Betelt a pohár

2024.03.10. 11:43

Fővárosi biciklisávok: a veszélyes megoldásokból a kerékpárosoknak is elegük van

A Karácsony Gergely vezette fővárosi baloldal azt hangoztatja, hogy nekik a kerékpárral közlekedők biztonsága a legfontosabb, de az érintettek úgy érzik, a legtöbb megoldás éppen hogy veszélyesebbé teszi a biciklizést Budapesten.

MW

Kerékpárút a Szent István körúton

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Hónapokkal ezelőtt végigfestették sárga csíkkal az Árpád fejedelem útját és az abba belefutó Szépvölgyi utat. A kivitelezés már akkor elégedetlenséget váltott ki, mert az autók mellé terelték a kerékpárosokat, balesetveszélyes közlekedési helyzeteket előidézve, miközben az új biciklisávoktól csupán néhány méterre halad egy biztonságos külön bicikliút.

Most Karácsonyék a Szépvölgyi út és az Árpád fejedelem útját tették ,,biciklisbaráttá” – a címszó alatt annyi biciklis jelet fújtak fel, amennyit egy helyen szinte sehol máshol nem látni. Ennek eredményeként pedig kiigazodni sem egyszerű rajtuk – írja a Metropol.

A budapestiek lassan mindennap olyan új bicikliútba botlanak, amin éppen hogy veszélyesebb lett a kerékpározás
Fotó: Fügedi Richárd / Forrás: Metropol

Betelt a pohár

A Karácsony Gergely vezette fővárosi baloldal az intézkedésekkel kapcsolatban azt hangoztatja, nekik a kerékpárral közlekedők biztonsága a legfontosabb. Ám a budapestiek lassan mindennap olyan új bicikliútba botlanak, amelyen éppen hogy veszélyesebbé vált a kerékpározás. Ennek jellegzetes példája, amikor a kerékpárral közlekedőket beterelik az autósávokba, közlekedési káoszt teremtve.

A budapesti kerékpározó közösség is kiakadt. Életveszélyesnek tartják azt a megoldást, hogy összeterelik az autókat és a bicikliseket.

A meggondolatlan és sokszor veszélyes kerékpárút-átalakításokra több mint nyolcmilliárd forintot fordított a főváros. Ennek csaknem egymilliárdos eleme volt a Kerékpárosbarát infrastrukturális fejlesztések Budapest II., III. és XIII. kerületében című projekt. Az uniós fejlesztést Karácsony Gergelyék a főváros és a BKK között megvalósuló konzorcium keretében használták fel botrányosan.

A teljes cikket a Metropolon olvashatja el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában