Ország-világ

2015.08.03. 20:29

90 évesen is jógázik Etka anyó húga

Októberben ünnepli a szegedi Császárné Benke Mária 90. születésnapját. Etka anyó húga - miután testvére segítségével úrrá lett betegségén - jógát oktatott, mozgás- és életmódtanácsaival segítette beteg emberek gyógyulását.

Kancsár Tímea

– Reggelente bevált módszerekkel melegíti be a testét, az elméjét?

– Fél öt körül kelek. Nyáron rögtön kimegyek a "gyalogtúrámra". Elsétálok az utca végéig és vissza. Majd még egyszer a közepéig. Utána meglocsolom a rózsáimat, és elkezdem a szokásos meridián tornámat, ami tapsolással kezdődik, a kézhát összeütésével, illetve a mutató- és hüvelykujjak, majd a kisujjak összeverésével folytatódik. Utána jön az akupresszúra – mozgásra, szívre és a gyomromra nyomom a kezemen a megfelelő pontokat, és ismét meridián torna: nagy levegőt veszek, és az égboltra nézek, majd a tekintetemmel a föld felé követem a karom mozgását, utána ismét a kozmosz... Vállveregetés következik, jó sokáig. És amikor ezzel is kész vagyok, aranyos, addigra hét óra lesz. Lefekszem, hasi légzést végzek, pihenek, lógatom a fejem.

– Testvérével, Etka anyóval vallották: a pozitív gondolatoknak hatalmuk van. Mosolygás és egészség egyenes arányban áll egymással?

– Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nincsenek gondok az életben. A protézisműtéteim tízévesek. De nagyon fontos, hogy karbantartsuk magunkat, és ez rengeteg idő. A magunkba fektetett energiának azonban megvan az eredménye.

– Annak idején Etka anyóval együtt szerepeltek Vitray Tamás egyik műsorában, ahol nyakba tett lábakkal fekvőtámaszokat végzett.

– Mindezek után indult be az "áradat". Pestre is meghívtak jógát tartani.
Számos könyvet írtam életmód témában.

Mária minden reggel akupresszúrát végez. Tanácsot szívesen ad, de ma már nem foglalkozik betegekkel. Fotó: Frank Yvette

Mária minden reggel akupresszúrát végez. Tanácsot szívesen ad, de ma már nem foglalkozik betegekkel. Fotó: Frank Yvette


– A testvére buzdította életmódváltásra?

– Imádott kis testvéremnek köszönhetem, hogy még itt vagyok. Bölcsődevezetőként dolgoztam Tápén, és ötvenkét éves koromra olyan beteg lettem, hogy hetente vitt el a mentő a munkahelyemről. Két hónap bent fekvés után azzal küldött haza az orvos, hogy tanuljak meg együtt élni a fájdalommal. Nyolc évvel később egy kedves professzor meghívására orvosoknak, hallgatóknak előadást tartottam, fejen és kézen álltam. A kistestvérem azt mondta nekem, hogy egy hétig ne egyek semmit, csak citromos vizet igyak, és tanuljak meg újra lélegezni. Három napig úgy éreztem, hogy nem élem túl. Gondoljátok el, citromos vizet! Borzasztóan sírtam! Viszont három nap után elkezdett hosszabb időkre abbamaradni a fejfájásom, és a nyolcadik napra több órára elmúlt.

– Mértéket tart az étkezésben?

– Nagyon fontos. Háromszor eszem egy nap, és közben nem csipegetek. A görög katolikus egyháztól Kerekesné Berényi Rózsa – kimondhatatlanul szeretem – jön hozzám segíteni mindennap, ő hoz nekem nagyon finom almás rétest, a főzelék után megengedek magamnak egyet. Sokféle magot eszem, a kenyérre pástétomot készítek belőlük. Negyven éve nem ettem húst, de ez nem azt jelenti, hogy ez másoknak is gyógyír a problémájukra. Annak idején, amikor életmódtanácsokat adtunk, mindig elmondtuk, hogy olyat egyenek, amitől jól érzik magukat. Vallom: kajában és szerelemben csak azt szabad elfogadni, ami, aki bennünket is szeret. Sok zöldséget, gyümölcsöt kell enni, és mellőzni az égetett olajat és zsírt, illetve a fehér lisztet. És tessék mindennap jógázni!

– Rengeteg beteg emberrel foglalkozott. Nem volt soha teher?

– Sok vastagbélfekélyes és -gyulladásos betegnek jött rendbe az egészsége a segítségemmel. Egy férfi mindennap Amerikából hívott telefonon, és távgyógyítottam. Az ország számos pontjáról kerestek meg. Táplálkozási tanácsokat adtam, jógáztunk, masszíroztam őket, és radiesztéziát (földsugaras mérés) végeztem ingával. Senkitől nem fogadtam el pénzt, de ez nem azt jelenti, hogy soha nem kaptam semmit. Azt hiszem, ez a blúz is, ami rajtam van, ajándék volt. Zsóka, fogadott gyermekem 42 éves korában fordult hozzám segítségért – háromszor két hétig masszíroztam a gerincét. Rengeteg helyen megfordult, de nem tudtak rajta segíteni, Bechterew-kórban szenvedett. Zsóka a tanácsaim segítségével meggyógyult. Rengeteg szép levelet kaptam a fogadott gyermekeimtől, ezekben mind hálájukat, szeretetüket fejezik ki. Nekem nem lehetett saját gyermekem. Nővérem, Etka lánya, Zsuzsika engem is édesanyjaként szeret, én pedig őt lányomként. Törődik velem. A jóisten biztosan azért rendelte így, hogy ennyi embernek segíthessek, rájuk tudjak figyelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában