Bosszú

2024.03.25. 16:20

Vitézy Dávid támogatása miatt felfüggesztik együttműködésüket az európai zöldek az LMP-vel

Vitézy Dávid főpolgármester-jelöltsége miatt az Európai Zöld Párt (EGP) felfüggesztette együttműködését egykori pártjával.

MW

Forrás: Vitézy Dávid / Facebook

Fotó: Bertalan Soos

„Az Európai Zöld Párt Európa-párti és demokráciapárti mozgalomként elkötelezetten küzd Orbán Viktor magyar miniszterelnök szélsőjobboldali, Európa-ellenes és populista rezsimje ellen” – írja a pártcsalád közleményében, amely szerint Karácsony Gergely második budapesti győzelme nélkülözhetetlen a demokratikus és Európa-párti erők térnyeréséhez.

Schiffer kiosztotta az európai zöldeket

„Óriási tévedésem volt, amikor 2010 után lelkesen támogattam a hajdani LMP csatlakozását az EGP-hez” – írta közösségi oldalán Schiffer András. Hozzátette: „jó hír, hogy a mandátumbecslések szerint az EP-választások legnagyobb vesztese az EGP lesz. Egyszer mindennek a helyére kell kerülnie.”

Azt ugye senki nem gondolja komolyan, hogy az EGP-t a rakpartlezárások, a járatritkítások, Budapest zöldterületei zéró százaléknál jobban érdekli

– szögezte le az ügyvéd.

© Cseh Gábor
Schiffer András
Fotó: Cseh Gábor / Forrás: Vas Népe

„A nyolcvanas években antiimperialista és pacifista német Zöldek – és farvizükön az EGP – ma a legnagyobb háborús uszítók, a tengerentúli nagytőke és persze a német autóipar lobbistái. Régen nem a jövő generációk, sokkal inkább a hadiipar, a Big Pharma és az agrobizniszben is utazó magántőkealapok érdekeit szolgálják”

 – írta Schiffer András, aki szerint a zöldeknek fontosabb az identitáspolitikai őrület, mint a természeti erőforrások védelme.

A Magyar Nemzet teljes cikke ITT olvasható el. 

Ungár Péter: nem külföldön fogják eldönteni, ki a főpolgármester-jelöltünk

„Az Európai Zöld Párt nem szokott beleszólni tagállamok önkormányzati választásaiba, most azért teszik, hogy a nyugat-európai tagpártok orbánozós kampányait védjék a liberális vetélytársaikkal szemben” – írta közösségi oldalán Ungár Péter. Az LMP társelnöke rámutatott:

Szívük joga, hogy ezt tegyék, de egy dolgot megmutat, az európai zöldeknek a holland, a német és az osztrák szavazók számítanak, teljesen hidegen hagyja őket, hogy mennyire zöld egy városvezetés, amely járatritkításokat akart bevezetni.

UNGÁR Péter
Ungár Péter, az LMP társelnöke
Fotó: Lakatos Péter / Forrás: MTI

Ungár Péter ugyanakkor úgy véli, legalább nem kell védenie „az európai zöld fősodor őrületeit”. Szavai szerint amúgy sem lehetett volna közös európai kampányt véghezvinni, hiszen a nyugati zöldek az akkumulátorgyarmatosítás helyett  az elektromobilitás erőltetését választják, a gondoskodó munkában dolgozó kelet-európai nők béregyenlősége helyett pedig a nem bináris vécékkel foglalkoznak.

„Nekünk nem külföldön fogják eldönteni, ki a főpolgármester-jelöltünk. A budapestiek Vitézy Dáviddal járnak jól” – zárta bejegyzését a politikus.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában