Diplomácia

2024.05.25. 10:21

Orbán Viktor Bulgária elnökével tárgyalt

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a Karmelita kolostorban fogadta Rumen Radev bolgár köztársasági elnököt – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

MW

Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Rumen Radev bolgár elnököt (b) a Karmelita kolostorban 2024. május 25-én

Forrás: MTI

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A tárgyaláson áttekintették a magyar EU-elnökség programját, amelynek kiemelt eleme a Nyugat-Balkán stabilitása.

Orbán Viktor és Rumen Radev megállapította:

a térség békéjének és fejlődésének előmozdításában kulcsszerepe van Magyarország és Bulgária együttműködésének.

RADEV, Rumen; ORBÁN Balázs; SZIJJÁRTÓ Péter; ORBÁN Viktor
Orbán Viktor miniszterelnök (j) tárgyalást folytat Rumen Radev bolgár elnökkel (b) a Karmelita kolostorban 2024. május 25-én. Orbán Viktor mellett balra Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója, jobbra Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher / Forrás: MTI

Sulyok Tamás: a magyarokat és bolgárokat történelmi sorsközösség köti össze

A magyarokat és a bolgárokat történelmi sorsközösség, sőt, barátság köti össze – hangsúlyozta Sulyok Tamás köztársasági elnök sajtónyilatkozatában, miután megbeszélést folytatott Rumen Radev bolgár elnökkel szombaton  Budapesten, a Sándor-palotában.

Sulyok Tamás elmondta: a bolgár elnökkel folytatott megbeszélés témája volt egyebek mellett a nemzeti kisebbségek kérdése, a magyar–bolgár gazdasági kapcsolatok, különös tekintettel az energiabiztonság kérdésére.

Kiemelte: egyetértettek abban, hogy a migrációt meg kell állítani, annak a kiváltó okait kell kezelni és nem a tüneteit.

Egyetértettek abban is, hogy az orosz–ukrán háborút diplomáciai úton kell rendezni, és hogy mielőbbi tűzszünetre, illetve egy igazságos és fenntartható békére van szükség.

A köztársasági elnök elmondta: Magyarország továbbra is elkötelezett Bulgária és Románia teljes körű schengeni csatlakozása mellett.

Sok kihívás előtt állunk, ezért még szorosabb együttműködésre van szükség Bulgária és Magyarország között ezek áthidalására – mondta Rumen Radev bolgár elnök, miután megbeszélést folytatott Sulyok Tamás köztársasági elnökkel szombaton a Sándor-palotában.

A bolgár elnök elmondta: a megbeszélésen a kereskedelem, a pénzügy és a turizmus témáját is érintették, de nagyon sok más lehetőséget látnak az együttműködéseket illetően. Példaként említette a magas hozzáadott értékkel kapcsolatos gazdasági ágazatokat, a honvédelmi és a védelmi ipart. Megbeszélést folytattak a kulturális és az oktatásügyi együttműködésről is – tette hozzá.

Rumen Radev kulcsfontosságú kérdésnek nevezte az energiaügyi biztonság, az energetika kérdését. Kiemelte: Bulgária megígérheti, hogy a jövőben is fontos és stabil partner lesz a tranzitszállításokat illetően.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában