Meggondolatlan intézkedéssorozat

2023.12.29. 17:54

Zsigmond Barna Pál: az uniós vezetés rosszul kezeli a válságokat

Az uniós vezetés nem kezeli jól a válságokat – fogalmazott Ukrajna kapcsán Zsigmond Barna Pál, az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára Facebook-oldalán pénteken, írja az MTI.

MW

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök évértékelő sajtótájékoztatót tart Kijevben 2023. december 19-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Szerhij Dolzsenko

Az EU történetének legkritikusabb időszakát éli, és a tapasztalat azt mutatja, hogy az uniós vezetés nem kezeli jól a válságokat. Ukrajna esetében közel két évvel a háború kitörése után sincs átgondolt, stratégiai szemléletű uniós válasz arra, hogy miként kerülhetnének közelebb a felek a békéhez, és hogyan lehetne legalább enyhíteni a háború okozta, az egész kontinenst sújtó gazdasági károkat. Mindeközben ismét egy előkészítetlen és meggondolatlan intézkedéssorozatot próbálnak rákényszeríteni a tagállamokra. és míg „Ukrajna-lázban ég a teljes brüsszeli elit”, a migrációs krízisről, a növekvő antiszemitizmusról és a terrorveszélyről szinte egy szó sem esik – fogalmazott az államtitkár.

Hozzátette: Magyarország támogatni fog minden olyan kezdeményezést, amely ahhoz járul hozzá, hogy Európa újra az alapító atyák által megálmodott béke és prosperitás irányába haladjon. Az Ukrajnával kapcsolatos,

„felelőtlen és átgondolatlan, uniós intézményi és pénzügyi kérdéseket is érintő ígérgetés azonban egyáltalán nem ilyen”.

Ukrajna csatlakozásával hatalmas anyagi terheket vállalna magára a közösség. Mindemellett – bár még meg sem kezdődött a csatlakozási tárgyalás – azt is láthatjuk, hogy milyen károkat okozott a génmódosított, gyenge minőségű ukrán gabona jogellenes piacra kerülése és a fuvarozási szektor is megszenvedte az ukránok meggondolatlan beengedését a piacra – jegyezte meg Zsigmond Barna Pál.

Mindez jól mutatja, hogy mekkora veszélyekkel, kockázatokkal, károkkal jár egy szabályokon és teljesítményen alapuló bővítési folyamat helyett a politikailag motivált döntés

– írta az államtitkár.

Az objektív kritériumok alapján nem Ukrajna csatlakozását kellene mindenáron erőltetni, hanem a nyugat-balkáni, csatlakozásra váró országokkal kellene a tárgyalásokat eredményesen lezárni. Ez lenne egész Európa, így hazánk érdeke is – fűzte hozzá Zsigmond Barna Pál Facebook-bejegyzésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában