Katasztrófa

2024.04.04. 11:52

Földrengés Tajvanon: meghaladta az ezret a sérültek száma

Meghaladta az ezret a tajvani földrengés sérültjeinek száma csütörtökre virradóan. A halálos áldozatok száma továbbra is kilenc. A Hualien megye egyik nemzeti parkjában eltűnt ötven szállodai alkalmazott közül több tucatnyit megtaláltak – írja az MTI.

MW

Részben összedőlt ház romjaira fecskendez vizet tűzoltó a kelet-tajvani Hualienben 2024. április 4-én, miután az előző nap 7,2-es erősségű, az utóbbi negyed század legerősebb földrengése volt Tajvanon

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Daniel Ceng

Az utóbbi 25 év legerősebb tajvani földrengésének számító szerdai 7,2-es földmozgás a reggeli órákban történt a gyéren lakott, keleti Hualien megyében. A rengést még a sziget fővárosában, Tajpejben is érezni lehetett, ott azonban csak minimális károk keletkeztek.

Megroggyant házat vizsgálnak meg szakértők a kelet-tajvani Hualienben 2024. április 4-én, miután az előző nap 7,2-es erősségű, az utóbbi negyed század legerősebb földrengése volt Tajvanon
Fotó: Daniel Ceng / Forrás: MTI/EPA

A tajvani tűzoltóság közlése szerint a sérültek száma 1058, és a Tarokó Nemzeti Parkban eltűnt ötven szállodai alkalmazott többségét megtalálták. További 646 ember még mindig nem tud kijutni a park területéről az útlezárások miatt, ők többnyire hotelekben vannak – tették hozzá.

Szerdán helikopterrel sikerült kimenekíteni a két kőfejtőben ragadt hetven bányász közül az egyik helyszínről hat embert – közölték a hatóságok csütörtök reggel, hozzátéve, hogy a másik helyszínen 64 ember még mindig el van zárva a külvilágtól.

Csütörtökön folytatódott a Tarokó-szurdokot a sziget nyugati partvidékével összekötő autópálya megtisztítása a törmelékektől. Lin Ju-csang belügyminiszter a Facebookon megosztott bejegyzésében közölte, hogy a mentőszolgálatok várhatóan csütörtök este jutnak el a parkban rekedt emberekhez.

A Hualien felé tartó vasútvonalat már csütörtök reggel megnyitották egy állomás kivételével, amely a földrengés okozta károk miatt továbbra is zárva marad – közölte a vasúttársaság vezetése.

Hualien városban az épületekben rekedt összes embert kiszabadították, de a háromszáznál is több utórengés miatt sokan otthonuk helyett sátorban töltötték az éjszakát.

A város központjában található tízemeletes épület, az Uránusz lakói az épület előtt várakoztak, hogy kihozhassák lakásukból legfontosabb személyes tárgyaikat. A lakókra védősisakot adtak, és mindenkinek tíz perc állt a rendelkezésére, hogy összegyűjtse a legfontosabb értéktárgyait.

Hszu Csen-vej, Hualien város polgármestere korábban 48 megrongálódott lakóépületről számolt be, amelyek közül több olyan éles szögben dőlt meg, hogy a földszinti rész teljesen összezúzódott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában