília talán messze van egymástól, de a foci sokat segít, és a politika is, hiszen ő itt van – mondta a magyar miniszterelnök az őket köszöntő tömegnek a Magyar Nemzet cikke szerint.

Jair Bolsonaro később ismét megemlékezett találkozóról, megosztotta Orbán Viktor bejegyzését is. „Részemről az öröm, miniszterelnök úr. Mindig jó látni téged, és csodás olvasni szavaidat” – reagált.

A kormányfő a katolikus törvényhozók hálózatának tagjaival találkozott Argentínában

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke vasárnap délelőtt a Nemzetközi Katolikus Törvényhozók Hálózatának (ICLN) argentin tagjaival tárgyalt - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A megbeszélésen parlamenti képviselők és államtitkárok vettek részt, akikkel Orbán Viktor a kereszténydemokrata politizálás kihívásairól és lehetőségeiről cserélt eszmét.

ORBÁN Viktor
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő, a Fidesz elnöke (álló sor, b4) a Nemzetközi Katolikus Törvényhozók Hálózatának (ICLN) argentin tagjaival Buenos Airesben 2023. december 10-én
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán / Forrás: MTI

Ezért fontos Orbán Viktor argentínai látogatása

„Javier Milei győzelme tükrözi Magyarország figyelmét a globális politikai változásokra, különösen Latin-Amerikában. Mivel Magyarország és európai szövetségesei egyre inkább a régióra összpontosítanak, Milei győzelme lehetőséget kínál a közös értékek és a lehetséges szövetségek kialakítására” – vélekedett a jobboldali politikus győzelméről korábban Jorge González-Gallarza. Az Alapjogokért Központ vendég kutatója a Magyar Nemzetnek rámutatott: a politikai változásokkal küszködő világban az argentin választási eredmény

Milei győzelmének tükrében olyan tanulságokat és lehetőségeket rejt magában, amelyeket Magyarországnak éberen kell figyelnie és stratégiailag ki kell használnia a szövetségekre és közös értékekre való törekvés során.

Argentína a jobboldali fordulat politikai jelentősége mellett természetesen kereskedelmi és – kevésbé köztudott módon – energetikai szempontból is fontos.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában