Hagyomány

2024.02.09. 09:46

A miniszterelnök évértékelője nyitja a politikai szezont

Orbán Viktor idén február 17-én, szokás szerint a Várkert Bazárban értékeli a mögöttünk hagyott esztendőt.

MW

Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszédet tart a Várkert Bazárban 2022. február 12-én

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Fotó: Benko Vivien Cher

A hagyományoknak megfelelően ebben az esztendőben is a kormányfő évértékelő beszéde nyitja meg a tavaszi politikai szezont. Orbán Viktor jellemzően nem a szűkebb éves keretek között szokott értékelni, a beszéde tágabb kitekintést nyújt stratégiai ívvel. 

Az idei lesz egyébként a 25. évértékelő azóta, hogy a miniszterelnök 1999-ben először adott helyzetértékelő beszédet 

– mutat rá a Magyar Nemzet. 

A lap emlékeztet: habár régebben a baloldal rendre támadta a miniszterelnök beszédeit, a balliberális politikusok mégis lemásolták a műfajt, és sorban jelentkeztek saját évértékelő beszédeikkel.

A 2010-es kormányváltás óta tartott évértékelők közös vonása, hogy a miniszterelnök mindig hangsúlyozta a gazdaság, a középosztály és a családok megerősítésének célját – jellemzően az évértékelő­kön jelentette be az adó- és rezsicsök­kentéseket, a családi kedvezmények és támogatások kiszélesítését, valamint a kormány munkahelyteremtő, vállalkozásösztön­ző lépéseit, például 

a 2023-as évértékelőjében ismertette az országbérlet és vármegyebérlet bevezetését.

Várhatóan az idei beszédben ismét szóba kerül az orosz–ukrán háború helyzete, az EU-s források ügye, valamint a közelgő európai parlamenti és az önkormányzati választások – írja a Magyar Nemzet.

Az évértékelőt követően a kormánypártok február 21–22-én tartják a kihelyezett frakcióülésüket, ahol a tanácskozás első napján Orbán Viktor felvázolja a következő időszak legfontosabb kihívásait, míg másnap sajtótájékoztatón számol be az eseményről Kocsis Máté, a Fidesz, valamint Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője.

Ezt követően, február 26-án kezdődik a parlament tavaszi ülésszaka.

A teljes cikk ITT olvasható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában